Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Krštena mala Mia, peto dijete u obitelji Frakin

Autor: Marija Ćurko

25.06.2010. 22:00
Krštena mala Mia, peto dijete u obitelji Frakin

Foto: Filip BRALA



Tijekom svete mise, sakrament krštenja primila je Mia Stošija, peto dijete u obitelji Zrinke i Vedrana Frakin. Ovoj velikoj svečanosti sudjelovala su i njihova djeca: Sara, Ema, Lovre i Lea Ana
Svetkovina Rođenja svetog Ivana Krstitelja svečano je proslavljena misnim slavljem u istoimenoj crkvi u Zadru na Relji gdje su se uz župljane okupili brojni Zadrani i hodočasnici. Misno slavlje predvodio je zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić. Tijekom svete mise, sakrament krštenja primila je Mia Stošija, peto dijete u obitelji Zrinke i Vedrana Frakin. Ovoj velikoj svečanosti sudjelovala su i njihova djeca: Sara, Ema, Lovre i Lea Ana uz rodbinu prijatelje i kumove. Na spomen primanja sakramenta krštenja, mons. Puljić je obitelji Zrinke i Vedrana Frakin darovao monografiju o pastirskom pohodu pape Ivana Pavla II. Zadru, a nakon euharistijskog slavlja svi su se zajedno fotografirali. Mnogi vjernici, rodbina i prijatelji uputili su čestitke roditeljima male Mije podijelivši tako s njima radost velikog dana. Proslava je nastavljena nakon svete mise u župnom dvorištu uz agape i zajedničko druženje župljana, hodočasnika i svećenika. Misno pjevanje predvodio je župni zbor.
Pozdravne riječi uputio je župnik fra Branko Lovrić rekavši da je sveti Ivan zaštitnik krštenika.
Zadarski nadbiskup je na početku propovijedi govorio o znakovitosti odabira imena Ivan, kao i Stošija.
– Imamo tri rođendana tijekom liturgijske godine koja slavimo, Isusov rođendan na Božić, Marijin rođendan na Malu Gospu i rođendan zadnjega velikoga proroka Staroga zavjeta Ivana Krstitelja, rekao je mons. Puljić upitavši: “Koja je uloga Božjih ugodnika koje Crkva časti na oltaru?” Što oni mogu danas reći i poručiti suvremenom čovjeku na početku 21. stoljeća? Koje je njihovo značenje u povijesti spasenja u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti? I zašto ljudi hodočaste?”
– Svetog Ivana umjetnici slikaju kao pustinjaka u odjeći od devine kože sa štapom i sandalama na nogama kako pokazuje na Jaganjca Božjega za koga kaže: “Evo onoga koji oduzima grijehe svijeta.” Prikazuju ga kao potpuno Božjeg čovjeka koji hoda selima i gradovima kako bi ljudima pomogao u njihovim problemima i pokazao im pravi put, na Jaganjca. Zato za njega pišu kako je bio navjestitelj Božje pravde. On, naime, kad čitamo njegove propovijedi, kako su zabilježene u evanđeljima, govori raznim staležima i za svakoga ima posebnu poruku. Ni pred kime nije imao straha, koljena mu nisu klecala, a niti mu je glas podrhtavao. Nije štedio ni na izrazima, iz očiju mu je vatra sijevala, a iz usta plamen sukljao kad je govorio o Božjoj pravednosti. Pastirskog izgleda, bio je vrlo zahtjevan u svojim nastupima, kazao je predvoditelj euharistije.
– Kultom i čašćenjem svetaca ispovijedamo vjeru u slavnu, trpeću i putujuću Crkvu. Ispovijedamo vjeru u svijet objave, otkupljenja i nebeske slave. Štujući svece ispovijedamo da nam je zakon evanđelja jedina prava i cjelovita mudrost života, a narod koji štuje svece, kršćanski je narod. On se ne boji ni smrti, ni nasilja, on vjeruje u vječnu Božju pravdu. Štovanjem svetaca, takav se narod pribraja velikoj pobjedničkoj zajednici općinstva svetih, onom silnom mnoštvu okupljenih koji se pred uskrsnim Jaganjcem klanjaju i pjevaju izgovarajući: “svet i presvet”, zaključio je zadarski nadbiskup. Poručio je kako se kultom svetaca svjedoči nadnaravno, milosno, evanđeosko i crkveno kršćanstvo koje su ispovijedali i prakticirali naši očevi kroz stoljeća, jer su bili sigurni da su sveci Božji miljenici, moćni zagovornici i dragi zaštitnici.