Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Najbolji prisnac Marije Mitrović

Autor: Siniša Klarica

25.08.2013. 22:00
Najbolji prisnac Marije Mitrović

Foto: Siniša KLARICA



Zavičajni klub “Janko Mitrović” iz Zelengrada svih ovih godina nastoji sačuvati običaje bukovačkog i ravnokotarskog kraja organizirajući razne kulturne i sportske manifestacije
Zelengrad je u subotu ponovno bio glavni grad Bukovice. Zavičajni klub “Janko Mitrović” iz Zelengrada i ove godine je organizirao tradicionalne manifestacije Odškrinimo vrata Bukovice i Prisnac fest Zelengrad. Događaj je ispred školske zgrade okupio više od tisuću ljudi.
Zavičajni klub “Janko Mitrović” iz Zelengrada svih ovih godina nastoji sačuvati običaje bukovačkog i ravnokotarskog kraja organizirajući razne kulturne i sportske manifestacije. No prije svega je to promocija delicija jednog od nekad najsiromašnijih dijelova Europe. Prisnac je sigurno jedna od njih, uz bok, a sigurno i bolja delicija od bureka s kojim tek naizgled ima sličnosti.
– Bitna je bukovačka receptura i tu ćemo kod ocjenjivanja biti vrlo strogi. Mora sadržavati domaće namirnice, proizvedene isključivo na našim poljoprivrednim gospodarstvima i koje se prepoznaju kao naše. U tijesto pravog bukovačkog prisnaca idu pšenično brašno, voda, sol i malo ulja. U nadjev ide kukuruzno brašno, skorup, začin sličan ličkoj basi ili jednoj vrsti sira te mladi sir i jaja. Naravno, prisnac se mora peći pod pekom na ognjištu, rekao je Ivica Mitrović, predsjednik Zavičajnog kluba “Janko Mitrović”.
Prisnac je nekad u mjestima Bukovice bio rijetka delicija koja se nudila samo važnim i najdražim gostima. Tako smo onog pobjednice, Marije Mitrović, jedva uspjeli kušati i to zahvaljujući isključivo predsjedniku zadarskog Općinskog suda Željku Rogiću koji je uspio “iskamčiti” jedan mali dio. Najviše, 10 od mogućih 20 bodova, prisnac je dobivao za ukus, a ocjenjivala se i struktura tijesta, izgled, pečenost i sl. Pobjednici Mariji Mitrović osim peke i maše, za nagradu je pripala i bukovačka koza koju joj je darovao gradonačelnik Obrovca Ante Župan. Vrlo strogi sud pod predsjedanjem nekadašnjeg direktora Croatia osiguranja u Zadru Marijana Vrkića, srebrnu medalju dodijelio je prisnacu Ljubice Čačić, a broncu je osvojila Jeka Župan. Tri prvoplasirane te njihove kolegice Radojka Župan i Marijana Anić, dobile su od zavičajnog kluba uvjerenje ili “certifikat” kao autentične spravljačice bukovačke poslastice zvane prisnac.