Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kraj medija kakve smo poznavali

25.08.2010. 22:00
Kraj medija kakve smo poznavali


Zanki je upozorio na nestanak ozbiljnog novinarstva, osobito novinske umjetničke kritike koja je danas u Hrvatskoj skoro potpuno nestala te se zanimanje pokazuje jedino za skandalozne situacije
Na nomadskom sveučilištu “Nurope 2010” jučer je održana panel rasprava “Umjetnost, kultura i mediji u Hrvatskoj dvadesetog stoljeća”. Rasprava je bila svojevrstan nastavak stručnih predavanja koja su održana prije toga; “Povijest objavljivanja u Zadru”, Roberta Bacalje i “Zadar, Metropola hrvatske moderne litarature”, Tihomila Maštrovića koji zbog obveza nije bio nazočan, ali je njegov rad okupljenima predstavio Josip Zanki. U radu se posebno upozorava na vrijeme moderne kad je za razliku od današnjeg kulturnog centralizma Zagreba, Zadar bio izuzetno važan grad u Hrvatskoj po izdavačkoj i drugim kulturnim djelatnostima.
Današnju situaciju u državi okupljenim sudionicima Nomadskog sveučilišta prikazali su Josip Zanki, Iva Kovač i Elvis Krstulović. Zanki je upozorio na nestanak ozbiljnog novinarstva, osobito novinske umjetničke kritike koja je danas u Hrvatskoj skoro potpuno nestala te se zanimanje pokazuje jedino za sklandalozne situacije, primjerice sukob Slavena Tolja i Ivana Jakovčića. Također velik broj medija, kako pisanih, tako i elektronskih, zainteresiran je jedino za tzv. “celebrityje”, tako da danas nema ni ozbiljnih novina niti televizijskih programa koji bi sukreirali ili se referirali na recentno umjetničko stvaralaštvo.
Iva Kovač je opisala svoja iskustva tijekom provođenja umjetničkog projekta u kojem je propitivala ginofobne stavove mnogih poznatih ljudi (Wildea, Schoppenhauera, Nietzschea, Tesle, Voltaira i dr.) te njihove izreke o ženama plakatirala po Zagrebu pri čemu je provokativnost poruka zainteresirala medije za projekt.
Elvis Krstulović posebno se osvrnuo na nedavne studentske prosvjede i štrajkove u Hrvatskoj, što je izazvalo posebnu pozornost kod nazočnih sudionika iz drugih zemalja koji su željeli više znati o tim zbivanjima. Posebno se komentirala nakana studenata da se pokret odvija bez službenoga vodstva što je zbunjivalo tijela vlasti, ali i predstavnike medija. U raspru su se uključili i neki predstavnici studenata koji su prenijeli svoja iskustva među kojima svakako valja izdvojiti da je studentski pokret također imao teškoća u realizaciji principa rada po plenumima, bez principa vodstva. Također su probleme pokretu stvarali pokušaji sindikata i oporbenih političkih stranaka da se infiltriraju u pokret.
Istaknuta je i sve veća uloga interneta i društvenih mreža koji preuzimaju ulogu medija čija je pozicija i u drugim europskim zemljama, primjerice Švicarskoj, slična onoj u Hrvatskoj, kako je kazao Raymond Saner i tamo je na djelu nedostatak kritike i analize i svjedočimo doslovce kraju medija kakve smo dosad poznavali.
U popdnevnom dijelu programa održana su predavanja Marka Gisbournea “Umjetnost, religija i politika identiteta” te predstavljanje finskog arhipelaga Hakan Eklund koji baštini švedski kulturni identitet i nasljeđe.
Danas sudionici Nurope 2010 provode dan u NP Kornati gdje će se održati radionica o kulturnom turizmu te predavanja “Otok Pag: baština, tvornica soli, ovčji sir” i “Otok Škarda: izolacija i utopija” koja će održati Vladimir Skračić, Ante Bričić i Ante Mihić. O lokalnoj umjetnosti i umjetnicima s naglaskom na kulturnu scenu krajem osmadesetih i poečtkom devedesetih govorit će Josip Zanki i Bojana Brkić.