Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Duhovit pogled na svijet s dozom melankolije

25.06.2016. 22:00
Duhovit  pogled na  svijet s dozom  melankolije


Slike i razglednice s porukama ove akademske slikarice čest su suvenir koji turisti ponesu iz Zadra
Umjetnici sa štandovima prepunim slika u Ulici Jurja Barakovića, odmah na ulazu u grad, jedan su od ljepših turističkih brendova  Zadra. Prepoznali su to i u Falkensteiner Hotel & Spa Iaderi u resortu  Punta Skala, gdje su ugostili izložbu zadarske akademske slikarice Ane  Kolega.
Osebujan i moglo bi se reći “pomaknut” svijet realizma ove Zadranke,  čije su slike i razglednice s porukama čest suvenir koji turisti ponesu iz  Zadra, jako se dobro uklopio u moderan prostor hotela. U dijelu nazvanom Mali Pariz slikarica se predstavila nekim svojim starijim radovima,  koji će tamo ostati cijelu sezonu.
– Slikam svoj osobni pogled svijet. Ako to nisu  moji doživljaji, onda su  to doživlji nekih ljudi koji su me se dojmili, dirnuli me ili impresionirali.  Vrlo često je taj pogled duhovit, ali ima i neke melankolije, rekla nam je  slikarica koja sa svijetom komunicira upravo kroz svoja djela.
Ana Kolega rođena je 6. kolovoza 1975. godine u Zadru. Nakon srednje  škole napušta rodni grad i odlazi na studij u Zagreb.
Onaje je 1997. godine diplomirala  na Tekstilno-tehnološkom fakultetu, smjer tekstilni dizajn, a 2002. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u klasi prof. Ante Rašića. Osim samostalnog umjetničkog rada koji je  rezultirao i brojnim izložbama na području cijele Republike Hrvatske  pretežno Zadru i Zagrebu, bavila se i pedagoškim radom kao voditeljica  likovnih radionica za djecu i odrasle. Trenutačno je profesorica crtanja i  slikanja u Srednjoj školi za tekstil i dizajn Zagreb, te ilustratorica za  književna djela i nosače zvuka za djecu i odrasle.
Osim ove zadarske izložbe, Ana je već jučer putovala za Dubrovnik,  gdje ju je čekalo otvorenje izložbe u galeriji Sebastian, nakon čega se  vraća u Ulicu Jurja Barakovića.