Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Ribarstvo je Kaljanima u krvi

25.07.2010. 22:00
Ribarstvo je Kaljanima u krvi


Tradicionalna ribarska fešta Kualjske ribarske noći “Tunuara” održana je protekloga vikenda u Kalima. Riječ je o poznatoj manifestaciji koja privlači brojne goste još od davne 1968. godine kada je održana prvi put. Kualjske ribarske noći otvorene su u petak 8. ribarskim savjetovanjem, znanstvenim-stručnim skupom gdje se razgovaralo o problemima u ribarstvu. Fešta je nastavljena cjelodnevnim sportskim, natjecateljskim i zabavnim programom do kasno u noć.
Subota je bila u znaku tradicionalnih događanja Tunuare. Jutro je započelo defileom ribarskih brodova Zadarskim kanalom uz pjesmu i riblje specijalitete. Brodovi koji su prodefilirali Zadarskim kanalom privukli su pažnju i fotoaparate brojnih turista koji su se zatekli na mjestu događanja. Drugi dio programa nastavljen je u večernjim satima pripremanjem poznatog kaljskog brudeta i zabavnim programom.
Najpoznatiji brudet
Manifestacija je nastala kao želja da se turistima približi kaljski ribarski način života. Kako bi se taj način života što više približio turistima održano je i veslačko natjecanje u kaićima od Batalaže do Mula koje je podržano gromoglasnim navijanjem domaćih, a privuklo je i velik interes turista. Središnji događaj bilo je kuhanje velikoga kaljskog brudeta od 100-tinjak kilograma ribe. Glavnu riječ u kuhanju imao je meštar Boško Kolega, od kojeg smo pokušali saznati recept.
– U večerašnji brudet ubacili smo 85 kilograma ugora i oko pet kilograma sipe. S tim smo pomiješali 40 kilograma krumpira, 15 kilograma kapule i 6 litara maslinova ulja. Rekao bih da će biti jedno 300-tinjak porcija odličnoga kaljskog brudeta. Važni su pravi omjeri, a kad se nađe na ognju gotov je za pola sata, otkrio nam je sastojke vrsnoga brudeta Kolega.
A da je ovaj brudet zaista i zaslužio svoju poznatu reputaciju govori činjenica da su Kaljani ribu za njega sami ulovili. U gotovo pola noći ulovili su 130 kilograma ugora i kako su nam se pohvalili, od toga 100 kilograma velikih.
Uz brudet vino i tunjevina
Uz brudet kuhari su preporučili bevandu ili još bolje tko može čisto vino da izoštri nepce. Za one koji nekim slučajem nisu veliki ljubitelji brudeta domaćini su spremali i tunjevinu umido, te velike količine tunjevine, srdela i lokardi na roštilju.
Uz dobru spizu gosti su imali priliku pogledati izložbu “Fuštuani 2010” koju je postavila dobrotvorna udruga Sv. Pelegrin koja je izvela i predstavu na sličnu tematiku. Izložba prikazuje ženski fuštan u modernom kontekstu, a uz izložbu se moglo kupiti ručno izrađeni nakit i razglednice. Novac od zarade namijenjen je za pomoć osobama s invaliditetom.
Za dobru zabavu ove se godine pobrinuo Giulliano koji je uspješno rasplesao Kali. Uz velike količine vina da ugasi žeđ nakon odlične ribe i uz Giullianove melodije fešta je potrajala do kasno u noć.