Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Carstvo ruža i orhideja

25.08.2011. 22:00
Carstvo ruža i orhideja


Pred sam kraj naše zajedničke akcije Zadarskog lista  i Turističke zajednice Zadarske županije “Biramo najljepši vrt” predstavljamo vrt  sestara Slavke Vidaković i  Mirke Petrinić. Zajedničkim  radom sestre su tijekom godina oblikovale pravi mali raj  ispunjen pjevom ptica i šepurenjem mačka Điđija.
Ovaj prekrasni vrt nastao  je prije par godina, otprilike  2008. godine, kada se Slavka  Vidaković vratila iz Australije kako bi živjela u Ninu.  Kako je gospođa Slavka u  Australiji živjela u Victoriji  koju još nazivaju i Garden  State, kaže, u Ninu joj je nedostajalo cvijeće pa je  odlučila nešto i poduzeti.
– U Victoriji, odakle dolazim, svi uzgajaju ruže i ljudi  tamo do toga jako paze. To  me najviše iznenadilo kad  sam došla tamo, a kad smo  gradili kuću u Australiji, i ja  sam imala prekrasan vrt, prisjetila se gospođa Slavka koja  je za svoje ruže u Australiji  dobila čak nekoliko nagrada.
Vrtom, osim travnate površine, svakako dominiraju  ruže kojih ima čak 108, a  nakon njih slijede orhideje u  nešto manjem broju, oko 28.  Također, u vrtu je postavljen  kip Gospe od Zečeva iz razloga jer je i sama kuća  smještena u ulici istog naziva, kao i starinski vrtni  namještaj. Vrt je obrubljen  starim kamenjem skupljanim  u ruševinama i uz more kako  bi se uklopio u ambijent Nina, a o njemu se zajedničkim  snagama brinu sestre Slavka i  Mirka.