Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Na zaštitara pala vrata, Amerikancu stablo slomilo nogu

25.06.2017. 22:00
Na zaštitara pala vrata, Amerikancu stablo slomilo nogu


U nepunih pola sata jako grmljavinsko nevrijeme i kiša nošena jakim vjetrom uzrokovali su brojne probleme na prometnicama, u stanovima, na štekatima ugostiteljskih objekata…
U olujnom nevremenu koje je u nedjelju oko 20 sati zahvatilo Zadar i okolicu ozlijeđene su dvije osobe i pričinjena je materijalna šteta na čak 11 vozila, saznajemo od Nikoline Bačić iz PU zadarske.
– U Ulici 7. domobranske pukovnije na zaštitara jednog poslovnog objekta pala su klizna vrata i lakše ga ozlijedila. Na obali kralja Tomislava na američkog državljanina palo je stablo i slomilo mu nogu, kazala je Bačić.
U Ulici Svetog Vinka Paulskog pala su dva stabla pri čemu su oštećena dva osobna vozila, a na Putu Pudarice parkirano vozilo oštetila je grana. U Ulici Bleiburških žrtava na vozilo u vožnji udarila je prikolica koju je nosio vjetar pri čemu je oštećeno vozilo. U Ulici Put Nina stablo je palo na cestu, a u Ulici Denisa Špike osim stabla na cestu je pao i rasvjetni stup.
Padali crijepovi
U Ulici Ljudevita Posavskog kontejner nošen vjetrom oštetilo je osobno vozilo, a u Ulici Stjepana Radića grana je pala na parkiran automobil. PU zadarska u istoj je ulici zaprimila i dojavu o poplavljenom podrumskom stanu.
Na obali kneza Domagoja stablo je palo preko električnog voda, a na Obali kneza Branimira oštećena su stakla na jednoj poslovnoj zgradi, dok je Ulici Mihe Klaića vjetar sa zgrade odnio nekoliko crjepova zbog čega je voda curila u dva stana.
Na cijelom području grada Zadra situacija je bila kaotična, a najgore je bilo na Poluotoku.
– Na Trgu sv. Frane palo je stablo pri čemu su oštećena četiri vozila, kazala je Bačić, dodavši kako su stabla na vozila pala i u Ulici zadarskog mira i na Muraju.
U nepunih pola sata jako grmljavinsko nevrijeme i kiša nošena jakim vjetrom uzrokovali su brojne probleme na prometnicama, u stanovima, na štekatima ugostiteljskih objekata pa su vatrogasci imali pune ruke posla.
– Od nedjelje oko 20 sati i tijekom noći vatrogasci su imali 25 intervencija, a nešto se nastavilo i tijekom jutra. Najveći djelom radilo se o stablima i granama koje su pale na cestu i u dvorišta, a imali smo dosta poziva građana u početku za ispumpavanje voda. Međutim, kako je na području grada radilo pet, šest ekipa JVP Zadar i kako su imali posla, rekli smo građanima da se malo strpe, no u konačnici je napravljeno samo jedno ispumpavanje vode. Kako su vatrogasci došli u koji kvart tako su odrađivali posao, kazao je Željko Šoša, županijski vatrogasni zapovjednik i zapovjednik JVP Zadar.
Pojedine prometnice bile su poplavljene pa je i promet bio otežan. Na ugostiteljskim štekatima vjetar je razbio suncobrane, stolice i stolove, a jutro kasnije sanirale su se posljedice nevremena. Djelatnici Nasada i Čistoće u ponedjeljak ujutro uklanjali su grane i srušena stabla, a ugostitelji na Poluotoku uređivali su štekate.
Prema podacima Meteorološke postaje Puntamika, nevrijeme je trajalo nešto više od 15 minuta, a najjači izmjereni udari vjetra bili su 26 metara u sekundi te je palo nešto više od 10 litara kiše po metru kvadratnom.
Kritične točke ljeta
– Ovakvo nevrijeme nije neuobičajeno za ovaj period ljeta. Zbog brzih izmjena toplog i hladnog zraka fronta je zahvatila više kopneni dio, iako na našem području nije bilo tuče, a kiša je nakon dugog sušnog perioda dobro došla, još bolje što kod nas nije bilo tuče pa nije bilo šteta na poljoprivrednim usjevima, rekao je zadarski meteorolog Duško Kraljev.
Kritične točke ljeta, prema narodnom vjerovanju, dodaje Kraljev, poznate su oko sv. Ivana koji je bio u subotu te oko sv. Petra i Gospe od Karmela, sredinom srpnja pa tako možemo očekivati još poneki neverin, doduše ne u razmjerima ovog posljednjeg.
– Suho i vruće vrijeme s temperaturama oko 30 stupnjeva nastavit će se i sljedećih dana, a krajem tjedna postoji vjerojatnost neverina. Kraj tjedna će uz sjeverne vjetrove donijeti i nešto niže temperature, za stupanj, dva, ali neće dugo trajati pa je pred nama još jedno dugo toplo ljeto, najavio je Kraljev.