Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Ne odustaju dok ne prikupe 4 milijuna eura za linearni akcelerator

25.08.2016. 22:00
Ne odustaju dok ne prikupe 4 milijuna eura za linearni akcelerator


Po broju oboljelih od malignih bolesti Zadarska županija je na prvom mjestu. Crna brojka novootkrivenih slučajeva godišnje doseže i do pola milijuna, a zadarska bolnica nema linearni akcelerator – uređaj za zračenje oboljelih od malignih bolesti. Ti teški bolesnici na zračenje godinama odlaze u Split, Rijeku ili Zagreb, a kako to ne bi morali činiti i u buduće, zadarska udruga Liga protiv raka i Opća bolnica Zadar potpisali su ugovor i otvorili žiro-račun namijenjen prikupljanju sredstava za nabavku tog četiri milijuna eura vrijednog uređaja za zadarsku bolnicu.
Akcija je krenula još prošle godine, a potpisivanje ugovora uslijedilo je nakon što je resorni ministar Dario Nakić dao zeleno svijetlo za otvaranje računa s posebnom namjenom.
– Riječ je o uređaju za zračenje neophodnom za liječenje malignih bolesnika kojih je nažalost sve više. Liga protiv raka još je lani pokrenula niz humanitarnih akcija za prikupljanje sredstva za nabavku linearnog akceleratora, a zadarska bolnica odmah se uključila kako bi svojim pacijentima olakšala liječenje, rekao je dr. Željko Čulina, v.d. ravnatelja OB Zadar, napominjući kako je prvi cilj bio određivanje lokacije gdje će biti smješten taj vrijedni uređaj.
– Linearni akcelerator bit će u jednom dijelu zaraznog odjela, tako da je bolnica odmah raspisala natječaj za dobivanje građevinske dozvole i nju očekujemo do kraja rujna. Cilj nam je bio i prikupljanje sredstava za taj prostor, a kako je riječ o nemalom iznosu, u suradnji s razvojnom agencijom ZADRA, aplicirat ćemo za sredstva iz EU fondova. Sve to trebalo bi biti završeno u roku od tri godine, a do tada ćemo raspisati natječaj za još tri specijalizacije na Odjelu za onkologiju, najavio je Čulina, ističući kako u OB Zadar, na Odjelu onkologije, trenutačno rade tri specijalista onkologa radioterapeuta.
Predsjednik Lige protiv raka, dr. Branko Dukić, kazao je kako je do danas raznim humanitarnim akcijama i uplatama ukupno 15 donatora prikupljeno 209.185 kuna.
– Svim donatorima neizmjerno smo zahvalni. Sve je krenulo lani koncertom zadarskog Ansambla Ars Cantabile u HNK Zadar, potom je organiziran Maslinarski marendin, Tanjina knjiga radosti i izložba doktora Stipana Kujundžića u Ninu, a ništa manje nisu važne ni donacije nekih pojedinaca, tvrtki i općina, kazao je Dukić, napominjući kako se sredstva s računa neće podizati sve dok se ne postigne cilj i prikupi dostatan iznos za uređaj. Napomenuo da će se sredstva prikupljati i od hrvatskog iseljeništava te najavio humanitarne akcije s tim ciljem i u inozemstvu.