Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Tragalo se za dvojicom surfera, a pomagalo se i havariranom turističkom brodu

25.07.2016. 22:00
Tragalo se za dvojicom surfera, a pomagalo se i havariranom turističkom brodu


Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC) Rijeka izvijestila je o tri akcije spašavanja koje su se prekjučer dogodile na zadarskom području.
MRCC je tako u 14.25 sati zaprimila dojavu očevica s rta Plitkača kod Sukošana o surferu koji se velikom brzinom udaljavao od obale. S obzirom da je u području Pašmanskog kanala puhao jaki maestral uz najavu neverina, Središnjica je o događaju obavijestila nadležnu Lučku kapetaniju Zadar, kao i NPCPP Zadar, a obavijest o surferu razglašena je svim sudionicima u pomorskom prometu na području potrage putem ORP Zadar. U 16.03 sati djelatnici zadarske Kapetanije dojavili su da je surfer pronađen živ, izvučen je iz mora od strane djelatnika lokalne charter tvrtke te je prevezen u Sukošan, čime je ova potražna akcija ujedno i okončana.
 Posredstvom Županijskog centra 112 Zadar MRCC je sa zadarskog područja nadzora sigurnosti plovidbe u 16.03 sati zaprimila poziv s turističkog broda „Plima”, koji ostao bez pogona na poziciji između otoka Molat i Vira, s ukrcanih 70 putnika. Budući da je u vrijeme dojave na području havarije puhao jaki vjetar uz visoke valove, Središnjica je obavijestila djelatnike Lučke kapetanije Zadar koji su uspostavili komunikaciju s posadom turističkoga broda te stavili dvije spasilačke brodice u pripravnost, kao i tegljač tvrtke specijalizirane za pružanje pomoći plovilima i osobama na moru, u slučaju potrebe spašavanja posade i broda. No nedugo potom je posada broda dojavila da su samostalno otklonili kvar te nastavili plovidbu prema Zatonu, kamo su sretno i sigurno pristali u 18.07 sati, nakon čega su nastavili redovnu plovidbu prema odredištu, na otok Vir.
Posljednja spasilačka akcija poduzeta je u 18.05 sati kada su djelatncici Lučke kapetanije Zadar dojavili o spašavanju surfera, V.B. (rođen 1996. godine), hrvatskoga državljanina, koji je ostao plutati u moru ispred Punta Skale.