Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Stvaranje igrača primarni cilj

25.08.2010. 22:00
Stvaranje igrača primarni cilj


Nama je najbitnije da se naši igrači navikavaju na sustav i odgajaju u igrače koji bi jednog dana trebali nositi igru prve momčadi – kaže Marko Pinčić
Svoje ligaške obveze nakon seniora u Prvoj HNL od petka započinju juniori i kadeti Zadra koji su lanjsku sezonu završili na ukupno devetom mjestu nakon što su zbrojeni bodovi obje selekcije. Prva stanica od ukupno 30 koliko ih čeka u dugom prvenstvu je Varaždin gdje će obje selekcije odmjeriti snage sa svojim vršnjacima iz istoimenog kluba. Juniori pod vodstvom Josipa Butića pokušat će prvenstveno napraviti dobar rezultat, a glavni zadatak je donijeti pred vrata seniorske momčadi još kojeg igrača kao što su Vasilj, Šare, Begonja, Bilaver…
– Imamo za ovu sezonu jednu dobru generaciju koja kad je kompletna sigurno može parirati svim sastavima u ligi, osim naravno Dinamu i Hajduku koji prednjače s uvjetima i kadrom. Malo nas muči širina koju nemamo, a kod juniora je vječiti problem taj prijelaz ka seniorima gdje dosta igrača ne uspije dobiti priliku ili odu na studij u Zagreb, Split, itd. Tako smo ostali bez nekoliko igrača zbog fakultetskih obveza poput Mandića i Zankija – kazao je Butić koji smatra da je sredina ljestvice kao lani najmanje što bi trebali dostići i ove sezone.
– Liga je ostala u istom formatu sa 16 klubova, ispali su Istra i Hrvatski dragovoljac, a došla dva drugoligaša. Želja je u kompletu s kadetima izgurati dobru sezonu i tako omogućiti sljedećim generacijama da igraju u ovom natjecanju koje definitivno pomaže i ubrzava razvoj mladih igrača – kazao je Butić o svojim juniorima, dok je o kadetima prozborio njihov trener Marko Pinčić. Njemu je posao donekle jednostavniji, jer je momčad koja kreće u novu sezonu ostala gotovo ista kao lani što je sigurno veliki plus.
– Svjesno smo lani išli na pomlađivanje tj. na generaciju koja će dvije godine u kontinuitetu nastupati zajedno. Stoga nakon prošle, u kojoj nam je nedostajalo iskustva, ove možemo krenuti s uigranijim i iskusnijim sastavom. Imamo formiranu momčad, a najbolji pokazatelj su nam bile pripremne utakmice koje smo odradili na visokoj razini. Mogu reći da sam optimist pred novu sezonu u kojoj očekujem da ćemo podosta doprinijeti bodovnoj strukturi koju gradimo s juniorima za konačni poredak.
Ta simbioza u valoriziranju učinka juniora i kadeta najbitnija je odrednica konačnog učinka u ligi.
– Sve je povezano. Kadeti se pripremaju za juniorski staž, juniori za seniorski, ali ima i iznimnih slučajeva. Tako su Begonja i Franko Bilaver preskočili juniorsku stepenicu i odmah došli do seniorskog statusa iako po godinama to nisu. Nama je najbitnije da se naši igrači navikavaju na sustav i odgajaju u igrače koji bi jednog dana trebali nositi igru prve momčadi te da što više igrača sudjeluje u selekcijama i kampovima pod organizacijom HNS-a, kazao je Pinčić.
 


Stanovi i Bagat


Juniori i kadeti Zadra prošle sezone su uglavnom igrali na Bagatovom igralištu, a za novu sezonu mogao bi se naći koji termin za odigravanje domaćih utakmica na Stanovima.
– Imamo solidne uvjete za rad, pa bilo to na Bagatovom igralištu ili na Stanovima. Ipak, svjesni smo da travnjak na Stanovima mora biti u najboljem redu za nastup seniora, pa ćemo taj teren najvjerojatnije koristiti u slučaju da je lijepo vrijeme ili u onim kolima kad je prva momčad na gostovanju – prokomentirao je Butić situaciju s terenima za igru.




 


Juniori 2010./11.


Sani Aliu, Filip Anić, Ivan Babić, Mateo Bačić, Josip Bašić, Luka Begonja, Franko Bilaver, Karlo Bukša, Ante Čavka, Luka Franov, Ante Grbić, Stipe Horvat, Josip Klarica, Mate Lukić, Borna Maričić, Marino Mitrović, Domagoj Mujić, Ivan Perinić, Ante Pirović, Frane Potočnjak, Mateo Prtenjača, Lovre Rančić, Marijo Ražov, Ante Sarić, Luka Šišak, Ivan Tokić, Domagoj Torbarina. Trener: Josip Butić.


 


Kadeti 2010./11.


Mate Alić, Josip Baraba, Šime Baričević, Valentino Beretin, Marko Bilaver, Vlatko Blažević, Luka Borgelott, Luka Božić, Mateo Bralić, Šime Brkljača, Karlo Budan, Paulo Colić, Frane Čirjak, Zvonimir Čirjak, Josip Galešić, Franko Grancarić, Lovre Grbić, Šime Gržan, Frane Ikić, Roko Junković, Josip Jurjević, Leo Kapović, Ante Toni Katalinić, Luka Knežević, Ivan Kožul, Martin Lerga, Bepo Lisica, Dominik Livaković, Luka Marsović, Anđelo Paleka, Jure Paleka, Ante Papić, Kristian Pavić, Ivan Pavin, Dino Pedić, Domagoj Pedišić, Stipe Perica, Marin Petrić, Mario Potočnjak, Lovre Radovčić, Toni Radovčić, Josip Sekula, Jozef Syla, Marinko Šamija, Deni Špar, Petar Uskok, Ante Uzelac, Stipe Vidić, Roberto Viduka, Ivan Vrkić, Toni Vuleta, Šimun Zdrilić, David Zubčić, Marin Zubčić. Trener: Marko Pinčić.