Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Mali div velikog srca

Autor: Valentina Mlađen

25.08.2013. 22:00
Mali div velikog srca

Foto: Vedran SITNICA



Prvi, u potpunosti zadarski, igrani film Mali div premijerno je prikazan sinoć u HNK Zadar u okviru Avvantura festivala Film Forum Zadar.
Posjetitelji festivala ovaj zadarski prvijenac iz redateljske palice Igora Goića te snimljenog po scenariju idejnog začetnika Branimira Čakića mogli su pogledati u sklopu glavnog programa festivala u “prime” terminu u 21 sat. Bila je to prilika široj publici da pogleda Malog diva za kojeg su od ideje pa do sinoćnje projekcije bile potrebne oko dvije godine mukotrpnog rada, potpuno na volonterskoj osnovi, a po riječima Čakića bio je to često Sizifov posao te je ekipi nekoliko puta dolazilo da od svega odustanu. Na sreću po zadarsku kinematografiju nisu te će ovaj film, u trajanju od 95 minuta, u povijest ući kao prvi dugometražni, u potpunosti zadarski film. A što to znači pojasnio je prije sinoćnje premijere sam Čakić.
100 posto zadarski proizvod
– Dobro je da smo dobili priliku promovirati ovaj film koji je u potpunosti zadarski proizvod, od lokacija na kojima je sniman, glumaca pa do moralnih vrijednosti koje su u njemu naglašene. Sve to najbolja je promocija Zadra kao grada ljudi koji promoviraju iste takve pozitivne vrijednosti. Drago mi je da se konačno vraćam kolotečini normalnog života nakon dvije godine u kojima je ostavljeno puno truda, entuzijazma, ali i živaca. Ovaj film zaslužio je ovakvu promociju no morali smo se “boriti na svim frontovima” da do toga konačno dođe, rekao je Čakić pomalo umoran, ali i sretan jer su već prve reakcije sa zatvorene premijere pokazale da je osnovni cilj snimanja, barem što se njega tiče, postignut.
– Već nakon zatvorene premijere jedan čovjek mi je prišao i rekao da pronašao pticu ozlijeđenog krila i odveo je veterinaru, a sve zato što je pogledao film. Cilj je bio poslati poruku o samilosti prema svim živim bićima, a kako je ovakvih reakcija još bilo ja sam najsretniji jer smo u tome uspjeli – kaže Čakić.
Žudnja za životom
Inače, radnja filma govori o lokalnom ridikulu čija je jedina opsesija ljubav prema svim živim bićima, pa makar to bio mrav, a uginule životinje pokapa na životinjskom groblju koje je napravio. Kad mu se kći, koja je jedino što ga drži na granici stvarnog svijeta, teško razboli odlučuje istrčati maraton i sakupljati dobrovoljne priloge za njezino liječenje. U glavnim ulogama oca i kćeri glume Enio Meštrović te mlada zadarska glumica Paola Slavica, a u filmu, uz glumce-amatere, sudjeluju i profesionalni zadarski glumci angažirani u HNK-u Zadar te Kazalištu lutaka Zadar.
Mladi redatelj Igor Goić nada se kako će Mali div za njega kao redatelja, ali i cijelu filmsku ekipu, značiti prezentaciju u svijetu filmske industrije.
– Jedna od dobrih popratnih stvari svih filmskih festivala su poznanstva koja se ostvare na njima, ali i dobre konstruktivne kritike koje ćemo dobiti, jer još smo mladi i učimo, kaže Goić. A nakon ovog, poznanstva i konstruktivne kritike, nastavit će skupljati i na drugim festivalima na koje će Mali div putovati kroz slijedećih nešto više od godinu dana, nakon čega bi mogao završiti i u kino distribuciji.