Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Talijani su se prešli kad su bodulima krenuli uzeti maslinovo ulje

25.07.2012. 22:00
Talijani su se prešli kad su bodulima krenuli uzeti maslinovo ulje


Mi danas ne možemo zamisliti te odvažne ljude koji su goloruki ustali protiv fašista. U ime svih Zadrana izražavam poštovanje prema sudionicima Narodno-oslobodilačke borbe, rekao je gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić


Obilježavanjem 70. obljetnice Maloiškog ustanka danas je na Malom Ižu odana dužna počast jednoj generaciji hrvatskog naroda koja je riskirala sve i žrtvovala najviše što je mogla za ostvarivanje slobode. Ispred spomenika palima za slobodu i socijalizam od 1941. do 1945. godine vijence su položili i svijeće zapalili članovi šest izaslanstava: izaslanstvo predsjednika RH Ive Josipovića, Saveza antifašističkih boraca i antifašista i Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Zadra, Zadarske županije, Grada Zadra, Mjesnih odbora Mali Iž Porovac i HVIDRA-e Zadarske županije.
Posebno izaslanstvo sastavljeno od predstavnika Grada Zadra i Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Zadra položilo je vijenac na spomen ploči Asji Petričić, 12-godišnjoj djevojčici koja je poginula na Zelengori – Sutjesci, istog dana kada je poginula i njezina majka Rajka Petričić obavljajući dužnost bolničarke u centralnoj bolnici Vrhovnog štaba. Manifestaciji je nazočio i Budimir Lončar, sudionik NOB-a i ministar vanjskih poslova bivše SFRJ.
– Postojao je nemir prema okupatoru koji su došli u naše krajeve s fašističkim obilježjima, obilježjima sile tame i užasa. Mi danas ne možemo zamisliti te odvažne ljude koji su goloruki ustali protiv fašista. U ime svih Zadrana izražavam poštovanje prema sudionicima Narodnooslobodilačke borbe, rekao je gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić te dodao:
– Nažalost svi ideali slobode, antifašizma, višestranačja i demokracije kod nas su ostvareni s vremenskim odmakom u odnosu na demokratski svijet. Njihovo ostvarenje dočekali smo 90-ih godina kada je na čelu s dr. Franjom Tuđmanom stvorena suvremena i demokratska Hrvatska.
Maloižane je na ustanak prije sedamdeset godina podignuo Šime Lukin.
– Čuli smo da će Talijani doći po maslinovo ulje u  nedjelju 26. srpnja. Nas desetak je ulje što je bilo u  bačvama prebacilo na Ugljan, a ono što je bilo u kamenicama izlili smo u more. Talijani su došli ujutro. Svi  mještani dovedeni su na Knež gdje su ih okružili talijanski vojnici i uprli puške u njih. Odlučili smo da  ćemo im se lakše suprotstaviti na brodu. Nas osamdeset ukrcali su na brod Sofiju. Viknuo sam: “Drugovi,  razoružajmo fašiste” i počela je borba na život i smrt  koja je trajala nekoliko minuta. Tada je poginuo Ljubo  Lovrin, teško je ranjen Ivo Lovrin, a nas nekolicina  lakše. Prebacili smo se na Dugi otok zajedno s mnogim  ženama koje su strahovale od odmazde. Talijani su nas  došli tamo tražiti. Zbog teškog terena morali smo ostaviti ranjenike. Na mjestu gdje smo ih ostavili kasnije  smo pronašli Ivu Lovrina izbodenog bajunetima, prepričao je događaje od prije sedamdeset godina Lukin.
Predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista  grada Zadra Nikola Budija uručio je prigodno priznanje  voditeljici programa i novinarki Zadarskog  lista Nives Rogoznici. Rogoznica aktivno prati rad Udruge i dala je izuzetan doprinos afirmaciji NOB-a, antifašističkih principa te jačanju ljudskih prava i demokracije. Danas je potreba za time velika zbog djelovanja povijesnih revizionista koji bi zamijenile mjesta pobjedničkim i poraženim snagama, kazao je Budija
VIŠE U STRAŠNJEM IZDANJU