Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Umro Michael Jackson, kralj popa

Autor:

25.06.2009. 22:00
Umro Michael Jackson, kralj popa


Michael Jackson, jedna od najpopularnijih muzičkih zvijezda u svijetu, čiji su albumi “Off the Wall”, “Thriller” and “Bad” prodani u rekordnim nakladama, umro je u četvrtak nakon zastoja srca u Medicinskom centru UCLA u Los Angelesu, izvijestile su američke TV mreže prenoseći službena izvješća o smrti.
Michael Jackson, koji je imao 50 godina, srušio se u svojoj rezidenciji u Holmby Hillsu u Los Angelesu, oko podneva, po zapadnoameričkom vremenu, zbog zastoja srca, prema riječima brata Randya Jacksona. Umro je u Medicinskom centru UCLA, gdje je prevezen kolima hitne pomoći.
Poručnik Fred Corral iz Ureda mrtvozornika Okruga Los Angeles rekao je da će se obdukciju pjevača vjerojatno obaviti u petak ujutro, a rezultati se očekuju u petak poslijepodne.
Citirajući riječi Jacksonova odvjetnika, CNN navodi kako bi mogući uzrok zastoja srca i smrti mogla biti “zlouporaba lijekova koji se izdaju na recept”.
“Michael Jackson je učinio da kultura prihvati obojene osobe”, izjavio je pastor Al Sharpton, jedan od najistaknutijih crnačkih čelnika u SAD-u. “Reći ‘ikona’ bilo bi dati mladim ljudima u Harlemu samo djelić onoga što je on bio. On je povijesna ličnost po kojoj će ljudi mjeriti glazbu i muzičku industriju”, kazao je Sharpton.
Revolucionarni utjecaj
Michael Jackson, samoproglašeni ‘Kralj popa’ koji je umro u četvrtak u bolnici u Los Angelesu nakon zastoja srca, ostavlja iza sebe naslijeđe revolucionarnog utjecaja na glazbu, opterećeno optužbama za zlostavljanje djece i bizarno ponašanje.
Bilo mu je 50 godina i pripremao se za 50 koncerata u Londonu u O2 Areni, koji su trebali biti završna serija njegovih živih nastupa.
Jackson, koji je nakon desetina plastičnih operacija i depigmentacije djelovao krajnje neprirodno, u posljednje je vrijeme, prema izjavama bliskih osoba, bio krajnje iscrpljen i krhkog zdravlja.
Jacksonov stariji brat, Jermaine Jackson (54), rekao je novinarima da su liječnici na hitnom prijemu sat vremena nakon Michaelova dolaska u bolnicu pokušavali s reanimacijom. “Nisu bili uspješni”, rekao je.
Osobni liječnik Michaela Jacksona, bio je uz njega kada je kolabirao u svom domu i pokušavao ga je oživiti. “Neka Allah bude s tobom, zauvijek”, rekao je Jermaine Jackson.
Vatrogasna služba Los Angelesa pozvana je u Jacksonovu rezidenciju u 12,26 sati, po zapadnoameričkom vremenu. Bolničari su pokušali s oživljavanjem Jacksona, koji nije disao kada su stigli u njegovu kuću. Hitno je prebačen u Medicinski centar UCLA, udaljen samo 10 km.
Lisa Marie Presley, kći legendarnog Elvisa Presleya, koja je bila udana za Jacksona od 1994. to 1996., objavila je priopćenje u kojem navodi da je “potpuno šokirana i ožalošćena Michaelovom smrću”, te da je njezino srce uz Michaelovu djecu i obitelj.
Najslavnija osoba na planetu
Elizabeth Taylor, koja je po mnogima bila najbliža prijateljica Jacksona, bila je “previše potresena smrću dragog prijatelja da bi izdala priopćenje”, prema njezinom agentu za odnose s javnošću.
“Dugo vremena on je neupitno bio najslavnija osoba na planetu”, izjavio je Jed Hilly, izvršni direktor Americana Music Assocation (AMA).
Brooke Shields, koja je kratko izlazila s Jacksonom, također je objavila priopćenje. “Moje je srce shrvano žalošću zbog razornog gubitka mog istinskog prijatelja Michaela. Bio je izuzetan prijatelj, umjetnik i netko tko pridonosi svijetu”, navela je Shields.
Chris Connelly, novinar ABC News-a, jedan od posljednjih koji je intervjuirao Jacksona, rekao je u četvrtak da je preminuli bio “odlučan provesti velike stvari koje su bile pred njim”.
Jacksonova smrt došla je manje od mjesec dana od zakazane serije koncerata-povratka. Od 13. srpnja do 6. ožujka 2010., Jackson je trebao nastupati na 50 rasprodanih koncerata u londonskoj O2 Areni.
Iza Michaela Jacksona ostalo je troje djece, Prince Michael I, Paris and Prince Michael II.


