Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Tino Herenda prijavljen zbog utaje poreza

25.07.2011. 22:00
Tino Herenda prijavljen zbog utaje poreza


Policija Tina Herendu sumnjiči da je kao vlasnik uslužnog obrta “Herenda”, posredovao u kupoprodaji zemljišta, te da je umjesto stvarno ostvarenog primitka od preko 10 milijuna kuna, u poslovnim knjigama obrta lažno prikazao primitak od svega 36 tisuća kuna. Na taj način izbjegao je platiti porez i proračun oštetio za 1.913.555,61 kuna


Zbog utaje poreza od gotovo dva milijuna kuna u utorak je kazneno prijavljen Tino Herenda (47), dogradonačelnik Paga i nezavisni vijećnik paškog gradskog vijeća.
Policija ga sumnjiči da je kao vlasnik uslužnog obrta “Herenda” registriranog na njegovo, ali i ime njegove supruge Vesne, posredovao u kupoprodaji zemljišta, te da je umjesto stvarno ostvarenog primitka od preko 10 milijuna kuna, u poslovnim knjigama obrta lažno prikazao primitak od svega 36 tisuća kuna. Na taj način Herenda je izbjegao platiti porez na dodanu vrijednost za 2008. godinu u iznosu od ukupno 1.913.555,61 kuna, čime je, kažu u policiji, za isti iznos oštetio proračun Republike Hrvatske.
– Zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo utaje poreza i drugih davanja, te povredu obaveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, 47-godišnjak je kazneno prijavljen – izvjestili su iz PU zadarske.
Tino Herenda nije danas htio komentirati dva milijuna “teške” malverzacije za koje je prijavljen nakon višemjesečne istrage koju su nad njim provodili policajci Odjela kriminaliteta PU zadarske,  a gradonačelnik Ante Fabijanića kojega je ova vijest zatekla na službenom putu samo je kratko prokomentirao kako je iznenađen i zatečen.
– Vijest sam čuo iz medija tako da zaista ništa ne mogu komentirati prije nego se bolje informiram i vidim o čemu je zapravo riječ – rekao je Fabijanić koji nije mogao ništa više reći niti o eventualnim posljedicama ove prijave na političku karijeru njegova zamjenika.
Iz neslužbenih izvora, međutim doznajemo kako se cijela priča povezuje s mega projektom „Kanal Grad Pag – Košljun” vrijednim nekoliko desetaka milijuna eura. Riječ je o 6,5 kilometara dugom kanalu koji bi povezao grad Pag i prirodnu luku Košljun, gdje se kao investitor pojavljuje zagrebačka tvrtka “Moreuz” s početnim kapitalom od svega 20 tisuća kuna, a čiji je osnivač Želimir Dodder te ovlaštena osoba Ivica Paradžik, njegov sin.
A upravo se Paradžik prošle godine na skupu mještana i paških vlasti, sazvanom zbog spomenutog megalomanskog projekta, spominjao kao poveznica između Herende i Doddera. Tijekom žustre višestane rasprave mještani su tada među ostalim Herendu pitali je li on Dodderov zaposlenik, no on je odgovorio kako s njim nema veze, priznajući međutim da je nekoliko godina bio direktor poduzeća u vlasništvu njegova sina. Herendu su mještani pitali i tko je vlasnik automobila koji vozi, odnosno je li istina da je taj automobil u vlasništvu Siniše Subotića (koji se također povezuje s Dodderom op.a.), na što je on odgovorio kako je istina da je automobil ranije bio Subotićev, no da je sada njegov.


 USKORO NOVE OPTUŽBE?




Kazneno prijavljenog bivšeg predsjednika paškog HDZ-a Tina Herendu zajedno s ostatkom lokalne paške vlasti već se duže vrijeme proziva za suradnju sa kontradiktornim poduzetnikom iz Mostara sa zagrebačkom adresom, Želimirom Dodderom, javnosti poznatom po aferi “Paška rebra”.
Dodderu je, naime suđeno za prijevaru Dubrovačke banke prilikom kupnje zemljišta na Paškim rebrima još 1997. kad je od grada Paga kupio 70 hektara namjenjenih gradnji elitnog turističko-stambenog naselja. Županijski sud u Zadru nepravomoćno ga je oslobodio tih optužbi, a u ožujku prošle godine mediji su javljali kako se njegova tvrtka uknjižila na 168.122 kvadrata na području Košljunskog zaljeva, nedaleko od grada Paga. No, u konkretnom slučaju za koji je prijavljen Herenda, policija je “pročešljala” neke kupce zemljišta sa zadarskog područja, a daljnja istraga je, kako doznajemo, jo u tijeku što bi uskoro moglo rezultirati novim optužbama.


 REAGIRANJE (29. 07. 2011.)


Obraćam Vam se povodom članka pod naslovom  “Tino Herenda prijavljen  zbog utaje poreza”, objavljenog u Vašem listu od dana  26. 7. 2011. g. kao i na Vašem  internet portalu, a sukladno  Zakonu o javnom priopćavanju, izvješćujem Vas slijedeće:
Vaš novinar gđa. Suzana  Bandić je u citiranom članku  iznjela niz neistina o mojoj  tvrtki Moreuz d.o.o Zagreb i  mene osobno bez da su informacije provjerili ili da su  nam pokušali stupiti u kontakt.
Stoga Vas temeljem Zakona o javnom priopćavanju  pozivam da u prvom idućem  broju, na istom mjestu, objavite slijedeći ispravak:
“Tvrtka Moreuz d.o.o. postupa isključivo u skladu s  zakonima RH. Za poslove g.  Herende, koje je isti obavljao  preko svojeg obrta, nikada  nisam znao, niti sam ja ili  moja tvrtka obavljali bilo kakav posao s obrtom g. Herende. Dovođenje ove kaznene prijave u vezu s izgradnjom plovnog kanala  Pag-Košljun usmjereno je isključivo na blaćenje i omalovažavanje ovog vrijednog i  zahtjevnog projekta.
Vaš se novinar također trebao raspitati oko afere  “Paška rebra” u kojoj sam  pravomoćno, a ne, kako se u  članku navodi, nepravomoćno oslobođen.
Kako je ovakvim nesmotrenim člankom (koji  nažalost nije prvi) meni i  mojoj tvrtki nanesena nesaglediva šteta, izvješćujem  Vas da tvrtka Moreuz d.o.o i  ja osobno Zagreb razmišljamo o pokretanju odgovarajućih postupaka pred nadležnim sudovima RH.”
Želimir Dodder