Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Gavrani na susretu s biskupom Bogovićem

Autor: Siniša Klarica

25.08.2013. 22:00
Gavrani na susretu s biskupom Bogovićem


Na inicijativu braniteljske Udruge pripadnika Središta gardijskog za specijalističku obuku dočasnika “Damir Tomljanović Gavran” iz Zadra, Zbora veterana hrvatskih gardijskih postrojbi i Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata, a u suradnji s upravom svetišta crkve hrvatskih mučenika, održan je susret s gospićko-senjskim biskupom mons. Milom Bogovićem.
Nekadašnji vojni instruktori iz Šepurina već pet godina za redom organiziraju hodočašća u crkvu hrvatskih mučenika i to pred sam Dan hrvatskih mučenika. Ove godine branitelji će propješačiti oko  200 kilometara od Gvozdanskog do Udbine u pet dana. Svaki dan svoga hoda molitveno namjenjuju hrvatskim mučenicima iz različitih razdoblja naše mukotrpne povijesti, od turskih vremena i bitke kod Siska, pa sve do ličkih mučenika Drugog svjetskog rata i poraća.
– Razmišljalo se i razgovaralo o tome na koji način hrvatski branitelji mogu još više sudjelovati u proslavi samog dana i promicanju poruke crkve hrvatskih mučenika te na koji način svetište crkve hrvatskih mučenika može okupljati i pomoći hrvatskim braniteljima. Nakana i uloga svetišta crkve hrvatskih mučenika jest promišljanje i svjedočenje žrtava koje su podnesene za vrednote čovjekoljublja, vjere, domoljublja i obitelji, o čemu hrvatski branitelji imaju itekako što reći. Već 9. rujna ove godine na 520. obljetnicu Krbavske bitke, održat će se Udbinski razgovori povodom 1700. obljetnice Milanskog edikta o načinu kako se slavi pobjeda i stečena sloboda ili oslobođenje. Na tragu ove teme kane se organizirati budući susreti o Domovinskom ratu i podnesenim žrtvama za slobodu koju danas baštinimo kao narod, jer ovo svetište govori o snazi ljubavi koja je kadra podnijeti svaku žrtvu. Tome nas uče hrvatski mučenici kroz čitavu našu povijest, rekao nam je nakon susreta s biskupom Bogovićem tajnik udruge Željko Turić.