 ŽIVOT I KARIJERA


“Kralj popa” Michael Jackson, koji je u četvrtak umro u dobi od 50 godina u bolnici UCLA u Los Angelesu gdje je dovezen sa zastojem srca, rođen je kao Joseph Jackson 29. kolovoza 1958. u gradu Gary, u američkoj saveznoj državi Indiana, kao sedmo od devetero djece Joea i Katherinee Jackson.
Braća su mu Sigmund “Jackie”, Toriano “Tito”, Jermaine, Marlon i Steven “Randy”, a sestre Rebbie, Janet i La-Toya Jackson.
Michael je počeo glazbenu karijeru u dobi od pet godina, kao vodeći pjevač skupine “Jackson five”, osnovane 1964.
Prvih godina Jackson 5 – Jackie, Jermaine, Tito, Marlon i Michael nastupaju u lokalnim klubovima i barovima u Garyu, Indiana, i pripremaju se za natjecanja i audicije.
Godine 1968. Bobby Taylor i skupina The Vancouvers otkrivaju “The Jackson five” i dobijaju audiciju kod izdavača Motown Records. “The Jackson 5” potpisuju za Motown i sele u Kaliforniju.
Njihova prva četiri singla – “I Want You Back”, “ABC”, “The Love You Save”, i “I’ll Be There” završavaju kao hitovi br. 1 u SAD-u. The Jackson 5 snimaju 14 albuma, a Michael četiri solo albuma za Motown.
The Jackson 5 ostaju uz Motown od 1976., kada prelaze u Epic Records, gdje grupa zadržava samo ime The Jacksons i snima šest albuma od 1976. do 1984., uz niz hitova.
Godine 1977. Michael debitira na filmu u mjuziklu “The Wiz” s Dianom Ross, i počinje suradnju s Quincy Jonesom koji radi glazbu za film.
Quincey Jones je producent prvog Michaelovog solo albuma za Epic Records nazvanog “Off The Wall”, koji donosi veliki uspjeh i rekordna četiri singla br. 1 na top listi u SAD.
Godine 1982. Michael Jackson objavljuje najprodavaniji album u svijetu svih vremena, ‘Thriller’. Taj album donosi sedam hit singlova na listi ‘Billboard Hot 100 top 10 singles’, ponovo rušeći rekord, a prodan je u više od 50 milijuna primjeraka.
Michael surađuje s najboljim redateljima i producentima, i koristi najnoviju tehnologiju i posebne efekte, kod snimanja spota za hit ‘Billie Jean’. Kratki 14-minutni film ‘Thriller’ postaje svjetski hit. Godine 1983. Michael po prvi puta izvodi legendarni ‘moonwalk’ na obljetničkom showu ’25 godina Motowna’. Michael je u to vrijeme svjetska superzvijezda.
Godine 1984. osvaja rekordnih osam nagrada Grammy za rad na albumu ‘Thriller’ i naraciju u ‘ET Storybook’.
U prosincu 1984. na posljednjoj turneji The Jacksona, Michael objavljuje razlaz sa skupinom i solo karijeru.
Godine 1987. objavljuje treći album ‘Bad’, i kreće na svjetsku solo turneju. Iduće godine Michael objavljuje prvu autobiografiju gdje govori o djetinjstvu i karijeri. Krajem 80-ih proglašen je ‘Umjetnikom desetljeća’.
Godine 1991. potpisuje za Sony Music najveći ugovor za snimanje svih vremena i objavljuje četvrti album ‘Dangerous’. Na svjetskoj turneji je ponovo 1992.
Godine 1994. ženi se s Lisa Marie Presley, kćerkom rock legende Elvisa Presleya. Brak traje 19 mjeseci kade se razvode.
Godine 1995. objavljuje peti solo album, ‘HIStory’, prvi dvostruki album od čega je jedan s najvećim hitovima.
U iduće dvije godine ponovo je na svjetskoj turneji. U studenom 1996. ženi se s Debbie Rowe, medicinskom sestrom koja je brinula o njegovoj depigmentaciji kože. Rađa im se sin Prince Michael Joseph Jackson 13. veljače 1997. i kćerka Paris Michael Katherine Jackson 3. travnja 1998.
Godine 1997. Michael izdaje remix album ‘Blood On The Dance Floor’, s pet novih pjesama iz 38-minutnog filma “Ghosts”, u kojem on igra pet uloga.
U rujnu 2001. Michael Jackson slavi 30. obljetnicu solo karijere sa dva koncerta u New Yorku.
U listopadu 2001. Michael objavljuje album ‘Invincible’, s hitom “You Rock My World”.
Jacksonova smrt dolazi u trenutku kada je pripremao veliki povratak, sa 50 koncerata u londonskoj O2 Areni, počev od idućeg mjeseca. Raspored tih koncerata još uvijek stoji na njegovoj internetskoj stranici www.michaeljackson.com.
Posljednjih godina pratile su ga pravne i financijske teškoće, uključujući i rasporaju osobnih stvari kako bi sačuvao svoj kalifornijski Neverland ranč.
Sredinom 1990-ih, Jackson je optužen za seksualno zlostavljanje 13-godišnjeg dječaka. Spor je riješen nagodbom od 22 milijuna dolara, prema pisanju lista USA Today. Godinu kasnije optužen je u devet točaka za zlostavljanje jednog 14-godišnjaka, a kasnije je oslobođen optužbi.
Osim njegove obitelji, uključujući roditelje Joea i Katherinee, iza Jacksona je ostalo troje njegove djece – Michael Joseph Jackson Jr., Paris Michael Katherine Jackson i Prince Michael Jackson II.




