Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Italija ove godine ljetuje u najboljoj europskoj destinaciji

25.06.2016. 22:00
Italija ove  godine  ljetuje u  najboljoj  europskoj  destinaciji


Zadar se u centru Milana predstavio i gastroponudom, a događaj je izazvao veliki interes svih relevantnih talijanskih medija koji su zadarsku titulu i inače jako dobro popratili
Grad Zadar bio je partner Generalnom konzulatu Republike Hrvatske  u Milanu u proslavi obilježavanja 25. godina hrvatske državnosti.  Svečanost je održana 24. lipnja u centru grada, u zoni Navigli, u galeriji  Ex Fornace, a prigodni program je uključivao predstavljanje nekolicine  hrvatskih umjetnika: Pauline Jazvić, Martine Grlić, Stjepana Šandrka i  Petra Hranuellija, dva hrvatska glazbenika: Filipa Novosela i Tihomira  Hojsaka (duo Gudalo protiv trzalice) te hrvatskih tvrtki: Kraljevskih vinograda iz Petrčana, zadarske Maraske i Kroštule,  Dalmatine iz Zemunika  Donjeg, Paške sirane te vinarije Ivančić iz Plešivice.
 Uzvanicima je prikazan i kratki promidžbeni film o gradu i okolici u  čijem je fokusu bilo priznanje “European Best Destination 2016. Zadar”,  kao središnji element proslave. Svečanost je otvorila generalna konzulica  Iva Pavić, ne propustivši naglasiti upravo tu pojedinost, prestižnu titulu  koja je Zadar i okolicu snažno turistički promovirala u Italiji.
– Željela bih iskoristiti ovu priliku da vam predstavim Zadar, sav njegov  sjaj, fuziju bogate tradicije jednog od najstarijih gradova u Europi, sredinu bogatu spomenicima nekih minulih vremena, kao i suvremenih djela  poput Pozdrava Suncu i Morskih orgulja, itekako zaslužnih  za osvajanje  priznanja – Najbolja europska destinacija 2016. godine, naglasila je Pavić. 
Poziv u Zadar
U svom se govoru prva žena hrvatskog konzulata u Milanu osvrnula i  na sve one izazove koje je Hrvatska prošla u svojih prvih 25 godina neovisnosti, istaknuvši kako je trebalo puno  hrabrosti i truda suočiti se sa  svim problemima koji su prethodili međunarodnom priznanju i uspostavi demokracije.
– Važno je imati na umu te pojedinosti, a posebice se prisjetiti svih  onih koji su dali svoje živote za Hrvatsku koju danas imamo, zaključila  je.
S nekoliko prigodnih riječi okupljenima se obratila i kustosica izložbe  Frankica Mitrović Mihić, izrazivši osobito zadovoljstvo jer ima priliku  svjedočiti predstavljanju nekolicine najboljih hrvatskih umjetnika u Milanu i to na tako značajanu obljetnicu.
Govorio je i direktor Turističke zajednice Grada Zadra Ante Rados,  zahvalivši se prije svega generalnoj konzulici Ivi Pavić i njenim suradnicima na pozivu. Rados nije skrivao zadovoljstvo što je upravo Grad Zadar  partner Konzulatu u proslavi 25 godina hrvatske državnosti.
– Sretan sam zbog prilike koju smo dobili, mogućnosti da se predstavimo u jednom tako važnom gradu kao što je Milano, istaknuo je Rados  uputivši poziv okupljenima da posjete Zadar i sami se uvjere u njegove  ljepote.
Odjek u talijanskim medijima
Ideja da Zadar bude glavni partner konzulatu u okviru proslave 25 godina hrvatske državnosti potekla je od suradnice zadarske turističke zajednice Tereze Vitali i djelatnika konzulata Ante Đinđića. Njih su dvoje,  uz pomoć Zadranina koji živi i radi u Milanu Davora Grzunova, uspjeli s  minimalnim sredstvima organizirati proslavu na visokoj profesionalnoj  razini, događanje za koje je zanimanje pokazao velik broj talijanskih medija, uz uobičajeno brojne predstavnike diplomatskog zbora, uključujući  i generalnog britanskog konzula u Milanu Tima Fleara koji je veliki prijatelj Hrvatske i svake godine odmor provodi na dalmatinskoj obali.
– Jako smo zadovoljni i prisustvom predstavnika Grada Milana, s kojima konzulat ima odlične odnose, kao i prisustvom talijanskih gospodarstvenika sjevera Italije, kao također odrazom izvanrednih odnosa koje  Generalni konzulat Republike Hrvatske u Milanu njeguje s njima. Zadru  je ovim događanjem pružena prilika da se predstavi u gradu koji je nedvojbeno lokomotiva talijanskog gospodarstva, sredini čiji su stanovnici  bez bilo kakve zadrške naši poželjni gosti. Također želio bih naglasiti kako su večeras ovdje i novinari iz najvažnijih talijanskih medija te kako su  talijanski novinari i prije ove proslave snažno popratili zadarsko osvajanje titule najbolje destinacije,  rezimirao je događanje Đinđić te je iskoristio priliku kako bi se u ime konzulata zahvalio svim djelatnicima Turističke zajednice Grada Zadra na čelu s direktorom Antom Radosom na  promptnoj reakciji, profesionalnosti i sjajnoj suradnji.
Bogata trpeza
Svečanost je vodila rođakinja europske “kraljice cirkusa” Moire Orfei,  poznato talijansko TV lice Gioia Orfei, a počela je izvođenjem talijanske i  hrvatske himne, u nešto neuobičajnijem izdanju, na kontrabasu i tamburici, u aranžmanu Filipa Novosela i Tihomira Hojsaka. Pavić je simbolično prerezala vrpcu i nakon govora pozvala uzvanike u galeriju, kao i  na bogatu trpezu koja je, kako se moglo vidjeti, ali i čuti nakon svečanosti, i više nego primjereno prezentirala hrvatske delicije, poput pršuta i  sira te vrhunska vina i pjenušce: Pošip Punta Skala, Rose Scuro, Plavac  mali Zorana Pantalona (Kraljevski vinogradi) i Griffin Zero Krešimira  Ivančića (Vinarija Ivančić), gospodarstvenika koji njeguje poseban odnos sa Zadrom.
Pohvale su stigle i na račun te večeri predstavljenih umjetnika čija su  djela u Milano stigla u suradnji s Zen Contemporary Art galerijom i bit će  izložena do 5. srpnja.