Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Crveni nosovi i djeca odlično se razumiju

25.07.2016. 22:00
Crveni nosovi i djeca odlično se razumiju


Na Odjelu za pedijatriju Opće bolnice Zadar jučer je bilo sve samo ne uobičajeno. Pjevalo se na sav glas, bilo je veselo i užurbano. Klaunovi doktori, crveni nosovi, posjetili su jučer zadarsku pedijatriju, kako bi razveselili mališane koji se tamo liječe. Dr. Ludek prvo se s medicinskom sestrom predstavio svima na hodniku, na kojem uobičajeno vlada velika gužva, a onda su krenuli po sobama upoznati se s malim pacijentima. O projektu Crvenih nosova nešto više kazala je Mladenka Majerić, izvršna direktorica Crvenih nosova, klaunovadoktora.
– Ovdje smo kako bismo olakšali boravak djeci u bolnici, što nije njihovo prirodno okruženje. Dakle, uz to što ih boli nalaze se u drugoj sredini, nisu okružena prijateljima, igračkama. Zato su dobrodošli upravo klaunovi koji imaju specifičan način komunikacije, a dijete razumije taj jezik igre i prihvaća ga. Naravno, liječnici i medicinske sestre se trude na svoj način, ali ovaj pristup je skroz drugačiji jer klaunovi nikad nisu usmjereni na bolest, već gledaju ono što je zdravo, gledaju dijete kao takvo, želju za igrom, svijetom, radošću, kazala je Majerić.
Crveni nosovi klaunovidoktori, posjećuju sedam zagrebačkih bolnica te bolnice u Osijeku, Rijeci i Splitu, a Majerić ističe kako im je želja imati redovne programe u svim bolnicama gdje se liječe djeca.
– Upravo iz tog razloga veseli nas što ćemo kroz ovu suradnju imati priliku posjećivati i zadarsku bolnicu. Posebno smo sretni što imamo podršku tvrtke iz lokalne zajednice koja će pružiti priliku i građanima da doniraju i tako ćemo zajedno donijeti osmijehe na lica bolesne djece, kazala je Majerić. A ta lokalna tvrtka je Sonik koja je donirala 10.000 kuna za ovaj projekt.
– Sonik godinama redovito sudjeluje u različitim humanitarnim akcijama i donacijama diljem Zadarske županije, a u više navrata smo financirali i nabavku vrijednih uređaja u Općoj bolnici Zadar. Ova donacija je ipak posebna i s veseljem smo odlučili podržati ovaj projekt. Naša je želja da klaunovidoktori što češće posjećuju našu bolnicu, kako bi djeci barem malo olakšali teške trenutke u bolničkim krevetima. Naši kupci također mogu sudjelovati u ovom projektu svojom donacijom koju mogu dati u svim Sonikovim prodavaonicama, a za to će biti nagrađeni crvenim nosićem, kazao je Marin Bakotić, voditelj marketinga tvrtke Sonik.
Glavna sestra Odjela za pedijatriju Opće bolnice Zadar, mag.med.techn. Marija Ljubičić istaknula je kako dolaskom u zadarsku bolnicu, klaunovidoktori stvaraju pozitivno okruženje, ublažavaju stres te se stresna okolina u trenutku pretvara u nešto poticajno.
– Kako je jedna od ključnih komponenti humanizacije bolničkog liječenja stvoriti okruženje u kojem će se djeca osjećati ugodno i spontano, ovakvi posjeti ujedno otvaraju i mogućnost terapijskog djelovanja. Posjet Crvenih nosova djeluje poticajno na dječju maštu, a odvlačenje pažnje od neugodnih i bolnih procedura doprinosi lakšem i bržem ozdravljenju. Klaunovidoktori stvaraju osjećaj zajedništva i razonode, što u djece izaziva doživljaj spontanosti, zabave, oslobođenje od straha i napetosti, istaknula je Ljubičić.