Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Salsa filarmonica dolazi u svoj pravi ambijent

Autor: Valentina Mlađen

25.06.2013. 22:00
Salsa filarmonica dolazi u svoj pravi ambijent

Foto: PIXSELL



Odbrojavaju se dani do prvog važnog datuma ovoga ljeta u Zadru. Naravno, ne mislimo da ulazak u Europsku uniju, već na koncert Salsa filarmonica koji otvara ovogodišnje 19. Zadarsko kazališno ljeto, u petak 28. lipnja na Poljani Šime Budinića. Vruće ritmove salse u Zadar donose Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem Alana Bjelinskog, ali i uz nastupe vrhunskih solista Ricarda Luquea te kubansku pjevačicu Olvido Ruiz Castellanos.
Rođeni Venezuelanac Ricardo Luque, jedno od najpoznatijih lica našeg latino sastava Cubismo, početkom 1990-ih s nekolicinom entuzijasta, zaljubljenika u latino glazbu pokrenuo je latino scenu u Hrvatskoj. Ricardo je i visokoobrazovani klasični glazbenik s diplomom prestižnog Konzervatorija Čajkovski u Moskvi, prvo član orkestra Zagrebačke opere, danas je cijenjeni solist, komorni glazbenik i fagotist našeg najvećeg simfonijskog orkestra – Zagrebačke filharmonije. Luque je ujedno i glavni »krivac« jedinstvenog projekta koji je spojio naizgled nemoguće – finoću klasike i vruće ritmove salse uvevši salsu u koncertne dvorane.
– Pošto sam i strastveni klasičar dugo mi se po glavi motala ideja kako spojiti moje dvije strasti. Čini mi se da smo kroz ovaj projekt uspjeli napraviti savršen spoj ta dva svijeta, kaže Luque.
Projekt Salsa filarmonica do sada je u dva navrata ostvaren u izvedbi orkestra Zagrebačke filharmonije pod vodstvom maestra Alana Bjelinskog uz solističke nastupe Ricarda Luquea. Aranžmane skladbi za Salsu filarmonicu napravio je Dubravko Palanović, skladatelj i član orkestra Zagrebačke filharmonije, a posebno za ovu prigodu. Projekti u kojima profesionalni latino glazbenici izvode standarde latino glazbe u posebnim aranžmanima uz velike simfonijske orkestre već dugo su jedan od hitova u svijetu, a zahvaljujući organizaciji HNK Zadra i Turističke zajednice Grada Zadra, ovaj jedinstveno glazbeno-plesni projekt uskoro stiže i u Zadar. Kako Luque kaže, dolaskom na more, zapravo stiže kući.
– Ovaj projekt je, rekao bih, jedna jako dobra stvar za hrvatsku glazbu. Dolaskom u Zadar prvi put dolaze na more, u svoj prirodni ambijent, jer salsa jest za ljeto i more.