 UPITNO VRAĆANJE NOVCA ZA PRODANE KONCERTE?


Smrt Michaela Jacksona imat će ozbiljne, štetne posljedice za koncertnog promotora AEG, čiji se puni učinci neće znati mjesecima, ocjenjuju stručnjaci glazbene industrije u SAD-u, izvješćuje u petak The Los Angeles Times.
Oko 750.000 ulaznica u vrijednosti većoj od 85 milijuna dolara prodano je za Jacksonov niz od 50 koncerata u O2 Areni u Londonu. Koncerti su trebali početi za dva tjedna 13. srpnja, i trajati do 6. ožujka 2010., prema stručnjaku Billboarda za turneje, Rayu Waddellu, navodi LA Times.
Promoter AEG imao je ugovor za prodaju karata s tvrtkom Viagogo, a neki obožavatelji platili su tisuće dolara da vide Jacksonov nastup u Londonu. To su trebali biti njegovi prvi javni nastupi nakon više od desetljeća.
Waddell je ocijenio da će vraćanje 85 milijuna dolara “biti zbrkano i skupo, a morat će se zakonski brzo odvijati”, jer su karte kupili obožavatelji u brojnim zemljama, a u konačnici bi moglo ovisiti o uzroku smrti i razini osiguranja AEG-a.
AEG-ovi godišnji rezultati mogu ovisiti od uzroka Jacksonove smrti. Prema navodima stručnjaka za osiguranje u industriji zabave, ako je Jackson umro od predoziranja drogom ili razloga koji su ranije postojali, producent bi mogao biti odgovoran za svaki gubitak – uključujući novac koji je već utrošen za produkciju i značajan trošak refundiranja oko 750.000 karata koje su već prodane. Ako je Jackson u ugovoru potpisao da će vratiti predujam u slučaju da ne nastupi, tvrtka AEG mogla bi završiti na sudu zajedno s dugim redom ostalih Jacksonovih vjerovnika.