Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Posljednji zbogom srednjoj školi

Autor: Valentina Mlađen

25.06.2010. 22:00
Posljednji zbogom srednjoj školi

Foto: Filip BRALA



Maturanti Medicinske škole Ante Kuzmanića u Zadru i službeno su završili svoje srednjoškolsko obrazovanje. Svečanom, 17. dodjelom diploma u Donatu oprostili su se od škole i jedni od drugih. Tubu sa svjedožbom o završetku školovanja primilo je 86 maturanata iz tri razreda (smjerovi medicinske sestre i tehničari i farmaceutski tehničari) od kojih je većina položila i državnu maturu te će svoje školovanje nastaviti na nekom fakultetu.
Dodjela diploma medicinske škole svake godine je poseban događaj, ne samo zbog svijetloplavih toga u koje su maturanti obučeni, nego i zato jer se održava u jedinstvenom prostoru Donata. Svečanost je ove godine otvorena hrvatskom himnom i pjesmom Gaudeamus igitur u izvedbi vokalnog sastava Hrvatskog katoličkog saveza medicinskih sestara i tehničara Magnificat. Svojim učenicima se nakon toga obratio i ravnatelj Davor Vidaković.
– Sada se nalazite na raskršću puteva i čekaju vas novi izazovi. Znam da ćete naći pravi put i biti jednako uspješni u životu kao i ove četiri godine. Ono što vas krasi je ljubav i zajedništvo, a to ste pokazali i na maturalnoj večeri kada smo svi zajedno plakali u četiri ujutro, ali danas nećemo plakati nego se veseliti, rekao je Vidaković.
Učenici koji su sve četiri godine završili odličnim uspjehom dobili su priznanja i nagrade. Škola im je darovala monografiju srednjoškolskog portala RivaOn te knjigu poezije. Izabrana je i maturantica generacije. Ove godine bila je to Kristina Milat koja je kući ponijela tradicionalno školsko zvono s ugraviranim natpisom “Optima Sui Generis” (najbolja u svojoj generaciji), te medicinsku enciklopediju. Nakon kratke zahvale malo školsko zvono predala je na čuvanje vicematurantici.
Diplome i ruže podijeljene su u svečanom ozračju, a fotoaparatima i kamerama svaki trenutak zabilježili su ponosni roditelji. Uz čestitke ravnatelja i razrednika primivši diplomu maturanti generacije 2009./2010. iskoračili su iz svijeta srednje škole i mjesto ustupili mladim ljudima koji su odabrali plemeniti poziv nesebičnog pomaganja i tješitelja bolesnih. Po izlasku iz Donata maturanti su cijelu ceremoniju završili bacanjem bireta u zrak i zakoračili u život.