Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Paravinja uhićen!

25.06.2011. 22:00
Paravinja uhićen!


Policija Republike Srpske potvrdila je banjalučkim Nezavisnim novinama kako je u Donjim Srđevićima uhićen Dragan Paravinja, u čijem kamionu je bila Antonia Bilić nakon nestanka!
– uskoro više –
Policijski ronioci PU zadarske u sklopu potrage za nestalom 17-godišnjom Drnišankom Antonijom Bilić, pretražuju jutros akumulacijsko jezero u Bilišanima. Takva odluka, kaže naš izvor, donesena je zbog cijelog niza okolnosti i dokaza koji upućuju na to da je Dragan Paravinja (43), vozač najtraženijeg tegljača u Hrvatskoj posljednjih 20 dana, 7. lipnja  ipak imao kontakt s maloljetnom autostopisticom. Prema najnovijim informacijama i zbiru svega što je istragom do sada utvrđeno čini se kako je upravo Paravinja svojim kamionom  7. lipnja s čikolskog mosta povezao maloljetnu Drnišanku kojoj se otada gubi svaki trag.
Nakon što je kamion koji je on vozio 7. lipnja isključen iz prometa nedaleko naplatnih kućica kod tunela Sv. Rok te se policija dala u potragu za njim jer je ispitivanjem i poligrafskim vještačenjem utvrđeno da vozač kojega su zatekli za upravljačem, inače Paravinjin kolega, ipak nema veze s Antonijinim nestankom, Dragan Paravinja se dao u bijeg. Posljednji put viđen je u Bilišanima 21. lipnja, kada je luksuznim automobilom bosanskih registracija po njega došla supruga Milijana. Posvjedočili su to jedini stanovnici zaseoka Paravinje u Bilišanima, Marta i Boško Paravinja, inače daljnji rođaci odbjeglog vozača. Svega dva dana kasnije on je lociran u Republici Srpskoj, u rodnom mjestu njegove majke, Donjim Srđevićima, a utočište je našao u kući svog ujaka Jakova Vidovića.
No ubrzo ga je zamijetio netko od mještana i o tome obavijestio tamošnju policiju koja je potom došla pred vrata dvorišta Vidovićevih. Dok se njegov ujak javljao policajcima, Paravinja je pobjegao kroz stražnji izlaz kuće. Ujak, ujna i njegova supruga Milijana privedeni su u policijsku postaju zbog ispitivanja, a svega nekoliko sati kasnije bračni par Vidović pušten je na slobodu. Milijana Paravinja zadržana je dan i pol, a policajcima je priznala da je supruga dovezla do Slavonskog Broda i potom ga sačekala s druge strane granice, na području BiH. On je najvjerojatnije preplivao Savu, a da je to tako, policija zaključuje po ronilačkom odijelu koje je sa sobom u Srđeviće donio.
S obzirom na to da ga u BiH traže zbog sumnje na kazneno djelo silovanja iz 2005. godine na području Istočnog Sarajeva te je za njim raspisana međunarodna tjeralica jer je njihovom pravosuđu bio nedostupan, tamošnja policija svim raspoloživim snagama, opremljena svom raspoloživom tehnikom, uz potporu helikoptera iz zraka i pasa tragača na tlu, dala se u intenzivnu potragu po obroncima planine Motajica. No Paravinja je bio “korak ispred njih” te se u večernjim satima ušuljao u kuću svoje ujne Rade Vidović ostavivši na unutarnjoj strani toaletnog ormarića u kupaonici oproštajno pismo.
U njemu Paravinja navješćuje suicid kako bi okončao agoniju koju, kako piše, proživljava još od 96. godine.  Policija je nastavila potragu za njim i treći dan, no još uvijek ga nisu uspjeli pronaći. U međuvremenu u zagrebačkom Centu Ivan Vučetić forenzičari marljivo istražuju uzorke izuzete iz kamiona tragajući za DNA tragovima nestale djevojke. Prvi forenzički nalazi pokazali su kako je djevojka bila u Paravinjinu kamionu.
Analizirano je i Paravinjino pismo iz kojega su policijski stručnjaci zaključili kako je najvjerojatnije planirao suicid, no da vjeruju kako ga nije počinio već da se i dalje skriva na tom području te najavljuju kako je njegovo uhićenje samo pitanje vremena.
Kako je u spomenutom oproštajnom pismu naveo: „ Ako je nađena u Bilišanima, (misleći na Antoniju op.a.) neka onda traže crni mercedes BG oznaka (okonja)”, hrvatska policija je odlučila pretražiti i jezero koje se nalazi svega 50-ak metara od kuće njegova strica Miloša u Bilišanima, u kojoj je on posljednjih godinu i pol boravio.


