Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Paravinja se slomio nakon uhićenja i priznao: ubio sam Antoniju Bilić

25.06.2011. 22:00
Paravinja se slomio nakon uhićenja i priznao: ubio sam Antoniju Bilić


– Paravinja je negirao tijekom istrage da je uopće ikad sreo tu djevojku, a kamoli da joj je što učinio. Međutim, nakon ispitivanja kasno navečer, suočen s indicijama i dokazima, priznao je da je on kriv za zločin
Nakon 20 dana neizvjesnosti, najveća potraga u Hrvatskoj završila je tužnim krajem – Dragan Paravinja (43), vozač kamiona u koji je na Čikolskom mostu sjela maloljetna autostopistica Antonija Bilić iz Drniša, priznao je strašni zločin – djevojku je zadavio i potom bacio u rijeku Krku.
Nakon četverodnevne potrage, Paravinja je uhićen u nedjelju pet minuta prije 12 sati 2,5 kilometara od ujakove kuće u Donjim Srđevićima na području općine Srbac u Republici Srpskoj.
– Čuli smo vijest. Što da vam kažem osim da se nadamo se da će taj, ne mogu reći čovjek, uskoro biti izručen Hrvatskoj. Vjerujemo da će sada institucije odraditi sve ono što moraju i mogu, da će biti procesuiran i da će kazneno odgovarati za sve što je učinio ili nije učinio Antoniji. Od njega kao obitelj očekujemo da napokon kaže gdje je Antonija, rekla je tada Antonijina sestra Ana, koja se odmah nakon dojave o Paravinjinom uhićenju sa sestrom Katarinom, majkom i ocem uputila u šibenski stožer za potragu.
Opet pokušao pobjeći
– Mogu potvrditi da je policija danas u 11.55 sati lišila slobode 43-godišnjeg muškarca koji se dovodi u vezu s nestankom maloljetne djevojke u Hrvatskoj i za kojim su raspisane dvije međunarodne tjeralice. Muškarac je pronađen u šumi nedaleko od ruševne i napuštene kuće, 2,5 kilometara od mjesta na kojemu je posljednji put viđen. Pred samo lišavanje slobode pokušao je pobjeći, no odustao je nakon što je vidio kako nema izlaza s obzirom da je bio opkoljen sa svih strana. Nije pružao otpor i nije bio naoružan – rekla nam je u telefonskom razgovoru Mirna Šoja, glasnogovornica Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, napomenuvši kako je Paravinja potom prepraćen u prostorije banjalučke policije na kriminalističko istraživanje te da mu je određen jednodnevni pritvor. Kriminalističkom istraživanju, napomenula je Šoja, osim tamošnje policije, nazoče i kriminalisti iz Hrvatske predvođeni Milijanom Brkićem, zamjenikom ravnatelja hrvatske policije.
Paravinja negirao kontakt
No, iako se puno očekivalo od konferencije za medije najavljene danas u 18 sati, tada se još nikakva nova informacija nije mogla čuti niti od bosanske, a niti od hrvatske policije. Novinar Nikola Morača iz Nezavisnih novina, iz izvora bliskog istrazi, neslužbeno je doznao da je Paravinja u tom trenutku još uvijek negirao da je uopće imao ikakav kontakt s Antonijom Bilić.
– Paravinja je negirao tijekom istrage da je uopće ikad sreo tu djevojku, a kamoli da joj je što učinio, rekao nam je Morača u telefonskom razgovoru napomenuvši da je na tiskovnoj konferenciji ipak sinoć spomenuto da je Paravinja sklon izbjegavanju istine i izmotavanju, te da se tako ponašao i prilikom sudskog procesa pred sudom u Sokocu u istočnom Sarajevu 2002. godine. Morača je napomenuo kako se sve to vidi i iz oproštajnog pisma koje je ostavio najavivši suicid, no očito je kako ga nije počinio.
Inače, svega nekoliko sati prije Paravinjina uhićenja, odnosno nakon uvida u nalaze vještačenja Centra Ivan Vučetić koji su okončani u subotu navečer, MUP RH za njim je raspisao međunarodnu tjeralicu.
