Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Lišane druge u Hrvatskoj po iskoristivosti novca iz EU fondova

25.07.2016. 22:00
Lišane druge u Hrvatskoj po iskoristivosti novca iz EU fondova


Prisjećanjem na poginule hrvatske branitelje i civile, polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća kod spomenika nasuprot mjesne crkve, molitvom odrješenja koju je predvodio novi župnik fra Luka Banić, te svečanom sjednicom Općinskog vijeća jučer je proslavljen Dan općine Lišane Ostrovičke.
– Lišane su uspješna općina usprkos svojih problema, mala općina, ali dična i ponosna koja realizira projekte, koja ima projekte i koja zna kako doći do novca pomoću EU fondova, rekao je županijski pročelnik Ivan Šimunić, izaslanik župana Stipe Zrilića.
Pritom je govorio o negativnoj demografskom stanju te najavio projekt, koji bi itekako mogao pomoći demografskoj obnovi i zaustaviti iseljavanje mladih s ovog područja.
– Do kraja mjeseca trebao bi se objaviti natječaj za izvođača radova na sustavu navodnjavanja 250 hektara poljoprivrednog zemljišta u Lišanskom polju u vrijednosti od 37 milijuna kuna, najavio je Šimunić.
Općina Lišane Ostrovičke (Dobropoljci, Lišane Ostrovičke, Ostrovica) su apsolutni rekorderi Republike Hrvatske. Naime, u 24 godine promijenilo se čak osam načelnika: pok. Ive Lepur, Ivan Nimac, Nediljko Nimac, Magdalena Mamić, Zvonimir Nimac, Željko Mijić, Ivana Dević i Ivica Musić.
– U 24 godine niti jednom se nije dogodilo da je općinski čelnik odradi dva mandata za redom. Štoviše, samo jedan od bivših načelnika sudjeluje u radu općinskih tijela, potužio se Zdravko Nimac, predsjednik lišanskog Vijeća, te nastavio:
– Zamislite da te iste ljude imamo u sastavu Općinskog vijeća, gdje bi nam bio kraj uspješnosti rada, poručio je Nimac.
Institut za javne financije za Lišane Ostrovičke je obznanio da su drugi u Republici Hrvatskoj po iskoristivosti sredstava EU fondova. Nedostaje im djece. Osiguravaju nadoknadu za novorođenu djecu, a za 13 prvašića osiguravaju udžbenike
– Zato se pitam, ako malo radimo, za koga radimo i ovo malo. Kakva nam je perspektiva, tko je kriv za ovo stanje. Zašto je tome tako, radimo li mi kao lokalna jedinica išta po pitanju demografskih promjena, zapitao se Nimac.
Pritom se zapitao je li problem u dosadašnjim načelnicima ili je problem u okruženju u kojem žive i rade.
– Što reći, za 10-ak dana je proslava veličanstvene oslobodilačke akcije Oluja. Hoćemo li opet imati tri proslave u selu, jedni u Logove, drugi u Pršane, a treći na školskom igralištu, potužio se Nimac.