Foto: Velimir BRKIĆ
Ova manifestacija je udahnula novi život starom jelu i vratila mu nekadašnji sjaj. Staro ognjište i kotlić simbol su za novi početak tradicionalnog bibinjskog jela koje se nekad davno spremalo, koje su jele naše bake i djedovi, kažu članice ekipe “Tri sestrice”
Kulinarska ekipa “Tri sestrice” djevojačkog prezimena Santini podrijetlom iz Turnja – Bernarda Mandić, Danica Šimunić i Domina Peša – nakon prošlogodišnjeg drugog mjesta, pobjednice su drugog po redu “Bibinjskog koga”, gastromanifestacije u pripremanju maneštruna od sipa koja je u Staron selu i Talinama u srijedu navečer okupila čak 12 mjesnih ekipa i preko dvije tisuće posjetitelja.
Presudili Veseli Bibinjci
Bio je to istinski festival dalmatinskog ugođaja, pjesme, odlične spize i pića.
– Ova manifestacija je udahnula novi život starom jelu i vratila mu nekadašnji sjaj. Staro ognjište i kotlić simbol su za novi početak tradicionalnog bibinjskog jela koje se nekad davno spremalo, koje su jele naše bake i djedovi, kažu članice ekipe “Tri sestrice”, koje su najbolje pomiješale kapulu, sipu, domaće rezance i sve dodatke potrebne za najbolji maneštrun za što su nagrađene pršutom.
Drugo mjesto, samo bod manje od pobjedničkog trojca, osvojila ekipa “Bibinjac” koju su predvodili Ana i Vice Kero. Prošlogodišnje treće mjesto obranila je Švejina ekipa “Jaz”.
– Uz domaću hranu, zna se, najbolje ide dobra kapljica. Sigurno da je to sljubljeno već odavno i ovo samo treba dobro prezentirati, ponajprije na gastromanifestacijama, a potom u restoranima i konobama, govori Vice Kero.
Pored nagrađenih natjecali su se prošlogodišnji pobjednici iz ekipe “Torkul” Pave Lenkića i Klaudije Krešan, “Režani” Tomislava Režana, “Gušti”, Nataše Bralić i Gordane Fuzul, “Gerda” Mare Lučić, “V-max” Gordane Ćojder, “Šijunada” Josipa Šanteka, “Barba Suri” Zdravka Lisice Suroga, “Naprid bili” Mate Mikulića te ekipa “Valerija, Marjana i Meho”.
– Maneštrun sa sipom je tradicionalno bibinjsko jelo koje je novim ubrzanim načinom života postalo prava rijetkost koju ne možete, nažalost, probati u restoranima, jer pripada tradicionalnoj bibinjskoj kužini, govori meštrica od maneštruna Gordana Fuzul.
Pod voditeljskom palicom Božidara Rebića, novinara Novog radija, te budnim okom Senade Delija, direktorice TZO Bibinje i Suzane Lisica, stručne suradnice za društvene djelatnosti Općine Bibinje, ocjenjivački sud sastavljen od članova folklorne skupine Veselih Bibinjaca imao je zadatak izabrati tri najautentičnije pripremljene maneštre, s duhom nostalgične bibinjske prošlosti. Odlučivale su tek nijanse, ukusi i nepca žirija.
Promicanje selektivne vrste turizma
– Pored gastronomskih ikonama zadarskog kraja, kao što su paški sir i janjetina, posedarski pršut, ninski šokol, benkovački prisnac, bibinjski maneštrun sa sipama stavlja se uz bok autohtonih jela poput lukoranske tabaškade, dragarskog maneštruna od sipe, tune na kaljski, biogradske ćućke, benkovačke vare, dugootočnog brudeta od grmalja, sukošanskog maneštruna od povrća, šurenog paškog sira s motarom, njoka u umaku od posedarskog pršuta i rige, guste juhe od leće i čičvarde, paradižota, torte od maraške i sira, torte od mendula i sira, nabrojili su kulinarski mešteri.
Organizatori, Turistička zajednica, Općina Bibinje i Udruga Selekta koja promiče selektivne vrste turizma, za cilj su imali organizirati manifestaciju čija je svrha druženje i promoviranje tradicionalnog bibinjskog jela čije je recepte i tajne kuhanja na ovaj način lakše približiti predstojećim generacijama, ali i turistima koji ovo jelo i nemaju baš priliku svagdje probati.
– Manifestacija je zamišljena kao projekt koji Bibinje sasvim besplatno poklanjaju Bibinjcima, gostima i turistima, poručila je Senada Delija.
Glavne sastojke za pripremanje crne domaće manestre sa sipama osigurali su organizatori i pokrovitelji, Općina Bibinje i Turistička zajednica. Pored ukusnog bibinjskog autentičnog jela besplatno su se dijelile i pečene srdele koje su zalijevane crnim vinom.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
AUTOHTONA PASMINA
Broj goveda pasmine buša u Hrvatskoj je u stalnom porastu
Hrvatska
POLITIČI ANALITIČAR
Žarko Puhovski o situaciji nakon izbora: “Milanovićeva vlada bila bi desnija od Plenkovićeve”
Zadar
sezona pred vratima
Uređenje plaža i obala čeka Plan upravljanja pomorskim dobrom
Hrvatska
MOŽEMO!
Tomašević: Odluka Ustavnog suda je protuustavna
Hrvatska
UDRUGA ADELA
Osječanke sudu i policiji sedam mjeseci od ubojstva Mihaele Berak poručile: “Gledamo vas”
Zadar
ĐIR PO GRADU
[FOTO] Subotnja špica napunila zadarske ulice, evo koga smo sreli
Zadar & Županija
OSEBUJAN NASTUP
Gradonačelnik Benkovca na otvorenju Doma kulture spominjao zmajeve, zlonamjernike i Boga: Naše rodoljublje je kršćansko
Zadar
U CARSTVU SIRA
GLIGORA O ŠIRENJU PROIZVODNJE: ‘Čobani će biti Nepalci, plan je da stado sirane naraste do tisuću ovaca…’
Hrvatska
KROV NAD GLAVOM
Prosječan Hrvat ne može unajmiti stan jer mu je najam 70 posto plaće, a ne može dobiti ni kredit za kupnju
Zadar
pojačan promet