Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Bajalica: Srbi moraju u Hrvatskoj gledati svoj interes

25.08.2016. 22:00
Bajalica: Srbi moraju u Hrvatskoj gledati svoj interes


Deveta izborna jedinica ima najveći broj birača srpske nacionalnosti i za njihove se glasove ovih dana bore i HDZ i SDP, budući da SDSS nema listu za ovu jedinicu. Protekle je godine SDP taj problem ‘riješio’ uvrštenjem SDSS-ova kandidata Borisa Miloševića na listu za IX. jedinicu, a HDZ je istodobno animirao srpske birače jer su s njima u koaliciji u Obrovcu u kojem SDSS-ovci imaju i mjesto dogradonačelnika. SDSS Milorada Pupovca tako je za prošle izbore bio u neobičnoj situaciji – nacionalno su koalirali sa SDP-om, a lokalno sa HDZ-om.
Kako Milošević na zadnjim parlamentarnim izborima ni preferencijalnim glasovima nije uspio ući u Sabor, SDSS je ove godine odustao od liste za IX. jedinicu te na izbore izlaze s manjinskom listom koju zastupaju Milorad Pupovac, Mile Horvat i Boris Milošević. HDZ i SDP tako su ovih dana u utrci za glasove srpskih birača, posebno u okolici Obrovca koja ima najviše srpskih glasača.
Treba, naime, biti pragmatičan – kaže predsjednik benkovačkog SDSS-a Željko Bajalica – i glasove dati onima koji će nam osigurati bolju budućnost.
– Rekao sam i mojima u stranci da ovdje trebamo biti vrlo praktični i podršku dati stranci koja ima najviše izgleda za pobjedu u IX. jedinici. Budimo iskreni, HDZ ovdje ima dvije trećine glasova, a s njima smo i u koaliciji u Obrovcu. Uvjeren sam da će zato velik dio Srba u tom dijelu županije svoj glas dati upravo njima. Tu sada, međutim, nastupa jedna računica koju sam ja predložio i stranci, bolje je da smo išli s manjinskom listom kako bismo na kraju mogli pregovarati s kim ćemo koalirati, te pametno nakon izbora vidjeti kome dati svoje mandate – kaže Bajalica, dodajući kako će njihova tri kandidata sigurno ući u Sabor.
 
– S manjinskom ćemo listom dobiti tri mandata i time postati veliki pregovarački potencijal s onima koji će ispoštovati naše uvjete. Pogrešno je stavljati se na stranu HDZ-a ili SDP-a. Mi Srbi u Hrvatskoj moramo gledati svoj interes i nakon izbora podržati stranku koja će nam donijeti boljitak – zaključuje Bajalica.