 KRETALI SE ISTIM SMJEROM


Iako Hrvatska policija na kapaljku daje informacije o tijeku istrage, Radio Televizija Republike Srpske javlja kako su na terenu gdje se traga za Draganom Paravinjom od izvora bliskog istrazi doznali da se Paravinju osnovano sumnjiči za nestanak Antonije Bilić.
– Sigurno je da je ostvario kontakt sa nestalom djevojkom. Imamo podatke baznih postaja koje su provjerama mobitela, u vrijeme njena nestanka,  utvrdile da se oboje kreću istim smjerom, zbog čega je osoba za kojom se traga i dalje osumnjičeni za nestanak djevojke – javlja RTRS.




 OPROŠTAJNO PISMO


Pismo koje je Paravinja ostavio na unutrašnjoj strani toaletnog ormarića, ispisano je grafitnom olovkom i latinicom te ga prenosimo u cijelost i upravo kako ga je Paravinja i napisaoi:  
“NOVAC JE MILIJANIN. RADO, MOLIM TE DA MI OPROSTIŠ ŠTO SAM OVO UČINIO U TVOJOJ KUĆI ALI JEDNOSTAVNO NE MOGU VIŠE! BEŽIM OD 96. GOD  I NEMAM VIŠE SNAGE. MOLIM TE PRENESI MOJIMA DA IH SVE VOLIM I DA JEDINO ZBOG NJIH ŽALIM ŠTO NE MOŽE DRUGAČIJE. OVIM PAPCIMA NAPOLJU BIH ZBRISAO BEZ PROBLEMA ALI NEMAM VIŠE VOLJE DA SE BORIM I UNAZADJUJEM SVE OKO SEBE. JA NISAM UBIO TU CURU – TE NAKNADNO DODAJE – NITI BILO STA DRUGO UČINIO, PA NASTAVLJA –  I POBEGAO SAM IZ HR JER SAM MISLIO DA ME HOĆE IZRUČITI SRBIJI GDE NESMEM JER ZNAM STO SU UČINILI NA OVČARI I SLAVONIJI.
ZNAM I ŠTO SU UČINILI I SVIMA KOJI SU ZNALI. ZNAM I KO JE MENI SVE OVO UČINIO! RECI RADO MOJIMA DA OVA PRIČA SA TV NEMA VEZE SA ISTINOM ILI BAR JA NEMAM VEZE SA NJOM. DALEKO SAM JA IZNAD TE PRIČE. ODLUČIO SAM OVAKO JER ŽELIM SVE ZAVRŠITI I NEK SAMNOM UMRU I SVE SLIKE KOJE SAM VIDIO. MOJIMA PRENESI DA NISAM OTKRIO NIŠTA ŠTO SAM ZNAO SA RATIŠTA I NEMA RAZLOGA DA STRAHUJU.
UJACIMA SE IZVINI I ZAHVALI ŠTO SU HTELI POMOĆI I NEK ZNAJU DA IH NISAM LAGAO, I DA SAM VEČERAS SAZNAO ZA SVE OVO. SVE VAS MNOGO VOLIM I MOLIM VAS DA ME NESAHRANJUJETE U PAZOVI JER TAMO NIKAD NISAM PRIPADAO. ZNAJTE DA MI RUKE NISU KRVAVE I DA NIKAD NISAM OBRUKAO NI VIDOVIĆE NI PARAVINJE. KLINCIMA RECI DA VERUJEM U NJIH A MILIJANI DA JE BILA I OSTALA MOJ ŽIVOT I SMISAO DO KRAJA. POZDRAV SVIMA. ĆAĆA I MATER NEK OPROSTE A MILIJANI RECI DA JE ČEKAM NA NEKOM BOLJEM MESTU. DRAGAN.
NOVINARIMA SAMO RECI DA JA TO NISAM UCINIO I DA JE DADU UBILA…. JA I MRĐA SMO JOJ ISPRIČALI ŠTA SMO VIDELI I HTELA JE SVE OBJAVITI (SLAVONIJA 92). O OVOJ CURI NE ZNAM NISTA ALI SAM ZNAO DA ĆE JE POVEZATI SA MNOM I ZNAO SAM DA ME PRATE VEĆ DUGO. AKO JE PRONAĐENA U BILIŠANIMA NEKA TRAŽE CRNI MERCEDES BG TABLICA (OKONJA).”
U razgovoru sa stručnom osobom iz MUP-a  o sadržaju pisma doznajemo kako ovo pismo samo po sebi nema neki poseban značaj te se može tumačiti na više načina. Može, kaže naš sugovornik, ukazivati na poremećaj osobnosti i promišljanje autora o suicidu zaista, a jednako tako može biti i isprazno naklapanje. No, znakovito je da, iako piše da s Antonijom nije imao ništa, o njoj govori da ju nije ubio, te na kraju dodaje :„ako je pronađena u Bilišanima”.


