Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Mira Furlan otvorila festival građanske hrabrosti

Autor: Valentina Mlađen

25.06.2013. 22:00
Mira Furlan otvorila festival građanske hrabrosti

Foto: Željko MRŠIĆ (PIXSELL)



Obnovljena Kula Stojana Jankovića, ljepotica malog, gotovo zaboravljenog mjesta Islama Grčkog ugostila je filmski i umjetnički festival »Zimsko ljetovanje« koji će se tamo odvijati od 25. do 29. lipnja. Nazvan po romanu pisca Vladana Desnice, u organizaciji Centra za mirovne studije, svečano je otvoren jučer obraćanjem organizatora i gošće festivala Mire Furlan te prvim filmskim projekcijama, a odvija se u sklopu projekta »Naglašavanje ljudskih prava u području od posebne državne skrbi«.
Nataša Desnica-Žerjavić iz Društva za obnovu i revitalizaciju Kule Stojana Jankovića izrazila je tijekom otvorenja zadovoljstvo koncepcijom i dometom festivala kao i idejama koje promiče.
– Na neki način Kula je prirodno okružje ovakvog festivala. Društvo prijatelja za obnovu i revitalizaciju Kule – Most, bavi se upravo ovakvim idejama otvaranja Kule prema javnosti, kako je želio i sam Vladan Desnica. Želja nam je otvoriti ovo kulturno dobro i približiti ga svima onima koji vole kulturnu baštinu, rekla je Desnica-Žerjavić.
Posebna gošća festivala drugu godinu za redom je Mira Furlan. Kako je priznala, nakon prošlogodišnjeg odličnog iskustva odmah se odazvala na ovogodišnji poziv i doletjela u blizinu Zadra.
– Nakon poziva prošle godine na ovo bitno, duboko, čarobno mjesto, među ljude u koje sam se doslovno zaljubila, čim sam ove godine dobila poziv doletjela sam s neizmjernom srećom. Ovo je mjesto gdje se ljudi susreću kako bi govorili o idejama, a to je nešto što se vrlo rijetko vidi i događa u ovom svijetu u kojem se sve pretvorilo u »lajk« i dislajk«, u facebook, svijetu u kakvom ne volim sudjelovati, rekla je Furlan koja će tijekom festivala nastupiti i u četvrtak.
Slučajno, ili ne, festival je otvoren na Dan državnosti Republike Hrvatske, a Mikić Zeitoun kaže kako moramo i možemo raditi više.
– Nismo zadovoljni koliko je Hrvatska napredovala u ove 22 godine, mogla je i morala i više, zato smo mi tu da napravimo sa svoje strane sve što možemo, zaključila je.