Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Obećati ne možemo ništa, ali očekivati se može svašta

25.07.2016. 22:00
Obećati ne možemo ništa, ali očekivati se može svašta


Sportaši diljem svijeta broje sitno do početka Olimpijskih igara u Rio de Janeiru. Pripreme su u završnoj fazi, ostalo je još točno 10 dana do svečanog otvorenja na stadionu Maracana. Od zadarskih sportaša, a u Riju će ih biti osam, prvi će put južnoameričkog kontinenta danas krenuti Rok Stipčević s košarkaškom reprezentacijom. Hrvatska će u argentinskoj Cordobi sudjelovati na turniru gdje će, uz domaćina, biti još i Francuska i Srbija. U petak, za kada je zakazan prvi dvoboj s Argentinom, put Brazila krenut će i najbrojnija zadarska olimpijska ekspedicija – ona jedriličarska. Šimi Fanteli i Igoru Mareniću ovo će biti treće Olimpijske igre, kao i Pavlu Kostovu, a njegovom partneru Petru Cupaću čak četvrte.
– Zapravo mi je to nekako normalno. Ona prva je bila posebna, kada je to bilo ostvarenje sportskih snova. Ove ostale su nešto drugačije što se emocija tiče, ali sigurno da je svaki odlazak na Igre poseban doživljaj. Vjerojatno ću tek kada završim sportsku karijeru postati svjestan da je ta brojka ipak nešto veliko – kaže Cupać i dodaje.
– Žao mi je što nismo imali priliku otići u Rio osjetiti teren, vjerojatno smo jedina posada koja nije bila tamo na pripremama, ali borit ćemo se kao i uvijek i dati sve od sebe da ostvarimo što bolji rezultat.
Najveća očekivanja su od Fantele i Marenića, koji su ove godine osvojili svjetsko zlato i europsko srebro, te pobijedili na dvije regate Svjetskog kupa.
– Sigurno nas očekuje zanimljiva regata. Jedina želja nam je da sve prođe u najboljem redu i da izbjegnemo neke veće pogreške. Uvjeti će biti vrlo zahtjevni, ali kako nama, tako i svima ostalima. Nadam se da ćemo biti na razini naših ovogodišnjih rezultata – kaže Marenić, koji je s Fantelom proveo dio priprema u Rio de Janeiru.
– Proveli smo tamo zaista dosta vremena, a naši glavni konkurenti još mnogo više. No, jedrenje je takav sport da su uvjeti vrlo nepredvidivi i promjenjivi. Vjerujem da ćemo biti spremni za sve izazove.
Edo Fantela, izbornik hrvatske jedriličarske reprezentacije, o očekivanjima od zadarskih posada kaže.
– Pavle i Petar su vrlo iskusni, a njihova klasa je vrlo zanimljiva. Očekujem da će se plasirati u Medal race, što bi bio zaista velik rezultat. Što se Šime i Igora tiče, uspješno smo odradili sve pripreme i regate, nalazimo se u svjetskom vrhu i odlazimo u Rio s maksimalnim ambicijama. Obećati ne možemo ništa, ali očekivati se može svašta – rekao je šef hrvatskog jedriličarskog stožera, u kojemu će biti još jedan Zadranin – fizioterapeut Dado Burčul.