Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Preživljavanje do novog proračuna

25.08.2010. 22:00
Preživljavanje do novog proračuna


Rebalans bi trebao biti svođenje proračunskog manjka u podnošljive okvire, bez da se izravno terete širi slojevi građana. Zbog toga se i išlo s povećanjima posebnih poreza čime će se ubirati nešto prihoda od trošarina i PDV-a – Denis Ikić, tajnik Županijske gospodarske komore Zadar
Najnovije mjere hrvatske Vlade za većinu Zadrana tek su skup neučinkovitih poteza koji ne pokazuje brz izlazak iz krize. Izostanak suštinskih reformi, pravih ekonomskih poticaja i poteza za izlazak iz krize, rezime je većine odgovora koje smo jučer mogli dobiti od naših sugrađana koji nisu bili voljni svoj stav javno izreći u medijima. Na drugu stranu, zadarski uglednici koji su bili voljni izaći u javnost sa svojim mišljenjima, svatko na poseban način, komentirali su posljednje poteze premijerke Jadranke Kosor i njene Vlade upravljene gospodarskom oporavku zemlje.
– Vlada je, želeći amortizirati raskorak između rashoda i prihoda, prije mjesec dana reagirala novim zaduživanjem na inozemnom tržištu. Može se reći da se radi o preživljavanju do novog proračuna, a vidjet ćemo na kojoj razini će biti rebalans. Rebalans bi trebao biti svođenje proračunskog manjka u podnošljive okvire, bez da se izravno terete širi slojevi građana. Zbog toga se i išlo s povećanjima posebnih poreza čime će se ubirati nešto prihoda od trošarina i PDV-a. Sve je to stvaranje pozicija za proračun 2011. jer je 125 milijardi kuna u 2008. i 118 milijardi kuna u 2009. godini bila nerealna projekcija, analizirao nam je tajnik Županijske gospodarske komore u Zadru Denis Ikić.
Oporbena saborska zastupnica i prva zadarska SDP-ovka Ingrid Antičević-Marinović, posljednje mjere Vlade RH svodi na političku razinu i kaže:
– Radi se najprije o obećanju, pa odustajanju od konkretnih poteza po onoj, “Ja rekla, ja porekla!”. Jasno je i ovaj put da se neće provesti potrebne reforme, napose zbog činjenice da je najveći trošak zapravo trošak države. Uvođenje trošarina platit će u konačnici opet građani čime vlast odašilje poruke “Svi propadnite samo da mi ostajemo”.
Vrlo suzdržan u procjenama učinka aktualnih mjera Vlade RH bio je i zadarski poduzetnik, prvi čovjek zadarske vodoinstalacije Ivan Jurjević:
– Često čujemo ove ili one teze, ali mislim da se ništa neće moći napraviti bez pravih rezova. Tu, nažalost, mislim i na rezanje prava. Drastično okretanje prema radu, jedino je svjetlo na kraju ovog gospodarskog tunela, bio je kratak Ivan Jurjević.
Zamjenik zadarskog gradonačelnika Darko Kasap i sam nekad gospodarstvenik, kaže kako je Vlada u ovom trenutku napravila objektivno jedino moguće što se može napraviti.
– Mislim da se država želi pripremiti za proračun 2011. Očekujem da će pritom biti vidljive još snažnije mjere i poticaji gospodarstva. Tu prvenstveno mislim na poticaje uperene prema proizvodnji i potrošnji. Mislim da bi se svi zajedno, a posebice mi u Gradu Zadru, trebali pripremiti za strukturalne EU fondove koji bi trebali postati naše novo financijsko odredište, a koje bi trebalo pokrenuti nove investicije i razvojne programe, rekao je zadarski dogradonačelnik Darko Kasap.