Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Obitelj Salpietro ostaje bez odštete od osiguranja?

25.08.2011. 22:00
Obitelj Salpietro ostaje bez  odštete od osiguranja?


Polica osiguranja za jahte za iznajmljivanje vrijedi i ako plovilo nema tehnički pregled, ali samo ako to nije u uzročno-posljedičnoj vezi s nesrećom, objasnili su stručnjaci iz CO


Obitelj stradalih Talijana, Francesca Salpietra i Marinelde Patella koje je prošloga utorka gliserom  usmrtio zagrebački tajkun  Tomislav Horvatinčić, mogla  bi ostati bez obeštećenja od  police osiguranja.
Iako su Horvatinčićevi odvjetnici u više navrata ponavljali da je gliser “Santa  Marina” osiguran te kako su  obitelji ponudili da se naplate  od police osiguranja, ona je  dovedena u pitanje zbog  činjenice da je gliser u vlasništvu Horvatinčićeve tvrtke  Santa Marina d.o.o. pune tri  godine neregistriran.
– Za jahte za iznajmljivanje  polica osiguranja vrijedi i ako  plovilo nema tehnički pregled, ali samo ako to nije u  uzročno-posljedičnoj vezi s  nesrećom, objasnili su jučer  stručnjaci iz Croatia Osiguranja.
Ako je istina da su gliseru  otkazale komande, što tvrdi  sam Horvatinčić, to znači da  je ispravnost plovila koja se  svake godine mora provjeriti  na tehničkom pregledu u direktnoj vezi sa uzrokom nesreće i u tom slučaju sin i kći   nesretnih Talijana neće dobiti ništa.
Novčane kazne
Da je gliser bio neregistriran, što je jučer objavio  upravo naš list, naknadno je  službeno potvrđeno iz Ministarstva mora, prometa i  infrastrukture.
“S obzirom da je motorna  jahta “Santa Marina” upisana  u Upisnik jahti kao jahta za  iznajmljivanje, vlasnik iste  dužan je tehnički pregled  plovila kojim se utvrđuje ispravnost obaviti svake godine pri Hrvatskom registru  brodova. Povjerenstvo Ministarstva mora utvrdilo je da  jahta Santa Marina ne posjeduje valjanu svjedodžbu o  osposobljenosti za plovidbu  u pogledu obavljanja tehničkih pregleda”,  stoji u  priopćenju Ministarstva.
Navodi se i da je istražno  povjerenstvo Ministarstva  dokaze i dokumentaciju o  tom prekršaju dostavilo nadležnoj šibenskoj Lučkoj kapetaniji koja je u postupku  donošenja obaveznog prekršajnog naloga, a Horvatinčića koji je vozi gliser i  njegovu tvrtku kao vlasnika  plovila očekuju novčane kazne do pet, odnosno 10.000  kuna.
Nepoštivanje zakona
Zadnji tehnički pregled na  gliseru koji je izgrađen 2007.  godine u Italiji napravljen je  još 2008. godine i nakon njegova isteka, prema Pomorskom zakoniku, uopće nije  smio isploviti. Odvjetnik Tomislava Horvatinčića, Branko Baica, upitan za komentar  činjenice da je njegov klijent  skrivio nesreću neregistriranim gliserom kazao je da to  nije od utjecaja za samu nesreću.
– Ne vjerujem da će imati  nekog bitnog utjecaja na postupak, rekao je Baica.
No, s obzirom da je Horvatinčić skrivio nesreću gliserom tvrtke kojoj je na čelu,  a koja nije poštivala zakon i  provjeravala ispravnost plovila, i to ostaje za vidjeti. Što  se tiče isplate odštete od police osiguranja s obzirom da  je gliser bio neregistriran,  Baica je ponovio da polica  osiguranja postoji i uredno je  produživana svake godine te  da će “vidjeti što će dostaviti  Lučka kapetanija”.


Nema opasnosti od ponavljanja djela




Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Šibeniku odbilo je žalbu Državnog odvjetništva u Šibeniku zbog neodređivanja pritvora protiv Tomislava Horvatinčića i po osnovi opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. U obrazloženju su naveli da nema neposredne opasnosti niti objektivnih okolnosti koje bi ukazivale na mogućnost da bi okrivljeni mogao ponovo počiniti to kazneno djelo. Horvatinčiću, kojega se tereti za izazivanje pomorske nesreće za smrtnim posljedicama i nepružanje pomoći, određeno je mjesec dana pritvora samo zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke te može biti pušten na slobodu i prije isteka toga roka, odnosno, čim budu ispitani . Pritvor mu je određen do 16. rujna, a prva ispitivanja svjedoka zakazana su 6. rujna.