Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Generacija poznatih pravnika, profesora, liječnika…

25.06.2016. 22:00
Generacija  poznatih  pravnika,  profesora,  liječnika…


Četrdeset godina mature proslavili su u subotu i gimnazijalci  Vladimira Nazora, generacija 1975./’76. Generacija je to danas mnogih  poznatih i uglednih građana Zadar. Tada je to  bila generacija poznata po  nesputanoj mladosti, ali i dobrom učenju.
– Vjerujte mi događanja je bilo svaki dan. Većinom dobrih. Nažalost,  najtragičniji događaj bio je kad smo krenuli u prvi razred, ubojstvo dvojice naših profesora. No, mislim da treba istaknuti da tad ljudi nisu gledali tko je i kako obučen i kome pripada. Različitosti takve vrste bilo je  sramota isticati. Međutim, na svoj način, mi smo svi bili različiti. Također  je važno istaknuti da je u to vrijeme gimnazija proizvodila vrlo dobre kadrove i bila poznata u cijeloj zemlji, rekla je ustavna sutkinja Ingrid Antičević Marinović.
Okupljanju su nazočila i dvojica tad mladih razrednika, Marko Prgin i  Petar Vranjković.
– Naša gimnazija bila je prava gimnazija, a ove druge bile su dodaci.  Ona je bila prethodnik visokog standarda obrazovanja, rekao je Prgin.
Među svojim učenicima našao se i “strah i trepet”, jedan od ponajboljih hrvatskih nastavnika matematike, Petar Vranjković. Na tu je opasku u  svom stilu odgovorio: “Da sam predavao povijest, život bi mi bio glup.  Matematika je takva da je jedan i jedan uvijek dva, a ne sutra tri.”
Među onima koji su se ponovno sreli u dvorištu gimnazije bili su i Edo  Fantela, trener ponajboljih hrvatskih jedriličara i glavni gradski redar,  zamjenik državnog odvjetnika u Zadru Slobodan Denona i njegov šef  Goran Troskot, ugledni zadarski liječnik dr. Miljenko Ljoka, poznati zadarski novinar, danas sveučilišni profesor Nenad Vertovšek i mnogi drugi, ne manje važni Zadrani koji su se podsjetili na bezbrižnu mladost.