Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Turistički dijamant zadarskog arhipelaga

25.07.2012. 22:00
Turistički dijamant zadarskog arhipelaga


Mjesto sa dvadeset kilometara obale bogato idiličnim  plažama, mjesto s najviše  sunčanih sati na cijelom zadarskom akvatoriju, mjesto  sa ŠUG-om i totalno drugačije od drugih… Malo je novinskog prostora da se nabroje sve posebnosti Ugljana na  otoku Ugljanu, jednom od  najvrjednijih dragulja u turističkoj ponudi Zadarske županije. Njega je ovog tjedna  obišla turistička patrola Zadarskog lista u sklopu zajedničke akcije Zadarskog lista  i TZ Zadarske županije “Biramo najuređenije mjesto”.  Svakako treba reći da je najveća vrijednost Ugljana prostorno bogatstvo u kojem se  smjestilo devet malih zaseoka: Čeprljanda, Lučino Selo  Batalaža, Sušica, Gornje Selo, Muline, Guduće, Fortoština, Varoš.
Turistička patrola Zadarskog lista tijekom svog posjeta uvjerila se u postojanje  svih bitnih elemenata u mjestu koje turistima boravak u  njemu čine ugodnijim,  ljepšim i sigurnijim. Na ulazu  u Ugljan nalazi se tabla dobrodošlice, a table smeđe signalizacije koje vode do svih  važnijih i atraktivnih mjesta  postavljene su na svim frekventnijim mjestima. Ured turističke zajednice otvoren je  svakog dana, ljubaznost djelatnika koji rade u njemu već  je poznata. Ovdje treba spomenuti da je u mjestu kao što  je Ugljan turistička zajednica  pokretač života, centralno  mjesto gdje svi dolaze po odgovore na pitanja bez obzira  bila ona vezana uz turizam ili  ne. Bez obzira na vrstu postavljenog pitanja svaki posjetitelj dobit će pravi odgovor ili će biti upućen na adresu gdje ga može dobiti. Od  direktorice TZ Ugljan  Dražene Strihić dolaze optimistične vijesti. Turističke  brojke su više nego zadovoljavajuće, čak u nekim segmentima nadmašuju i prošlogodišnje. Vijest odlična i za  domaći turizam i za gospodarstvo.
– Do sada smo zabilježili  5.642 dolazaka što je na razini  prošle godine. Ostvareno je  46.247 noćenja što je porast  od jedanaest posto u odnosu  na lani, kaže direktorica  Strihić.
Dobre turističke brojke rezultat su rada na mjestu i njegovoj turističkoj ponudi.  Hortikulturno uređenje je na  visokoj razini na javnim površinama i kod vlasnika  okućnica, ugostiteljskih objekata, iznajmljivača apartmana. Za ovu godinu treba istaknuti Čeprljandu koja se  doslovce kupa u koloritu sezonskog cvijeća. Tamo je postavljen i jedan od šest mlinova za masline koji su se  početkom dvadesetog stoljeća koristili u mjestu. Ovaj u  Čeprljandi je jedini koji je pokretao motor. Na svoj način  svjedoči o bogatoj maslinarsko-uljarskoj tradiciji koja  svoje korijene vuče od Rimskog Carstva. Turistička ponuda nalazi se u ugljanskom  ŠUG-u – šetemoni ugljonskih  guštov. U sklopu ovogodišnjeg ŠUG-a Ugljanom će  ovo ljeto proći brazilske plesačice, organiziraju se kulturni, zabavni i sportski događaji. Sve to prate i časne  sestre iz samostana sv. Jeronima koji ove godine organiziraju zajedno s mjesnom  turističkom zajednicom dane  otvorenih vrata.
Ugljan je i ovu godinu potvrdio da živi sa svojim turistima koji se u mjestu često  osjećaju opuštenije nego kod  kuće. Dobrodošlica i gostoprimstvo vidljivo je na svakom koraku. Kada se tome  dodaju prijeko potrebni turistički sadržaji i sve uokvireno suncem, morem i čistom  prirodom s pravom se može  reči da je Ugljan turistički dragulj zadarskog arhipelaga.