Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zadar kreće stopama Sundance festivala

25.08.2010. 22:00
Zadar kreće stopama Sundance festivala


Ohrabruje činjenica da je gradska vlast spremna pomoći i podržati ovakav projekt, rekao je Bulajić
Film Forum Festival sa svojim osobinama može postati interesantan filmski festival u Europi. Svojim posjetiteljima može pružiti puno više izvanprogramskih sadržaja nego bilo koji drugi grad u Hrvatskoj, rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare redatelj Veljko Bulajić, osvrtajući se na prvi zadarski festival, Film Forum Festival. Istaknuo je kako ga je posebno ohrabrila činjenica da je gradska vlast spremna pomoći i podržati ovakav projekt. Uz njega, konferenciji je prisustvovao i Branko Lustig, oskarovac i već desetljećima jedan od najcjenjenijih holivudskih producenata. Njega je zadarski festival podsjetio na priču o Sundance festivalu:
– Prije puno godina, kada sam se doselio u SAD, jednom sam prilikom otišao na skijanje u saveznu državu Utah. Prvi put sam bio tamo i navečer sam rekao svojoj supruzi kako nemam što raditi, da mi je pomalo dosadno. Izašao sam vani i vidio plakat za neki filmski festival. U kino dvorani bilo je jedva 30 ljudi. Danas je to najveći filmski festival mladih na kojem se godišnje prikaže oko 350 filmova iz cijelog svijeta, kazao je Lustig naglasivši kako ovaj festival može biti budućnost Zadra.
Uz njih dvojicu konferenciji su prisustvovali članovi žiri programa europske koprodukcije: Victor Carrera, direktor međunarodnih odnosa tv3 i član izvršnog odbora “catalan films & tv”., Angelina Noa, glumica, Tomi Salkovski, producent i snimatelj te Peter Zawrel, direktor bečkog filmskog fonda. Svi odreda imali su riječi hvale kako za Zadar, tako i za festival.
Također, konferenciji je nazočila i Alenka Pinter koja je prve večeri Festivala uručila nagradu “Tomislav Pinter” Karlu Baumgartneru, jednom od vodećih svjetskih producenata art house filmova.
Nakon konferencije u rektoratu Sveučilišta u Zadru održano je predavanje pod nazivom “What we can”, na kojem su Lustig i Bulajić iznijeli svoja dugogodišnja iskustva u svijetu filma te što bi Zadar na tom planu mogao napraviti.