Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Sveučilišna knjižnica po projektu Njirića i Mladenova

Autor:

25.06.2009. 22:00
Sveučilišna knjižnica po projektu Njirića i Mladenova


Buduća Sveučilišna knjižnica gradit će se na prostoru Novog kampusa, a u njoj će biti objedinjeni fondovi Znanstvene, Nadbiskupske i sadašnje Sveučilišne knjižnice
Ocjenjivački sud u sastavu: Nikola Bašić (predsjednik), Ante Uglešić, Srećko Jelušić, Pero Puljiz i Idis Turato u konkurenciji 15 radova pristiglih na natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zgrade Sveučilišne knjižnice, najboljim je ocijenio rad zagrebačkih arhitekata Hrvoja Njirića i Jerolima Mladenova iz studija “Njirić+Arhitekti”. Pobjednicima su dobili i novčana nagrada u iznosu od 135 tisuća kuna.
Drugu nagradu i 100 tisuća kuna osvojili su Arhitektonski atelijer “Hržić” iz Zagreba i D&Z iz Zadra, dok je treću nagradu u iznosu od 75 tisuća kuna dobio Igor Franic iz Zagreba sa suradnicima. Arhitekti Andrej Radman i Igor Vrbanek osvojili su četvrtu nagradu i 50 tisuća kuna, a po 20 tisuća kuna dodijeljeno je trima jednako vrijednim otkupima: autorskom timu Vedran Pedišić, Emil Špirić, Erick Velasco Ferrera i Juan Jose Nunez Andrade, 3LHD iz Zagreba te koFAKTOR, Silvija Laković i Dujam Ivanišević iz Splita.
– Moram priznati da sam jako zadovoljan krajnjim odabirom, radom koji je igrom slučaja odabran jednoglasno, istaknuo je dr.sc. Srećko Jelušić, prorektor za međuinstitucionalnu i međunarodnu suradnju, knjižnicu i izdavaštvo. Kaže kako ne zna što bi napravili da nije bilo nagrađenog rada, gledajući s funkcionalnog stajališta.
– Objekt je izrazito ugodan, fleksibilan te omogućuje komunikaciju građe i korisnika, naglasio je Jelušić.
Buduća Sveučilišna knjižnica gradit će se na prostoru Novog kampusa, a u njoj će biti objedinjeni fondovi Znanstvene, Nadbiskupske i sadašnje Sveučilišne knjižnice. Kada je riječ o zbirci Paravia, ona bi trebala zauzimati posebno mjesto među predviđenim specijalističkim odjelima unutar knjižnice.