Potvrda u DNA i kretanju mobitela
– Završeno je vještačenje tragova koji su očevidom izuzeti u kamionu kojim je upravljao osumnjičeni Dragan Paravanja. Analizom vlasi kose izuzete iz kabine kamiona utvrđen je djelomični DNA profil ženske osobe koji se podudara s DNA profilom dobivenim iz krvi majke nestale Antonije Bilić – potvrdio je Krunoslav Borovec, glasnogovornik MUP-a, a u prilog tome da je Antonija Bilić na dan nestanka imala kontakt s Paravinjom zasigurno su u prilog išli i podaci baznih postaja koje su provjerama mobitela u vrijeme nestanka djevojke utvrdili da se Paravinja kretao istim smjerom kojim i djevojka.
Podsjetimo, nakon što je kamion koji je Paravinja vozio 7. lipnja isključen iz prometa nedaleko od naplatnih kućica kod tunela Sv. Rok te se policija dala u potragu za njim, jer je ispitivanjem i poligrafskim vještačenjem utvrđeno da vozač kojega su zatekli za upravljačem, inače Paravinjin kolega, ipak nema veze s Antonijinim nestankom, Dragan Paravinja se dao u bijeg. Posljednji put viđen je u Bilišanima 21. lipnja kada je po njega luksuznim automobilom bosanskih registracija došla supruga Milijana. Posvjedočili su to jedini stanovnici zaseoka Paravinje u Bilišanima, Marta i Boško Paravinja, inače daljnji rođaci odbjeglog vozača. Dva dana kasnije on je lociran u Republici Srpskoj, u rodnom mjestu njegove majke, Donjim Srđevićima, a utočište je našao u kući svog ujaka Jakova Vidovića.
No, ubrzo ga je zamijetio netko od mještana i o tome obavijestio tamošnju policiju koja je nedugo potom došla pred vrata dvorišta Vidovićevih. Dok se njegov ujak javljao policajcima, Paravinja je pobjegao kroz stražnji izlaz kuće. Ujak, ujna i njegova supruga Milijana privedeni su u policijsku postaju zbog ispitivanja, a nekoliko sati kasnije bračni par Vidović pušten je na slobodu. Milijana Paravinja zadržana je dan i pol, a policajcima je priznala da je supruga dovezla do Slavonskog Broda i potom ga sačekala s druge strane granice, na području BiH. Priznala je kako je državnu granicu prešao ilegalno, preplivavši Savu, a četiri dana potom pred policijom se, kako je utvrđeno, skrivao u napuštenoj kući njegove pokojne rođakinje Nade Vidović.
Kad će izručenje?
Paravinja bi danas tijekom dana trebao biti prepraćen u ekstradicijski zatvor u Sarajevu, a o izručenju Hrvatskoj, ili pak Srbiji, s obzirom na to da su za njim zbog izbjegavanja izdržavanja zatvorske kazne od 4 i pol godine zbog silovanja i pokušaja silovanja za njim još prije sedam godina raspisali međunarodnu tjeralicu, odlučit će tamošnje pravosuđe. Paravinju osim Hrvatske i Srbije traži i BiH.
Također zbog sumnje na kazneno djelo silovanja iz 2002. godine na području istočnog Sarajeva. Zbog izbjegavanja zatvora i BiH je za njim 2005. godine raspisala međunarodnu tjeralicu.
I dok je u Republici Srpskoj potraga uspješno okončana, ona u Hrvatskoj za 17-godišnjom Antonijom i dalje traje. Policija je za njom tragala na području Bilišana, a tamo su policijski ronioci puna tri sata pretraživali dno akumulacijskog jezera koje se nalazi 100-tinjak metara od kuće Paravinjina strica Miloša koju je on posljednjih godinu i pol koristio. Potraga je okončana, a ronioci nisu pronašli ništa, jednako kao i na području jezera Brljan na rijeci Krki u šibenskom zaleđu. Izgleda da je Paravinja priznao da je tijelo bacio baš u to jezero, pa će se  ujutro intenzivirati potraga.


