Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Stanari više ne mogu bez pristupnog puta

25.06.2012. 22:00
Stanari više ne mogu bez pristupnog puta


– Zidić pokraj zgrade nismo dali rušiti. To bi bilo nelegalno jer je parcela pokraj njega u vlasništvu Petra Mičića – odgovorio je Hrvoje Rončević kad ga je odvjetnik Vrkić upitao zašto nisu dozvolili otvoranje puta iz Romanse ako su im, kako tvrde, životi ugroženi bez pristupnog puta
Sudski spor u kojemu stanari takozvanih Galićevih zgrada u Diklu i Grad Zadar tuže Nikšu Milinkovića zbog uklanjanja puta na parceli u vlasništvu njegove majke, nakon čega je osam stambenih zgrada na Poljani Dragutina Domjanića u ostalo u izolaciji, nastavljen je saslušavanjem četvoro stanara, tuženog Milinkovića i vještaka-mjerača Tomislava Ćurka.
Za razliku od posljednjeg sudskog ročišta koje je sudac Željko Rogić održao na mjestu događaja – predmetnom zemljištu u Diklu, ovo je održano u sudnici Općinskog suda u Zadru gdje se žustro punih pet sati raspravljalo pravu služnosti putem nastalim u vrijeme gradnje tih zgrada temeljem kojih je građevinski poduzetnik Tomislav Galić ishodio građevinsku i lokacijsku dozvolu.
Prvi je svjedočio sudski vještak-mjerač koji je u pisanom elaboratu uz sporni put ucrtao i dva moguća, odnosno alternativna. No to je najprije zasmetalo Jagodi Surać i Ružici Vrdoljak, pravnicama Gradske uprave, no on je odgovorio kako je samo učinio ono što je sudac od njega tražio – ucrtavanje postojećeg stanja, spornog puta temeljem svjedočenja stanara, te mogućih puteva na drugim parcelama kojima bi se mogao rješiti problem sukobljenih strana.
– U stan sam uselio 2008. godine i tim sam se putem za pristup stanu svakodnevno koristio sve do 15. ožujka. Tad je Milinković angažirao radni stroj i naložio uklanjanje asfaltnog sloja, što je Grad Zadar nakon dva dana vratio u prvobitno stanje – rekao je Zoran Rudić dodavši kako je novi problem nastao 15 dana kasnije kada je Milinković ponovno uklonio put te angažirao “pikamer” da poruši zidić i probije put za stanare iz ulice Romansa.
– Kad sam čuo strojeve istrčao sam vani i vidio da jednim strojem uklanja asfalt a da drugi – “pikamer”, ruši zidić kraj naše zgrade -rekao je Rudić priznavši kako je istina da je on tog radnika osobno spriječio u daljnjim radovima objesivši mu se rukama o kran.
– Pitao sam ga što to radi, s kojim pravom i rekao mu da neću dozvoliti da nelegalno tu probija put – posvjedočio je Rudić, a slično su o rušenju zidića s ciljem da se stanarima omogući pristup iz Ulice Romansa, svjedočili i ostalih troje stanara.
– Zidić pokraj zgrade koji je Milinković htio porušiti najvjerojatnije je vlasništvo stanara zgrada jer je građen u to vrijeme. Nismo ga dali rušiti jer je parcela pokraj u vlasništvu Petra Mičića – zaključio je Hrvoje Rončević koji je potom, na upit odvjetnika Vrkića da pojasni zašto nisu dozvolili da im se put iz Romanse otvori, a istovremeno tvrde kako su im životi ugroženi jer nemaju pristup zgradama ni oni, niti službe, dostava i slično, odgovorio kako to ne bi bilo legalno.
Sudac Rogić odluku o privremenoj mjeri, odnosno hoće li stanarima omogućiti korištenje puta preko Milinkovićeve parcele ili ne, donijet će 11. srpnja. Sve do tada, situacija na zadarskom Divljem Zapadu ostaje bez promjene.
Nanon eskalacije problema s putem osam zgrada i 160 stanara ostalo je blokirano. Zgrade imaju građevinsku i lokacijsku dozvolu, no uporabnu niti danas jer su četiri objekta izišla iz gabarita te imaju po 24 umjesto po 16 stanova predviđenih nacrtom.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU