Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Dvadeseta obljetnica osnutka 7. domobranske pukovnije

Autor: Valentina Mlađen

25.07.2012. 22:00
Dvadeseta obljetnica osnutka  7. domobranske pukovnije

Foto: Filip BRALA



Program obilježavanja 20. obljetnice od osnivanja 7. domobranske pukovnija započeo je predstavljanjem knjige “Puče moj što učini meni” autora Ivice Đovanija Matešića Jeremije u izdanju Zadarskog lista
Sedma domobranska pukovnija Zadar proslavila je večeras u Kneževoj palači 20. obljetnicu od osnivanja. Program obilježavanja započeo je predstavljanjem knjige “Puče moj što učini meni” autora Ivice Đovanija Matešića Jeremije u izdanju Zadarskog lista, a nastavlja se i sutra.
Na svečanosti obilježavanja u Kneževoj palači okupili su se brojni uzvanici među kojima i župan Zadarske županije Stipe Zrilić, saborski zastupnik HDZ-a Božidar Kalmeta, ravnatelj OB Zadar Dario Nakić i brojni drugi uzvanici, a među okupljenima bili su i neki od pripadnika 7. domobranske pukovnije. Onih kojih te večeri nije bilo jer su dali svoj život kao pripadnici Pukovnije prisjetio se Jeremija na početku svečanosti pročitavši njihova imena i sudbinu. Svečanost je vodila predsjednica Udruge Žene u Domovinskom ratu Ivana Haberle koja je prije samog predstavljanja pročitala pismo odsutne ravnateljice Narodnog muzeja Zadar Renate Peroš.
– Čast nam je da ste odabrali upravo Kneževu palaču koja je i sama simbol razaranja i kulturocida, za proslavu 20. obljetnice 7. pukovnije, naglasila je Peroš zaželjevši svim uzvanicima dobrodošlicu.
7. domobranska pukovnija Zadar osnovana je 27. srpnja 1992. godine. U njenom sastavu bilo je preko pet tisuća branitelja zadarskog kraja i bila je to prva domobranska postrojba koja je sudjelovala u obrambenoj akciji Domovinskog rata. Od preko pet tisuća pripadnika njih 35 dalo je život za domovinu, a više od stotinu bilo je ranjeno. O samoj Sedmoj i njenom ratnom putu sinoć je prikazan i kratki dokumentarni film.
Knjigu “Puče moj što učini meni” predstavljali su Vesna Matešić, Damir Maričić, Josip Lisac te sam autor, a ulomke iz knjige je čitao glumac Kazališta lutaka Zadar Zlatko Košta.
Proslava obljetnice nastavlja se i danas polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća za poginule i preminule pripadnike 7. domobranske pukovnije i za sve poginule branitelje u Domovinskom ratu nakon čega će se u kapelici na gradskom groblju održati sveta misa.