Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Domaća stara jela vratila se doma

Autor: Velimir Brkić

25.07.2012. 22:00
Domaća stara jela vratila se doma

Foto: Velimir BRKIĆ



Ova manifestacija je udahnula novi život starom jelu i vratila mu nekadašnji sjaj. Staro ognjište i kotlić simbol su za novi početak tradicionalnog bibinjskog jela koje se nekad davno spremalo, koje su jele naše bake i djedovi, kažu članice ekipe “Tri sestrice”


Kulinarska  ekipa “Tri sestrice” djevojačkog prezimena Santini  podrijetlom iz Turnja – Bernarda Mandić, Danica  Šimunić i Domina Peša –  nakon prošlogodišnjeg drugog mjesta, pobjednice su  drugog po redu “Bibinjskog  koga”, gastromanifestacije  u pripremanju maneštruna  od sipa koja je u Staron selu  i Talinama u srijedu navečer  okupila čak 12 mjesnih ekipa i preko dvije tisuće posjetitelja.
Presudili Veseli Bibinjci
Bio je to istinski festival  dalmatinskog ugođaja,  pjesme, odlične spize i  pića.
– Ova manifestacija je  udahnula novi život starom  jelu i vratila mu nekadašnji  sjaj. Staro ognjište i kotlić  simbol su za novi početak  tradicionalnog bibinjskog jela koje se nekad davno spremalo, koje su jele naše bake i  djedovi, kažu članice ekipe  “Tri sestrice”, koje su najbolje pomiješale kapulu, sipu, domaće rezance i sve  dodatke potrebne za najbolji  maneštrun za što su nagrađene pršutom.
Drugo mjesto, samo bod  manje od pobjedničkog trojca, osvojila ekipa “Bibinjac”  koju su predvodili Ana i Vice  Kero. Prošlogodišnje treće  mjesto obranila je Švejina  ekipa “Jaz”.
– Uz domaću hranu, zna  se, najbolje ide dobra kapljica. Sigurno da je to sljubljeno već odavno i ovo samo treba dobro prezentirati,  ponajprije na gastromanifestacijama, a potom u restoranima i konobama, govori  Vice Kero.
Pored nagrađenih natjecali su se prošlogodišnji pobjednici iz ekipe “Torkul” Pave  Lenkića i Klaudije Krešan,  “Režani” Tomislava Režana,  “Gušti”, Nataše Bralić i Gordane Fuzul, “Gerda” Mare  Lučić, “V-max” Gordane  Ćojder, “Šijunada” Josipa  Šanteka, “Barba Suri”  Zdravka Lisice Suroga, “Naprid bili” Mate Mikulića te  ekipa “Valerija, Marjana i  Meho”.
– Maneštrun sa sipom je  tradicionalno bibinjsko jelo  koje je novim ubrzanim  načinom života postalo prava rijetkost koju ne možete,  nažalost, probati u restoranima, jer pripada tradicionalnoj bibinjskoj kužini, govori meštrica od maneštruna  Gordana Fuzul.
Pod voditeljskom palicom  Božidara Rebića, novinara  Novog radija, te budnim  okom Senade Delija, direktorice TZO Bibinje i Suzane  Lisica, stručne suradnice za  društvene djelatnosti  Općine Bibinje, ocjenjivački  sud sastavljen od članova  folklorne skupine Veselih  Bibinjaca imao je zadatak  izabrati tri najautentičnije  pripremljene maneštre, s   duhom nostalgične bibinjske prošlosti. Odlučivale su  tek nijanse, ukusi i nepca  žirija.
Promicanje selektivne vrste  turizma
– Pored gastronomskih  ikonama zadarskog kraja,  kao što su paški sir i janjetina, posedarski pršut,  ninski šokol, benkovački  prisnac, bibinjski maneštrun  sa sipama stavlja se uz bok  autohtonih jela poput lukoranske tabaškade, dragarskog maneštruna od sipe, tune na kaljski, biogradske  ćućke, benkovačke vare, dugootočnog brudeta od grmalja, sukošanskog maneštruna od povrća, šurenog  paškog sira s motarom, njoka u umaku od posedarskog  pršuta i rige, guste juhe od  leće i čičvarde, paradižota,  torte od maraške i sira, torte  od mendula i sira, nabrojili  su kulinarski mešteri.
Organizatori, Turistička  zajednica, Općina Bibinje i  Udruga Selekta koja promiče selektivne vrste turizma, za cilj su imali organizirati manifestaciju čija je  svrha druženje i promoviranje tradicionalnog bibinjskog jela čije je recepte i  tajne kuhanja na ovaj način  lakše približiti predstojećim  generacijama, ali i turistima  koji ovo jelo i nemaju baš  priliku svagdje probati.
– Manifestacija je zamišljena kao projekt koji Bibinje sasvim besplatno poklanjaju Bibinjcima, gostima i turistima, poručila je  Senada Delija.
Glavne sastojke za pripremanje crne domaće manestre sa sipama osigurali su  organizatori i pokrovitelji,  Općina Bibinje i Turistička  zajednica. Pored ukusnog  bibinjskog autentičnog jela  besplatno su se dijelile i  pečene srdele koje su zalijevane crnim vinom.