Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Protupožarna sezona je dosad iznimno dobro odrađena

25.08.2010. 22:00
Protupožarna sezona je dosad iznimno dobro odrađena


Mladen Jurin rekao je kako se procjenjuje da uz obalu ima oko 3500 domicilnih vatrogasaca spremnih da izađu na teren na zvuk sirene te dodatno angažiranih oko 1500 vatrogasaca s kontinenta, koji se koordiniraju iz jednoga mjesta – iz Divulja
Pomoćnik ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) i glavni vatrogasni zapovjednik RH Mladen Jurin ocijenio je jučer da je protupožarna sezona dosad iznimno dobro i korektno odrađena te da to nije slučajno jer su svi svoje zadaće obavili kako je propisano.
Mladen Jurin zamolio je građane, turiste i vatrogasce da budu krajnje oprezni jer sezona nije gotova te je poručio da se ne smijemo opustiti ni u jednom trenutku. Prilikom potpisivanja Protokola o načinu komunikacije između DUZS-a i Hrvatskih šuma d.o.o. najavio je da će polovicom studenoga vladi podnijeti izvješće o ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni i polako se pripremati za iduću sezonu.
Izvijestio je da je u lipnju, srpnju i polovicom kolovoza u Hrvatskoj uz obalu buknulo više od tisuću požara na otvorenome, što je pedesetak požara manje nego u istom razdoblju prošle godine. Jurin je napomenuo da taj podatak iznosi zato što neki ljudi misle da u Hrvatskoj ovoga ljeta nije bilo požara. Objasnio je da se, zbog novog sustava i dislociranja vatrogasnih snaga na određena mjesta za koja se zna da se požari pojavljuju, požari uočavaju i gase na samome početku.
Istaknuo je da je najveći požar buknuo nedavno kod Splita, kada je izgorjelo oko 250 hektara uglavnom šume, od kojih je 150 u nadležnosti Hrvatskih šuma. Dodao je da je taj požar nastao u idealnim vremenskim uvjetima za njegov brzi razvoj, ali se brzo interveniralo te je, ako je požar podmetnut, to učinio profesionalac.
Izvijestio je da će sve vatrogasne snage koje su s kontinenta premještene na 24 mjesta na obali ondje ostati do kraja rujna, kada da će se procijeniti hoće li ondje ostati i dalje i na kojemu području.
Mladen Jurin rekao je kako se procjenjuje da uz obalu ima oko 3500 domicilnih vatrogasaca spremnih da izađu na teren na zvuk sirene te dodatno angažiranih oko 1500 vatrogasaca s kontinenta, koji se koordiniraju iz jednoga mjesta – iz Divulja.
Dodao je da hrvatski vatrogasci jučer i danas gase požar na teritoriju Bosne i Hercegovine (kod Uništa), uz granicu s Republikom Hrvatskom, na temelju sporazuma o pomoći susjednim zemljama.
Podsjetio je da hrvatski vatrogasci imaju na raspolaganju šest kanadera i šest zračnih traktora, zatim da su tu i četiri helikoptera protupožarne zaštite, kojih po potrebi može biti i više, te da je s kontinenta uz obalu prebačeno 60-ak vatrogasnih vozila u 24 baze, a domicilne vatrogasne postrojbe imaju više od 400 raznih vatrogasnih vozila za gašenje požara i za intervencije.