Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Noć za dušu uz čakavsku riječ i klapsku pjesmu

Autor: Velimir Brkić

25.08.2013. 22:00
Noć za dušu uz čakavsku riječ i klapsku pjesmu

Foto: Velimir BRKIĆ



Večer su pekrasnom učinili klapa Kapric iz Zadra i pjesnik Zvonko Sutlović. Publika cijelu večer gotovo da nije imala prigodu prestati pljeskati


Prvu klapsko-pjesničku večer Noć za dušu u Sv. Filipu i Jakovu u subotu navečer spektakularnom su učinili klapa Kapric iz Zadra, trenutačno najbolja ženska klapa u Zadarskoj županiji i šire, uz svesrdnu pomoć jednog od lirskih slavuja iške čakavice Zvonka Sutlovića. Publika cijelu večer gotovo da nije imala prigodu prestati pljeskati.
Ovaj događaj su zajedničkim snagama organizirali MO Sv. Filipa i Jakova te Amaterska kazališna družina Kuntrata koji su se pobrinuli pružiti gostima nešto izvorno, “za dušu”.
Istinsku proslavu čakavske riječi i jezika nazočnoj publici upriličio je pjesnik Zvonimir Sutlović koji je između ostalog neizostavan na svehrvatskoj jezično-pjesničkoj smotri “Croatia rediviva ča-kaj-što”, koja se održava u Selcima na otoku Braču. Publiku je vješto proveo kroz svoja djela koja govore i oslikavaju plemenitu baštinu pređa učvrstivši samog autora u njegovoj nakani da istu sačuva za buduće naraštaje.
Još jednom djevojke iz Kaprica dokazale su kako UNESCO-ova baština nisu stadionske atrakcije već klape s izvornom a capella izvedbom. Filipjancima i njihovim gostima su besprijekorno zapjevale: Garifule bili, Zapivala tica mala, Misečina udrila u vrata, U zemju latinsku, U poju se mala, Spomeni se jedno vrime, Budila majka Ivana, Garifule cviće moje, Turkinjica konja jaše i druge.