 TRAŽI GA I SRBIJA


Istraga je utvrdila da je Paravinja, pored dosjea u BiH i Srbiji, a u kojima se  slažu pokušaji silovanja i silovanja djevojaka, simptomatičan po profilu žrtava, koje su mahom autostopistice.
 – Najnovija informacija koju imamo jeste da je u zimu 2002. godine pokušao silovanje između Jahorine i Pala, nad djevojkom mlađe životne dobi, a osumnjičen je za još nekoliko na istom području i u isto vrijeme no žrtve ga nisu prijavile što zbog straha, što zbog srama – rekao je policijski izvor novinarima tamošnje nacionalne televizije, a javljaju i kako su se u potragu za Paravinjom uključile i snage MUP-a Srbije jer na njihovom području Paravinja ima osobe s kojima bi možda mogao stupiti u kontakt, i  koje bi mu mogle pomoći u skrivanju i bijegu. Inače, i srbija je za Paravinjom rspisala tjeralicu jer je izbjegao odlazak na izdržavanje zatvorske kazne u trajanju od četiri godine i šest mjeseci i to zbog silovanja i pokušaja silovanja.


 BEZ PROBLEMA PREKO GRANICE


 Slučaj nestanka maloljetne Drnišanke i vozača tegljača Dragana Paravinje na vidjelo su iznijeli cijeli niz nedostataka i propusta u radu policije, kako naše, a tako i susjednih nam zemalja. Naime, nije jasno kako je Paravinja za kojim su sedam godina raspisane međunarodne tjeralice bez problema prelazio državne granice. Isto tako, nije jasno zašto policijske postaje uključene u istragu nisu zatražile profile vozača kamiona i kaznene evidencije za iste, a još manje zašto Paravinja nije lociran i priveden na obavijesni razgovor već kontaktiran putem mobitela nakon čega ga je i isključio te se dao u bijeg. Veliki propust koji zasigurno ide na adresu policije jest i činjenica da su tek nakon deset dana osnovali krizni stožer za potragu, a to su učinili pod pritiskom Ane i Katarine Bilić, sestara nestale djevojke, koji su im uputile preko medija, organiziravši skupove potpore, te lijepljenjem Antonijinih slika i slika fotorobota vozača. Da je to zaista tako, pokazuje slučaj nestalog Riječanina alena Poropata. Za njim čini se, tragaju samo prijatelji i obitelj, a slično je i sa slučajem sukošanskog ribara Bože Pavića, čije je tijelo jutros pronađeno u moru kod Banja. Nakon četiri dana službene potrage na moru, slučaj je otišao u zaborav, osim za njegovu obitelj koja iz dana u dan proživljava svoju agoniju. Nitko ih, kažu, ne kontaktira, niti izvještava  iz nadležnih službi, a do danas im nije dozvoljeno ni preslušavanje poziva koje je kobne noći njihov sin uputio Centru 112.