Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Vatrogasca na požarištu lakše ozlijedila vodena bomba

25.08.2011. 22:00
Vatrogasca na požarištu  lakše ozlijedila vodena bomba


Vodena bomba koju je nad opožarenim područjem ispustio kanader pogodila je vatrogasca JVP Zadar, koji je od siline udarca pao i lakše se ozlijedio, a kako se našao u prostoru na koji je zapovjednik požarišta navodio zračne snage, još uvijek nije poznato


Denis Ledenko, djelatnik JVP  Zadar, lakše je ozlijeđen  jučer na požarištu u Bilišanima kod Obrovca. Vatrogasca s dugogodišnjim  iskustvom jučer je zahvatila vodena bomba, koju je  nad opožarenim područjem ispustio kanader.  Od siline udarca pao je i  pritom zadobio niz ogrebotina po cijelom tijelu, nakon čega je odmah prevezen u ambulantu u Obrovac gdje su ga liječnici pregledali, previli mu rane te  ga uputili u Opću bolnicu  Zadar. Nakon pregleda na  Odjelu kirurgije upućen je  na rendgen, no, kako je  izvijestio Željko Šoša,  županijski vatrogasni zapovjednik, rendgenske  snimke pokazale su kako  vatrogasac nema unutarnjih ozljeda niti prijeloma  pa je pušten na kućnu njegu. Kako se Ledenko našao u  prostoru na koji  je zapovjednik  požarišta navodio zračne snage  i s kojeg područja je on  dužan povući  ljudstvo dok  zračne snage  djeluju, još uvijek nije poznato.
Dojavu o  požaru u Bilišanima županijski VOC zaprimio je u 10.25  sati, a gorjelo je  nisko raslinje i  hrastova šuma.  Na teren su odmah upućeni vatrogasci JVP Zadar, DVD Obrovac i DVD Jasenice sa sedam vatrogasaca i četiri vozila, a već  oko 11 sati u pomoć su  pozvani i kanaderi. U  požaru koji je ugašen oko  16.30 sati, izgorjela je površina od 80 hektara. Na  požarištu su ostali dežurni  vatrogasci JVP Zadar i  DVD Obrovac koji će obilaziti rubna područja kako  se vatra ne bi ponovno rasplamsala.
Osim na obrovačkom području, zadarski su vatrogasci imali pune ruke posla  i kod Biograda gdje je oko  13.45 sati planuo požar na  otvorenom prostoru na  predjelu Vrane. Vatra je tamo zahvatila nisko raslinje  i trstiku na površini od oko  1,5 hektara, a gasili su je  vatrogasci JVP Biograd i  DVD Pakoštane s ukupno  sedam vatrogasaca i tri vatrogasna vozila. U gašenje  su bila uključena i dva helikoptera s uređajem za  gašenje te jedan kanader.