Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Povljana – paška ljepotica idealna za obitelj i avanturu

25.07.2012. 22:00
Povljana – paška ljepotica idealna za obitelj i avanturu


Ono što turiste, osobito obitelji s djecom, svake godine iznova mami u Povljanu su njene prekrasne plaže. Glavna mjesna plaža je Dubrovnik, a iza nje slijedi pješčani Perilo, zatim plaža Mali Dubrovnik, ali i brojne uvale za one koji vole privatniju atmosferu
Na jugu otoka Paga u prekrasnoj prirodnoj uvali  smjestila se Povljana, biser  obiteljskog turizma Zadarske županije. Na tragu plavog cvijeta HTZ-a, u sklopu  zajedničke akcije Zadarskog  lista i TZ-a Zadarske županije uputili smo se na turističku patrolu kako bismo  otkrili sve ljepote ovog  otočnog mjesta.
Obiteljski raj
Vožnjom kroz krš otoka  Paga stižemo do mjesta u  kojem ljeti vrvi životom. Povljana za vrijeme sezone ima  nekoliko tisuća stanovnika  koji pune prekrasne plaže,  izlaze na ulice u šetnje i  uživaju u gastroponudi mjesta. Prva postaja nam je ured  Turističke zajednice Povljana gdje nas dočekuje direktor Neven Tičić. Zahvaljujući smeđoj signalizaciji nismo imali problema u pronalasku ureda, a tamo su nas  dočekale i brojne brošure koje upućuju goste u sve što je  važno za vidjeti i osjetiti za  vrijeme boravka. Za sve drugo tu su ljubazni turistički  djelatnici uvijek s osmijehom  i uvijek spremni pomoći gostima i mještanima.
Povljana je mjesto uglavnom obiteljskog turizma te  se i ponuda temelji na apartmanskom smještaju. Za razliku od obližnjeg Zrća na  kojem uvijek vladaju izlasci  do zore, u Povljani se uživa u  šetnjama, klapskoj pismi, autohtonoj gastroponudi i kupanju u bistrom moru na prekrasnim plažama. S druge  strane, svi oni koji žele ludu  zabavu do zore, dovoljno su  blizu da brzo i jednostavno  stignu do popularnog Zrća.
Biciklom u avanturu
Ove godine u TZ-u Povljana bilježe nešto manji  broj dolazaka, barem za sada, s nešto povećanim brojem noćenja. S obzirom na  krizu, Tičić kaže da su zadovoljni te će i ove godine  svojim gostima nastojati ponuditi najbolje od boravka.
A osim prekrasnog i čistog  mora te šetnji u predvečerje  Povljana krije raznoliku i bogatu ponudu. Obližnji rezervat ptica Veliko blato dom je  brojnih močvarica, a sa svojim pejsažima koji obiluju vinogradima Povljana je pravo  mjesto za duže šetnje u prirodi. Sve češći odabir odlaska u razgledavanje mjesta i  otoka je i vožnja biciklom. U  suradnji s drugim zajednicama otoka izrađene su karte  biciklističkih staza koje turisti mogu preuzeti u TIZ-u i  odvažiti se na biciklističku  avanturu. Vožnja preko kamenjara otoka Paga uz razgledavanje suhozida kojima  obiluje otok, ali i Povljana  idealne su za one željne akcije i avanture.
Samo mjesto obiluje brojnim arheološkim nalazima i  lokalitetima, a u razgovoru s  Tičićem istaknuto je kako će  upravo to biti njihov zalog za  turističku budućnost. Naime, u želji da svojim gostima  punude atraktivne sadržaje i  uvečer ili u slučaju lošeg vremena, nastojat će se fokusirati na uređenje arheoloških parkova koji će biti  alternativa uživanju u moru i  suncu.
Bistro more i čiste plaže
Srce mjesta je centar gdje  su smještena dva trga – Trg  Josipa bana Jelačića i Trg sv.  Jurja gdje se nalazi i crkva sv.  Jurja iz 17. stoljeća te prekrasna fontana. Na trgovima  se također održavaju i razne  turističke manifestacije, jedna od njih bila je i tradicionalna “Povljana u pismi”  koja je i ove godine privukla  veliki broj posjetitelja, a tu su  i ribarske fešte te proslava  Dana oluje 5. kolovoza.
Ipak ono što turiste, osobito obitelji s djecom, svake  godine iznova mami u Povljanu su njene prekrasne  plaže. Glavna mjesna plaža  je Dubrovnik, a iza nje slijedi  pješčani Perilo, zatim plaža  Mali Dubrovnik, ali i brojne  uvale za one koji vole privatniju atmosferu. Povljanske plaže zapljuskuje čisto  more izuzetne kvalitete te su  idealne za obiteljske piknike  i cjelodnevno kupanje. Zbog  prisutnosti ljekovitog blata  plaže pružaju i mogućnost  lječilišnog turizma što su gosti već prepoznali pa koriste  ove blagodati prirode.
Gastro ponuda s otočnim  sirom, pršutom i janjetinom  te povrćem uzgojenim u vlastitim vrtovima u kombinaciji  sa svime ostalim što Povljana  nudi sigurna su kombinacija  za ispunjen i kvalitetan odmor.