Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Tradicija na njihovoj strani

25.07.2010. 22:00
Tradicija na njihovoj strani


Iza Bokolja je nastup u 70-im godinama prošlog stoljeća u Hrvatskoj ligi jug te sudjelovanje u kvalifikacijama za jedinstvenu jugoslavensku drugu ligu 1982.
U Županijskoj ljetnoj ligi već 12 ljeta neizostavna je momčad Bokolja iz Dobropoljane na otoku Pašmanu. Ta otočna momčad, može se podičiti bogatom i dugom poviješću sudjelovanja u raznim košarkaškim natjecanjima od nastupa u 70-im godinama prošlog stoljeća u Hrvatskoj ligi jug i čak nastupom u kvalifikacijama za jedinstvenu jugoslavensku drugu ligu 1982. kad su u konkurenciji s Osijekom, Karlovcom i Kraljevicom bili zamalo prekratki u ostvarenju tog pothvata. Također, neizostavna poveznica s Bokoljem i Dobropoljanom je i ime slavnog Dobropoljanca Krešimira Ćosića koji je uvelike zaslužan za izgradnju košarkaškog igrališta i uopće košarkaške orijentacije samog malog mjesta koji u zimskim mjesecima broji tek nekih 300-tinjak žitelja. Sve ovo dovoljno je da se konstatira kako za ovaj klub koji uspješno brodi pod vodstvom predsjednika Nikolina Bašića nema razloga da se ne nastavi stazama kojima je dosad išao.
– Već 12 sezona u nizu ne propuštamo ovo natjecanje koje oživi samo mjesto, a dečki među kojima neki brane boje ovog kluba i po deset godina su uvijek spremni zapostaviti privatne obveze kako bi obukli zeleni dres. Tako imamo nekolicinu njih poput Stipe Dunatova koji nastupa 11. godinu u nizu, pa Tomislav Jurjević i Marin Petrić su devet godina s nama što dovoljno govori kakva smo klapa na terenu i izvan njega – kazat će predsjednik Bašić koji je pun ponosa na ono što njegovi igrači pružaju ovog ljeta. Naime, još nisu osjetili gorčinu poraza u prvih pet kola (ne računajući gostovanje u Starigradu).
– Ove godine smo krenuli odlično, bolje reći nikad uspješnije. U prvih pet kola uzeli smo pet pobjeda, a što je najvažnije te pobjede su došle s vrlo učinkovitom igrom za što je najviše zaslužan dugogodišnji naš trener i nekoć igrač Bokolja, Ozren Bašić. Naravno, pobrinuli smo se da dovedemo nekoliko igrača koji su postali pravo otkriće dosadašnjeg dijela natjecanja i željeli bismo barem dostignuti najbolji naš plasman (5. mjesto) u ovom natjecanju.
Osim gore spomenutog “starosjedilačkog” trojca (Dunatov, Petrić i Jurjević) veliku snagu ste dobili dolaskom dominantnog centra Kreša Kneza i perspektivnog juniora Zadra Roka Jurline.
– Preko raznih poznanstava ove smo sezone uspjeli dovesti mlade igrače koji su puni snage, a među njih definitivno spadaju Knez i Jurlina te njegov kolega Ljubičić koji se, nažalost, ozlijedio i izgubljen je za nas do kraja natjecanja. Jurlina se pokazao kao veliki talent i prije dolaska kod nas te je pred njim svijetla košarkaška budućnost, a 19-godišnji Knez je pravo otkriće, jer se za njega malo znalo zbog činjenice da je tijekom godine u SAD-u gdje igra na koledžu New York. Uz njih tu se nalaze igrači koji su kod nas već nekoliko sezona kao Plantak, Bračić, Pikunić što treneru daje poneki put i slatke brige oko sastavljanja petorke Bašiću je želja da se klub podigne na jednu razinu za što su se stvorili preduvjeti izgradnjom moderne školske dvorane u susjednim Neviđanima.
– S tom dvoranom stvoreni su uvjeti za rad kroz cijelu godinu te je želja ubrzo stvoriti uvjete s kojima bismo mogli postati članovi B-1 lige. Za to treba reaktivirati Školu košarke i osnovati pretkadetski i kadetski pogon. Djece na otoku ima te ih treba privući da se bave košarkom i tako održavati tradiciju ovog sporta na otoku Pašmanu – zaključio je Bašić.
 


Bokolje


Stipe Dunatov, Marin Petrić, Krešimir Ćosić, Domagoj Ćosić, Jurica Ćosić, Tomislav Jurjević, Saša Prižmić, Vilko Dujmović, Ivan Bračić, Roko Jurlina, Krešimir Knez, Karlo Ljubičić, Josip Ceranja, Josip Plantak, Josip Pikunić, Toni Bašić, Lovre Bašić, Domagoj Bašić, Lucijan Ćuković, Stjepan Dujmović. Trener: Ozren Bašić.