Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Biser školjke neotkrivenog otoka

25.08.2011. 22:00
Biser školjke neotkrivenog otoka


Turistička patrola Zadarskog lista ponovno napušta  kopneni dio Zadarske županije i seli se na otoke zadarskog arhipelaga kako bi  nastavila s obilaskom turističkih odredišta Zadarske  županije, a sve u okviru akcije “Biramo najuređenije  mjesto, općinu i grad” koju  zajednički provode i organiziraju Zadarski list i Turistička zajednica Zadarske  županije. Za ovaj broj priloga Eko 023 na redu su  biseri Dugog otoka – Sali i  Božava. Sali su administrativno i kulturno središte Dugog otoka. Kao što se Dugi  otok s pravom može nazvati  neotkrivenim otokom, neotkrivenim rajem Jadrana, tako  su i Sali za mnoge još neotkrivena mediteranska oaza  koja u sebi čuva tisućljetnu  ribarski i težačku tradiciju  Jadrana. Tople boje saljskog  porta kombinirane sa starom  dalmatinskom arhitekturom  kao i netaknuta priroda koja  okružuje mjesto otkrivaju tu  istinu i nepogrešivo osvajaju  svakog posjetitelja. Mediteran kakav je nekad bio krilatica je koja se s pravom  može primijeniti na Salima.
Krenimo s patrolom kojoj  je prvi dodir s mjestom bio  u portu. Kamena pozornica  mjesta na kojoj se svakim  dolaskom broda odvija nevjerojatno živa predstava.  Kako se bliži njegov dolazak jača puls mjesta, vrhunac je dolazak broda, a  zatim se istom tom glavnom  cestom i malim uličicama  ljudi upućuju svojem cilju,  svatko sa svojim mislima i  željama praćeni pogledima  gostiju kafića ili nautičara  koji u velikom broju posjećuju Sali.
Gledano s kriterija patrole  Sali zaslužuju mnoge pohvale. Čist porat, pitari sa sezonskim cvijećem koje je  prava muka održavati na  životu po ovom vremenu pogotovo na otoku gdje je uvijek aktualan problem s vodom u ljetnim mjesecima. Tu  je i velika karta mjesta koja  svakog posjetitelja nepogrešivo upućuje na njegovo  ciljano odredište. Ipak od  svega najviše privlači mjesna  čitaonica koju vodi Ante  Mihić. Slobodno se može  reći najtoplije mjesto u Salima, mjesto gdje se svatko  osjeća kao da se nalazi u  dnevnom boravku u svom  stanu. Šetnja portom otkriva  druge sadržaje koje čine ugodniji život njegovim stanovnicima pa tako i gostima. Tu  su klupe za odmor, noćna  rasvjeta, kante za sitni otpad  i drugo. Naravno, tu je i pijaca na kojoj se nudi svježe  voće i povrće, eko maslinovo  ulje, kozji sir, a ribari dovoze  tek ulovljenu ribu. Kultna je  linčarnica koja na svoj način  govori o mentalitetu i načinu  života Saljana.
Patrola se nastavila do prostorija TZ Sali koji je ujedno  i TIC, a koji su zadržali svoju  prošlogodišnju kvalitetu.  Ulaz uljepšan cvijećem samo  je najava tople dobrodošlice  posjetiteljima. Ljubazno i  stručno osoblje uvijek je  spremno posjetiteljima  pružiti pravu informaciju i  pomoć. Naravno, dostupne  su i turistički prospekti koji  otkrivaju samo dio stvarne  ljepote samog mjesta i Dugog otoka te cijele Hrvatske.  U TZ Salizadovoljni su i sa  sezonom. U srpnju je mjesto  posjetilo preko 2.100 turista  koji su ostvarili preko 17.000  noćenja. Spomenimo kako  su u mjesto postavljeni i ostali turistički sadržaji od pozdravne table na cestovnom  ulazu do smeđe signalizacije.
Sali su zadržale svoju prirodnu ljepotu i tajanstvenost, ostale su metropola neotkrivenog otoka. Također  ona su i u PP Telašćicu i NP  Kornati. One su pravo mjesto za početak istinskog kvalitetnog odmora u nestandardiziranom ambijentu.


Od Bočaca do Slanog jezera


Glavna mjesna plaža Bočac smještena je u zagrljaju čiste prirode i borove  šume. Do Bočaca vodi idilična šetnica oko Punte bluda. Uz nju se kupaju oni  kupači koji žele uživati u suncu. Bočac je nešto sasvim drugačije. Glavni  aduti ove plaže su neodoljivo čisto i bistro more i debeli hlad borove šume.  Od drugih plaža treba svakako spomenuti Slano jezero u PP Telašćica, a  nisu rijetki oni koji su upute na južnu stranu otoka i zaplivaju s pogledom na  otvoreni Jadran.