Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Bilosnić kao književnik i slikar nastupa u više gradova u Makedoniji

25.07.2010. 22:00
Bilosnić kao književnik i slikar nastupa u više gradova u Makedoniji


Uz književne nastupe i prezentaciju zbirki pjesama “Tigar”, “Molitve”, “Kuća” i novoizišlog izbora Bilosnićeve lirike na engleskom jeziku “Kucano srebro”, ovaj će se ugledni hrvatski književnik predstaviti i kao slikar s izložbama “Metamorfoze” i “Duhovi sa zadarskog foruma”
Nastupima u Štipu, Kočanima i Sv. Nikoli, na 25. Štipskim danima kulture 2010., te u Bitoli na Heraklejskim večerima poezije, Tomislav Marijan Bilosnić u vremenu od 27. srpnja do 2. kolovoza, predstavit će se makedonskoj književnoj i likovnoj publici. Uz književne nastupe i prezentaciju zbirki pjesama “Tigar”, “Molitve”, “Kuća” i novoizišlog izbora Bilosnićeve lirike na engleskom jeziku “Kucano srebro”, ovaj će se ugledni hrvatski književnik predstaviti i kao slikar s izložbama “Metamorfoze” i “Duhovi sa zadarskog foruma”.
Bilosniću su u Makedoniji kao zasebne knjige prevedene i objavljene zbirka pjesama “Tigar” (na makedonskom i romskom jeziku) i roman “Ispovijed isuvišna čovjeka”. Isto tako prevedene su mu i obavljene u časopisima i pjesme iz zbirki “Ljubavnici iz Aleksandrije” i “Znaci za uzbunu”. Uza sve časopis SUM u svom je posljednjem broju objavio Bilosnićev izbor tekstova zadarskih književnika, članova DHK. Bilosnić je i dobitnik međunarodne makedonske pjesničke nagrade “Ilinden”.
Poslije prošlogodišnjeg nastupa na zajedničkoj izložbi zadarskog HDLU-a u Štipu, ovo će biti prvi samostalni nastup Bilosnića kao slikara u Makedoniji. Izložba “Duhovi sa zadarskog foruma” bit će otvorena u Nacionalnom centru za kulturu “Aco Šopov” u Štipu, u okviru Dana hrvatske kulture, dok će izložba „Metamorfoze” gostovati u tri grada, i to u Nacionalnoj Biblioteci “Goce Delčev” u Štipu, Nacionalnom centru za kulturu “Beli Mugri” u Kočanima i Centru za kulturu “Krste Misirkov” u Sv. Nikoli.
Kada su u pitanju „Duhovi sa zadarskog foruma”, riječ je o slikama iz Bilosnićevog “Liburnskog ciklusa”, a koje na 24 velika formata u tehnici ulja prikazuju zamišljenu likovnu liburnsko-antičku mitologiju, gdje autor donosi stvarna imena likova, božanstava i heroja iz nama tako malo poznate liburnske mitologije, koju ovaj autor iznova oživljuje. Popratne tekstove kataloga izložbe napisali su ugledna znanstvena imena Aleksandar Stipčević, Ive Šimat Banov i Igor Šipić.
U „Metamorfozama” je riječ o 74 Bilosnićeva crteža, zapravo crteža-pjesme, koji su nastali još 1978. i 1980. godine, a kojima su za predložak poslužile pjesme iz autorove zbirke “Sužanj-riba u vodi srca”, tiskane 1977. godine u izdanju Čakavskog sabora u Splitu. “Metamorfoze” su kao pjesničko-likovna monografija zasebno objavljene 2004. godine u Zadru, u izdanju Udruge 3000 godina Za dar, a koje su svojim nadahnutim pogovorima popratili akademik Tonko Maroević, i poznata likovna kritičarka mlađe generacije Iva Körbler. Maroević je nazivajući ove crteže crtopletima i slikoslovljima, i uspoređujući ih sa sličnim uradcima pjesnika “od Hugoa do Baudelairea, Michauxa i Lorke, preko naših Kaštelana i Ivaniševića, pa do suvremenika nam Parunove i Paljetka”, Bilosnićeve radove nalašao „zasebnim i specifičnim”.