Tradicionalna ribarska fešta Kualjske ribarske noći “Tunuara” održana je protekloga vikenda u Kalima. Riječ je o poznatoj manifestaciji koja privlači brojne goste još od davne 1968. godine kada je održana prvi put. Kualjske ribarske noći otvorene su u petak 8. ribarskim savjetovanjem, znanstvenim-stručnim skupom gdje se razgovaralo o problemima u ribarstvu. Fešta je nastavljena cjelodnevnim sportskim, natjecateljskim i zabavnim programom do kasno u noć.
Subota je bila u znaku tradicionalnih događanja Tunuare. Jutro je započelo defileom ribarskih brodova Zadarskim kanalom uz pjesmu i riblje specijalitete. Brodovi koji su prodefilirali Zadarskim kanalom privukli su pažnju i fotoaparate brojnih turista koji su se zatekli na mjestu događanja. Drugi dio programa nastavljen je u večernjim satima pripremanjem poznatog kaljskog brudeta i zabavnim programom.
Najpoznatiji brudet
Manifestacija je nastala kao želja da se turistima približi kaljski ribarski način života. Kako bi se taj način života što više približio turistima održano je i veslačko natjecanje u kaićima od Batalaže do Mula koje je podržano gromoglasnim navijanjem domaćih, a privuklo je i velik interes turista. Središnji događaj bilo je kuhanje velikoga kaljskog brudeta od 100-tinjak kilograma ribe. Glavnu riječ u kuhanju imao je meštar Boško Kolega, od kojeg smo pokušali saznati recept.
– U večerašnji brudet ubacili smo 85 kilograma ugora i oko pet kilograma sipe. S tim smo pomiješali 40 kilograma krumpira, 15 kilograma kapule i 6 litara maslinova ulja. Rekao bih da će biti jedno 300-tinjak porcija odličnoga kaljskog brudeta. Važni su pravi omjeri, a kad se nađe na ognju gotov je za pola sata, otkrio nam je sastojke vrsnoga brudeta Kolega.
A da je ovaj brudet zaista i zaslužio svoju poznatu reputaciju govori činjenica da su Kaljani ribu za njega sami ulovili. U gotovo pola noći ulovili su 130 kilograma ugora i kako su nam se pohvalili, od toga 100 kilograma velikih.
Uz brudet vino i tunjevina
Uz brudet kuhari su preporučili bevandu ili još bolje tko može čisto vino da izoštri nepce. Za one koji nekim slučajem nisu veliki ljubitelji brudeta domaćini su spremali i tunjevinu umido, te velike količine tunjevine, srdela i lokardi na roštilju.
Uz dobru spizu gosti su imali priliku pogledati izložbu “Fuštuani 2010” koju je postavila dobrotvorna udruga Sv. Pelegrin koja je izvela i predstavu na sličnu tematiku. Izložba prikazuje ženski fuštan u modernom kontekstu, a uz izložbu se moglo kupiti ručno izrađeni nakit i razglednice. Novac od zarade namijenjen je za pomoć osobama s invaliditetom.
Za dobru zabavu ove se godine pobrinuo Giulliano koji je uspješno rasplesao Kali. Uz velike količine vina da ugasi žeđ nakon odlične ribe i uz Giullianove melodije fešta je potrajala do kasno u noć.
najnovije
najčitanije
Zadar
Dubravka Oraić Tolić
U zadarskom ogranku Matice hrvatske predavanje„Zašto je Matoš aktualan i danas?”
Nogomet
KAPETAN VATRENIH
Još se ne zna gdje će i kako Modrić nastaviti karijeru iduće sezone
Nogomet
Mlađe generacije
Pioniri Abecede pobijedili Hajduk, niz mlađih pionira Zadra
Hrvatska
Nova istraživanja
Cjepivo protiv covida smanjuje rizik od zatajenja srca i ugrušaka
Crna Kronika
dojava policiji
Građanin na zadarskom području pronašao veću količinu eksplozivnih sredstava!
Crna Kronika
više ozlijeđenih
Dovršen očevid prometne nesreće kod Zelenog hrasta
Zadar
ZLATNI PIR
Ljubav na prvi pogled Marije i Ivice Masnića traje već pola stoljeća
Županija
HEP JAVLJA
Brojne ulice u Zadru i okolici u utorak ostaju bez struje, evo popisa
Zadar
(NE)ZAINTERESIRANI ZA POLITIKU
Razgovarali smo sa zadarskim maturantima koji dobivaju pravo glasa, evo što kažu o izborima
Crna Kronika
51-godišnjak