Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Predstavljen natječaj težak osam milijuna kuna

25.07.2016. 22:00
Predstavljen natječaj težak osam milijuna kuna


Nakon Rijeke i Čakovca informativna radionica “Poticanje društvenog poduzetništva” pristigla je i u Zadar. Cilj projekta ovog projekta je razvoj novih proizvoda i usluga, kao i veće zapošljivosti. Kroz njegovu promociju i provedbu društveno poduzetništvo se želi modernizirati u većoj mjeri jer takav tip poslovanja osim klasičnog gospodarskog elementa u sebi ima i dodatnu vrijednost kojom se 75 posto profita odnosno višak vrijednosti reinvestira u poduzeće na dobrobit lokalne zajednice, pojasnili su iz Europskog socijalnog fonda, u sklopu kojeg se natječaj i provodi.
Ukupan iznos raspoloživih sredstava u natječaju koji je predstavljen je osam milijuna kuna, a ovaj natječaj, najavljeno je, daje mogućnosti mnogima jer će se po njegovoj provedbi raspisati i drugi natječaji iz područja društvenog poduzetništva za što zainteresiranim na raspolaganju stoji 26 milijuna kuna.
Prijave su otvorene u razdoblju od 1. srpnja pa sve do 19. rujna, što je produljena verzija kako bi se svi stigli prijaviti na vrijeme, istaknuto je jučer u Imapct centru.
Polaznike radionice, većinom predstavnike civilnog sektora, odakle dolazi i glavni potencijal za socijalno poduzetništvo, pozdravili su poredstavnici Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, pomoćnici ministrice Nade Šikić Katarina Ivanković Knežević i Mario Bebić.
Društveno poduzetništvo je specifičan način rada gdje primarni cilj nije samo ostvarivanje profita, nego vraćanje tog profita u zajednicu kroz zapošljavanje novih ljudi, kroz unaprjeđenje života ljudi u zajednici u kojoj žive te poticanja razvoja cijelog društva. Sam cilj društvenog poduzetništva je poticati poduzetnike da razmišljaju u sklopu razvoja zajednice.
Minimalna vrijednost koja se može ostvariti kroz projekt iznosi 400 tisuća, a maksimalna 800 tisuća kuna. Ministarstvo rada i mirovinskog sustava projekte sufinancira u stopostotnom iznosu.