Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Načelnici obave posao, pa kući u – Zadar?

25.08.2016. 22:00
Načelnici obave posao, pa kući u – Zadar?


Ne živim u Zadru, čitav svoj život živim u Pridrazi. Sve drugo su obične laži i podmetanja, uostalom sve se može vrlo lako provjeriti – rekao je jučer Joso Klapan, dugogodišnji načelnik Općine Novigrad.
Naime, prema informaciji kojom smo raspolagali, stvarna adresa načelnika Općine Novigrad dovedena je u pitanje na jednoj od posljednjih sjednica Općinskog vijeća Novigrada prije ljetne stanke, kada je na dnevni red došlo pitanje potrebe za izgradnjom dječjeg vrtića u susjednom Paljuvu pa je oporba spočitnula načelniku Klapanu kako on ne može znati i razumjeti stvarne potrebe žitelja toga kraja jer tamo – ne živi.
Međutim, načelnik Klapan oštro je demantirao tu informaciju.
U svakom slučaju, i ovaj je primjer opet aktualizirao “staru” temu o tome je li pošteno da načelnici općina i gradonačelnici manjih gradova u Hrvatskoj obnašaju te dužnosti, a doista ne žive u općinama i gradovima na čijem su čelu te mogu li oni doista dobro obavljati svoj posao ukoliko ne dijele svakodnevicu sa stanovnicima sredine kojom upravljaju? Primjerice, dugogodišnji načelnik Općine Stankovci Željko Baradić, za kojeg se također dugo godina pričalo kako putuje iz Zadra u svoju Općinu na posao, smatra da je to u redu.
– Netko može živjeti doslovce u zgradi Općine i ne raditi ništa, odnosno kao načelnik biti – neuspješan. Mislim da uopće nije važno gdje tko živi, nego koliko dobro radi za dobrobit Općine na čijem je čelu i koliko je uspješan. Ja oduvijek živim u Banjevcima i istina je da imam stan u Zadru od 1992., a načelnik sam od 1997. godine. Povremeno dođem u Zadar, ponekad i na vikend i to je to – tvrdi Baradić.
Za razliku od njega, načelnik jedne od najmanjih, ali sve uspješnijih i prosperitetnijih općina u Hrvatskoj je načelnik Općine Lovinac u nama susjednoj Ličko-senjskoj županiji Hrvoje Račić.
– Nema mjesta na svijetu gdje bih živio, osim u Lovincu. Mišljenja sam da samo načelnik koji živi tamo gdje i radi može uspješno obavljati svoj posao
Za jednog od najdugovječnijih gradonačelnika u Hrvatskoj Branka Kutiju, koji je na čelu Grada Benkovca već više od 20 godina, javna je tajna da ne živi u Benkovcu. Iako je on to po medijima u više navrata demantirao tvrdeći da živi u mjestu Lisičić odakle je i podrijetlom, javnost se zasigurno sjeća incidenta još iz travnja 2007. godine kada su gradonačelniku Kutiji u dvorištu obiteljske kuće i to u – Zadru, “planula” dva automobila – službeni Grada Benkovca i privatni.
Slična se priča vezuje i za načelnika Općine Vir Kristijana Kapovića i za gradonačelnika Grada Obrovca Antu Župana kojeg je, skupa s Kutijom i njihovim zamjenicima, istraživalo i Državno odvjetništvo.