Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Arbanasi Neutra deveta, Donat četrnaesti

Autor: Šime Ćurko

25.08.2009. 22:00
Arbanasi Neutra deveta, Donat četrnaesti


Odbojkašice Donata i Arbanasi Neutre nastupile su prošli tjedan u mađarskom Debrecenu na najprestižnijem turniru istočnog dijela Europe, koji se održao 13. put. Pravo nastupa imale su djevojke rođene 1992. i mlađe. Turnir je okupio 24 ekipe u ženskoj i 12 momčadi u muškoj konkurenciji. O snazi turnira dovoljno govori podatak da su nastupile kadetske reprezentacije Čilea, Armenije, Kosova, prvaci Nizozemske (Apeldoorn), Poljske (Legionovo), Srbije (Kikinda), Rumunjske, Mađarske, Kine, Finske…
Arbanasi Neutra je svrstana u skupinu s mađarskim Balmazujvarosom i Dominom, koje su Zadranke pobijedila 2:0 te reprezentacijom Čilea.
– Dvoboj s Čileankama je bio prava poslastica, budući da smo oboje osigurali prolaz u drugi krug, a gledatelji su mogli uživati u prekrasnim potezima. Čile je nakon dramatičnih završnica setova uspio pobijediti 2:0 – kaže Karlo Lisica, trener Arbanasa i dodaje:
Budimpešta zaustavila Arbanase
– Naša presudna utakmica bila je protiv Budimpešte koja je osigurala prvo mjesto u svojoj skupini. Nažalost, u najvažnijoj utakmici, koja je odlučivala o plasmanu u prvih šest ekipa i borbi za medalju, odigrali smo potpuno neprepoznatljivo. S čak 18 grešaka po svakom setu izgubili smo 2:0 (25;19, 25:19) te umjesto borbe za medalju, gdje su nas već mnogi vidjeli, igrali smo za poredak od 7. do 12. mjesta. Razočarenje je bilo ogromno, a čekao nas je u prvoj utakmici nizozemski Apeldoorn, koji u svojim redovima ima četiri reprezentativke i pobjednik je nizozemskog prvenstva. Unatoč takvoj kvaliteti, odigrali smo ljepoticu turnira, vodili i s 24-20 te uspjeli izgubiti. Uslijedile su pobjede protiv slovačkih Košica (2:1) te rumunjske Orade (2:0) i na kraju smo zauzeli deveto mjesto u konkurenciji 24 ekipe.
Bio je to 17. međunarodni turnir na kojem su nastupili Arbanasi.
– Osim utakmice protiv Budimpešte, sve ostalo odigrali smo na visokoj razini te su djevojke osigurale sebi još jedno neprocjenjivo igračko i turističko iskustvo. Ne mogu se oteti dojmu da smo mogli napraviti još povoljniji rezultat da smo imali čitavu kadetsku ekipu koja je osvojila kadetsku ligu, no zbog različitih razloga nisu nastupile (Iva Ćotrić, Claudia Komazec, Katarina Šindija, Marija Kero, Nina Čepinac, Enea Mujagić), a njihove zamjene uglavnom su bile djevojke rođene 95. i mlađe.
Donatu prvi put
S Donatom su u skupini bili Nyirsuli (Mađarska), Kosovo i Apeldoorn (Nizozemska).
– Bila je to teška skupina, što se vidi i po konačnim rezultatima budući da je Nyirsuli bio četvrti, a Apeldoorn sedmi, dok su Kosovarke bile lošije, završile su na 22. mjestu. Nakon porza od Mađarica i Nizozemki u daljnje natjecanje smo se plasirali kao treća ekipa i igrali za poredak od 13. do 18. mjesta. Napravljene su dvije nove grupe s po tri trećeplasirane ekipe u kojoj smo razigravali s Toth Arpad gimnasium (Mađarska) i CK Sparta Sambir (Ukrajina) – objašnjava Frane Vidov, trener Donata čija je ekipa nakon osvojenog prvog mjesta u svojoj skupini igrala s prvoplasiranom iz druge grupe za 13. mjesto. Bila je to ekipa Provolley Arad iz Rumunjske.
– Nakon početne treme mojih igračica u prvom setu koji smo izgubili 25:16, u drugom setu pružili smo odličnu igru i pobijedili 25:18 te se ušlo u treći set koji smo odlično otvorili i vodili 8:5. Nakon toga uslijedilo je nekoliko pogrešaka i Rumunjke su izjednačile i povele 10:8. Tu prednost su zadržale do kraja seta zbog nekoliko naših pogrešaka – nastavlja Vidov, koji je u završnom komentaru prvog međunarodnog nastupa mladih igračica Donata naglasio:
– Donat prvi put nastupa na međunarodnom turniru za koji smo se pripremali mjesec dana i u ovakvoj konkurenciji 14. mjesto za nas veliki je uspjeh, posebno kada se zna da smo iza sebe ostavili velike klubove koji sustavno rade već godinama i imaju puno bolje uvjete od nas. Moje su igračice pokazale da se mogu nositi s vrhunskim ekipama. Početna trema nas je ograničila u igri i ovo će nam iskustvo pomoći u nastupima na idućim turnirima. Zahvaljujem svima u našem klubu koji su nam pomogli da nastupimo na turniru, a veliku smo pomoć imali i od Karla Lisice.


 REZULTATI I EKIPE


Rezultati Arbanasi Neutre, skupina A: Balmazujvaros 2:0, Domino 2:0, Čile 0:2; razigravanje: Budimpešta 0:2, Apeldoorn 0:2, Košice 2:1, Oradea 2:0
ARBANASI NEUTRA: Dolores Vučetić, Matea Perica, Matea Sertić, Anamarija Knez, Jelena Vukić, Ivka Fleta, Matea Bajlo, Marijeta Runjić, Marija Brešan, Karla Savić, Silvija Morović, Lukrecija Kelava. Trener: Karlo Lisica.
Rezultati Donata, skupina: Nyirsuli 0:2, Apeldoorn 0:2, Kosovo 2:0; razigravanje od 13. do 18. mjesta: Toth Arpad gimnasium 2:0, CK Sparta Sambir 2:0, Provolley Arad 1:2.
DONAT: Josipa Miočić, Lucija Milolović, Barbara Pedić, Nina Pavić, Nikolina Nimac, Laura Dunić, Marija Milolović, Nina Magaš. Trener: Frane Vidov.




 ARBANASI USKORO U NIZOZEMSKU I RUMUNJSKU


Lisica je najavio i iduće međunarodne akcije Arbanasa.
– Naša atraktivna igra osigurala nam je pozivnice na nekoliko novih turnira iduće godine od kojih smo izabrali nastupe u nizozemskom Apeldoornu i rumunjskoj Oradei, državama koje još nismo razgledali. Već 10. do 13. rujna čeka nas turnir u talijanskom Sondriu (djevojke rođene. 1995. i ’96.) te nastup na seniorskom turniru u Pazinu 18. do 19. rujna