Oproštajno pismo


Pismo koje je Paravinja ostavio na unutrašnjoj strani toaletnog ormarića, ispisano je grafitnom olovkom i latinicom. Prenosimo ga u cijelost i upravo kako ga je Paravinja i napisao:
“Novac je Milijanin. rado, molim te da mi oprostiš što sam ovo učinio u tvojoj kući, ali jednostavno ne mogu više! Bežim od 96. god i nemam više snage. Molim te prenesi mojima da ih sve volim i da jedino zbog njih žalim što ne može drugačije. Ovim papcima napolju bih zbrisao bez problema ali nemam više volje da se borim i unazađujem sve oko sebe. Ja nisam ubio tu curu – niti bilo šta drugo učinio, i pobegao sam iz hr jer sam mislio da me hoće izručiti Srbiji gde nesmem jer znam što su učinili na Ovčari i Slavoniji.
Znam i što su učinili i svima koji su znali. Znam i ko je meni sve ovo učinio! Reci Rado mojima da ova priča sa tv nema veze sa istinom ili bar ja nemam veze sa njom. Daleko sam ja iznad te priče. Odlučio sam ovako jer želim sve završiti i nek samnom umru i sve slike koje sam vidio. Mojima prenesi da nisam otkrio ništa što sam znao sa ratišta i nema razloga da strahuju.
Ujacima se izvini i zahvali što su hteli pomoći i nek znaju da ih nisam lagao, i da sam večeras saznao za sve ovo. Sve vas mnogo volim i molim vas da me ne sahranjujete u Pazovi jer tamo nikad nisam pripadao. Znajte da mi ruke nisu krvave i da nikad nisam obrukao ni Vidoviće ni Paravinje. Klincima reci da verujem u njih a Milijani da je bila i ostala moj život i smisao do kraja. Pozdrav svima. Ćaća i mater nek oproste a Milijani reci da je čekam na nekom boljem mestu. Dragan.
Novinarima samo reci da ja to nisam učinio i da je Dadu ubila…. Ja i Mrđa smo joj ispričali šta smo videli i htela je sve objaviti (slavonija 92). O ovoj curi ne znam ništa ali sam znao da će je povezati sa mnom i znao sam da me prate već dugo. Ako je pronađena u Bilišanima neka traže crni mercedes bg tablica (okonja).”




 


Istraga otkrila serijskog silovatelja


Istraga je utvrdila da je Paravinja, pored dosjea u BiH i Srbiji, a u kojima se slažu pokušaji silovanja i silovanja djevojaka, simptomatičan po profilu žrtava, koje su mahom autostopistice, a najnoviji je onaj iz Omiša. Policiji se, naime, prije nekoliko dana, odnosno nakon što je u medijima objavljena Paravinjina fotografija, javila 25-godišnja djevojka optuživši ga za pokušaj silovanja u lipnju prošle godine. Općinsko odvjetništvo odmah je podnijelo nalog za istragu. No, na vidjelo su isplivale još neke Paravinjine tajne poput one da ga se povezuje uz nekoliko silovanja u Sarajevu, no nije procesuiran zbog protoka vremena.


 


Bez problema preko granice


Slučaj nestanka maloljetne Drnišanke i vozača tegljača Dragana Paravinje na vidjelo su iznijeli cijeli niz nedostataka i propusta u radu policije, kako naše, a tako i susjednih nam zemalja. Naime, nije jasno kako je Paravinja za kojim su sedam godina raspisane međunarodne tjeralice bez problema prelazio državne granice. Isto tako, nije jasno zašto policijske postaje uključene u istragu nisu zatražile profile vozača kamiona i kaznene evidencije za iste, a još manje zašto Paravinja nije lociran i priveden na obavijesni razgovor već kontaktiran putem mobitela nakon čega ga je i isključio te se dao u bijeg.
Veliki propust koji zasigurno ide na adresu policije jest i činjenica da su tek nakon deset dana osnovali krizni stožer za potragu, a to su učinili pod pritiskom Ane i Katarine Bilić, sestara nestale djevojke, koji su im uputile preko medija, organiziravši skupove potpore te lijepljenjem Antonijinih slika i slika fotorobota vozača. Da je to zaista tako, pokazuje slučaj nestalog Riječanina Alena Poropata. Za njim čini se, tragaju samo prijatelji i obitelj.


 


Paravinjina majka u šoku


– A što bi vam ja mogla uopće reći. Čula sam da je uhićen – kroz suze je izustila Paravinjina majka Ruža, kazavši kako je njezin sin živio predaleko od nje da bi znala istinu. Napomenula je kako mora živjeti zbog svojih dvoje unučadi, Draganovih sinova, a ostalo sve da će biti kako mora biti. S nevjestom Milijanom se čula, no tek na kratko, a o samom događaju nisu razgovarale jer njoj to policija nije dopustila.
– A što je s tom curom? Zna li se išta? Je li nađena – izustila je Ruža zajecavši na kraju razgovora.


MUP se nadao da je Antonija živa


Načelnik Uprave krim policije Ministarstva unutarnjih poslova RH Vitomir Bijelić izjavio je sinoć za HTV da je policija uvjerena kako postoji šansa da je nestala Drnišanka, maloljetna Antonija Bilić živa, te da će na temelju odgovora uhićenog vozača kamiona Dragana Paravinje “zaista Antoniju pronaći živu”.
Bijelić je, odgovarajući na novinarsko pitanje, rekao kako vjeruje da je Paravinjino uhićenje u Republici Srpskoj, gdje je pobjegao, ključan i odlučan trenutak u utvrđivanju svih okolnosti nestanka 17-godišnje Antonije Bilić.