Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Počast poginulima za slobodnu Hrvatsku

Autor: Siniša Klarica

25.06.2010. 22:00
Počast poginulima za slobodnu Hrvatsku

Foto: Vedran SITNICA



Njima odajemo danas počast, ali i svim njihovim suvremenicima, bilo civilima bilo vojnicima, koji su na neki način sudjelovali u obrani hrvatske samostalnosti – zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić
U povodu Dana državnosti kod središnjeg križa na Gradskom groblju Zadar položeni su vijenci i zapaljene svijeće za sve poginule i stradale u Domovinskom ratu. Vijence su položili izaslanstvo područnog ureda Državne uprave u Zadru na čelu s pročelnikom Damirom Valčićem. Isto su učinili zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić i župan Stipe Zrilić sa suradnicima. Počast poginulima odali su i predstavnici PU zadarske koje je predvodio načelnik Zlatko Sokolar te predstavnici Zrakoplovne baze Zemunik na čelu sa zapovjednikom brigadirom Miroslavom Kovačem. Svojih poginulih suboraca sjetili su se i predstavnici mnogobrojnih udruga proizašlih iz Domovinskog rata među kojima su udruge iz koordinacije udruga iz Domovinskog rata, Udruga veterana dragovoljaca Domovinskog rata, Udruga specijalaca “Poskoci”. Poginulima za slobodnu Hrvatske počast su odali i predstavnici hrvatskih stranaka: HDZ-a na čelu sa saborskim zastupnicima Anom Lovrin, Ivom Grbićem, Brankom Kutijom i Nevenkom Marinović, SDP-a na čelu sa saborskom zastupnicom Ingrid Antičević Marinović, HSS-a na čelu sa županijskim predsjednikom Josipom Zubovićem, HSP-a koje je predvodio Jozo Dragić. Milost Božju za duše poginulih zazvao je vojni kapelan don Ivan Topalović.
Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić je podsjetio da je Dan državnosti, uz Dan neovisnosti i Dan pobjede, jedan od najvećih državnih blagdana jednog naroda.
– Posebice se to odnosi na nas Hrvate koji doslovce vijekovima nismo imali svoju državu. Generacije su čeznule za svojom državom, a upravo je na današnji dan 1991. Hrvatski sabor izglasao odluku o samostalnosti. Podsjetio bih s devetnaestogodišnjim odmakom, da neke tadašnje okolnosti nisu bile sklone tako hrabroj odluci. Neki su nakon tih odluka morali braniti svoju državu i pri tom dati svoje živote. Njima odajemo danas počast, ali i svim njihovim suvremenicima, bilo civilima bilo vojnicima, koji su na neki način sudjelovali u obrani hrvatske samostalnosti, rekao je između ostalog zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić.