Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Nešto je posijano, valjda će doći i vrijeme žetve

Autor: Andrija Dešpoja

25.06.2010. 22:00
Nešto je posijano, valjda će doći i vrijeme žetve

Foto: Adam VIDAS



Budući da se smatra da talent pokriva deset posto kvalitetnog nogometaša onda se ovakvi nogometni kampovi mogu iskoristiti za onih 90 posto – smatra Zdravko Zurak
Nogometni kamp za pionire (generacija 1996. i 1997.) pod pokroviteljstvom Županijskog nogometnog saveza, koji je održan od 20. do 25. lipnja u Biogradu na Moru na igralištu Primorca, ispunio je očekivanja instruktora i trenera koji su pod svojom danonoćnom paskom imali 32 odabrana nogometaša pristiglih iz županijskih klubova. Ova treća akcija Županijskog nogometnog saveza ujedno je nadoveznica na iste kampove održane prije u Pagu i, također, Biogradu na Moru, poslužila je da se pruži prava prilika toj odabranoj djeci koja je u šest dana treninga i igranja utakmica mogla usavršiti svoje nogometne vještine te u konačnici ponuditi pravi uvid u potencijale koje posjeduju. Budnom oku instruktora profesora Zdravka Zurka i njegovom timu trenera, koji su sačinjavali Marko Pinčić, Dejan Butić, Damir Čačić i Zoran Erlić nije promaklo ništa što bi trebalo biti bitno u promatranju i filtriranju potencijalnih prvotimaca Zadra što je uz ostale bitne odrednice ovog kampa bila važna misao vodilja.
– Ja kao instruktor i svi ostali treneri možemo s visokom ocjenom ocijeniti proteklih šest dana u kojem je svatko od ove djece odlično prostudiran i snimljen te će se na osnovu četiri pripremne utakmice donijeti odluka i zaključak o najboljim pojedincima koji bi po svojim sposobnostima trebali biti usmjeravani u najkvalitetniji klub županije. Mi kao struka, tj. instruktori i treneri u kampu dajemo povratnu informaciju roditeljima igrača o svim osobinama njihove djece što je vrlo značajno za viziju budućeg nogometaša kao finalnog proizvoda – istaknuo je Zurak koji nije propustio i stručno potkrijepiti svoje iskustvo rada s nadarenim malim nogometašima koji bi mogli iznjedriti možda i novog Luku Modrića.
– Ovakvi nogometni kampovi najbolji su pokazatelj kako se ponaša mladi igrač pod opterećenjem, razvijanje samih motoričkih sposobnosti te kakav je u socijalnom aspektu s ostalim igračima te na kraju i sam segment igre te upoznavanja s prostorom samog nogometnog igrališta u što su uključene razne utakmice s njihovim vršnjacima.
Najbolji rezultat ili ocjena do sada učinjenog dolazi u obliku poziva izbornika nacionalne vrste za te generacije mladih zadarskih nogometaša. Takvi pozivi su upravo na račun spartanskog rada s djecom posljednjih godina potvrdili ispravnost puta kojeg su odabrali županijski nogometni stručnjaci na čelu sa Zurkom.
– Vrlo bitno je za istaknuti kako svake godine Zadarska županija ima najmanje jednog ili nekoliko predstavnika u nacionalnim vrstama od generacije 1994., 1995., a po nekim naznakama i iz ove generacije 1996. i 1997. bi trebalo nekoliko momaka završiti u reprezentaciji. Prema tome, zaključak se nameće sam po sebi, a to je da u Zadarskoj županiji ima mnogo talenta kojeg valja dobro izbrusiti. Pošto se smatra da talent pokriva te deset posto kvalitetnog nogometaša onda se ovakvi nogometni kampovi mogu iskoristiti za onih 90 posto koje odlazi na mukotrpan rad i usavršavanje iz dana u dan njihovih tehničko-motoričkih sposobnosti – zaključio je Zurak.
 


Polaznici kampa


1996.: Stipe Perić, Marino Ukalović (Dragovoljac), Ante Lerga (Hrvatski vitez), Šime Šoša, Luka Župan (Zrmanja), David Lisica (Bibinje), Anđelko Meštrović (Arbanasi), Stjepan Knežević, Ivan Bilaver (Škabrnja), Ante Čirjak, Josip Bačić (Velebit), Lovre Raspović, Mario Vidaić (Raštane), Dino Končurat, Karlo Dundov (Sv. Mihovil).
1997.: Marko Ivančić, Kristijan Jurić, Lucijan Vukoša, Marko Josić (Dalmatinac), Josip Vrkić, Luka Erstić (Arbanasi), Mateo Tuta (Polača), Luka Alić (Dragovoljac), Roko Nakić (Velebit), Josip Njegovan, Jure Ivandić (Hrvatski vitez), Roko Lisica (Bibinje), Marin Knez, Lovre Erlić (Primorac), Matej Ević (Zrmanja).