Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Projekti budućnosti – sunce, vjetar i lječilište

Autor: Ante Vidović

25.07.2013. 22:00
Projekti budućnosti – sunce, vjetar i lječilište


Zadarski župan Stipe Zrilić upozorio je Lišance na jučerašnjem danu te općine kako je krajnje vrijeme da se organiziraju i pokrenu po pitanju korištenja 212 hektara poljoprivrednoga državnog zemljišta u Lišanskom polju. Navedeno zemljišta prije tri godine dobila je u zakup na 20 godina Braniteljska zadruga Agro Lišane. Gospodarski program se slabo i nikako provodi, a s takvim pristupom ne može se računati na investicijske zahvate ni novac od EU. U ovom konkretnom slučaju to se odnosi na izgradnju sustava navodnjavanja.
Župan Zrilić realno gleda na situaciju. Napominje kako općine i Zadarska županija nemaju sami sredstava za financiranje tog projekta pa se mora novac tražiti iz državnog proračuna ili fondova EU.
– Zadarska županija i Hrvatske vode pripremaju projekt navodnjavanja Lišanskog polja koji je težak 16 milijuna kuna. Pravila EU su rigoroznija nego što su prije bila naša. Za svaki projekt rade se studije isplativosti i ulaže se samo u one projekte koji su isplativi. Molim krajnje korisnike da se organiziraju da se to ulaganje pokaže isplativo, rekao je Zrilić.
Dok Lišanci sami moraju odlučiti koja je budućnost zemljišta koje im se nalazi ispred kuće, strani investitori razmišljaju o korištenju potencijala za razvoj industrije obnovljive energije. U tome će imati podršku novog načelnika Ivice Musića.
– U općinskom prostornom planu su predviđene zona solarne energije i zona vjetra. Za zonu solarne energije je izdano nekoliko pisama potpore investitora koji su u postupku dobivanja prethodne energetske suglasnosti. Potrebno je omogućiti promptno rješavanje zahtjeva investitora u Općini jer su potrebne pedeset i dvije suglasnosti i dozvole za takvu investiciju. Samo od komunalnog doprinosa i naknade za zonu sunca i vjetra Općina bi sebi omogućila neovisno financijsko poslovanje, kaže Musić.
Drugi važan projekt jest lječilište za koji je poznat investitor. Za zonu lječilišta već su snimljene geodetske podloge i izrađen je idejni nacrt i donesena je odluka da se krene s izradom detaljnog plana uređenja na trošak investitora.