Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Imali su po jednu bilježnicu i olovku, ali su znali uspjeti

25.06.2016. 22:00
Imali su po jednu  bilježnicu i  olovku, ali su  znali uspjeti


Okupljanjem u dvorištu današnjih dviju gimnazija, Barakovića i Nazora, maturanti Pedagoške gimnazije proslavili su 50. obljetnicu  mature. Generacija 1966. ponovno je sjela u “svoje” klupe gdje ih je  dočekao ravnatelj Gimnazije Vladimira Nazora Rade Šimičević.
– Dragi moji prošlo je 50 ljeta kako smo posljednji put sjedili ovdje, u  ovim trošnim, mirišljavim klupama, gdje je jedna prpošna mladost stasala. Tu gdje su se rađale prve ljubavi, simpatije. Tu gdje su zorili naši  snovi, nade pune zebnji, straha, ali i vjere, optimizma da ćemo jednog  dana postati zreli ljudi, koji će svojim radom, djelima biti korisni ovom  društvu, rekla je obraćajući se maturantima organizatorica okupljanja  Đurđica Gašparović.
Podsjetila je na ta teška vremena što zbog siromaštva, što iz niza drugih razloga. Bila su to vremena kad se knjige nisu mogle kupovati, već su  se posuđivale, a u školu bi se išlo svega s jednom olovkom i bilježnicom.  Pa ipak, 80 posto maturanata ove generacije kasnije su postali poznati  zadarski prosvjetari.
Jedan od njih, Slobodan Uzelac kasnije je postao i jedan od najvećih  stručnjaka defektologa u ovom dijelu Europe te kasnije potpredsjednik  Vlade RH.
Godišnjicu mature je proslavilo pedeset učenika A, B i C razreda čiji su  razrednici bili Jelena Miškov, Ivan Hrašćanec i Josip Car. Prije proslave,  maturanti generacije 1965./’66. posjetili su svoje stare profesore. Za ovu  priliku, razvili su i velike fotografije svojih razreda kao sjećanje na jednu  lijepu mladost.