Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Silovitost kriminalnih djela prelazi sve viđeno

Autor: Siniša Klarica

25.09.2008. 22:00
Silovitost kriminalnih djela prelazi sve viđeno

Foto: Filip BRALA



Prigodnim skupom u prostoru Policijske uprave Zadarske obilježen je blagdan Sv. Mihovila i Dan Policije. Nazočnim uzvanicima obratio se načelnik PU zadarske Anton Dražina. On je podsjetio da se hrvatska poicija stvarala kao izravan odgovor na palež, razbojstva i ubojstva 1991., ali i u okviru obrane domovine od agresora.
– Danas o kriminalnim djelima svaki dan izvješćujemo javnost. Raspon tih djela sve je veći a silovitost prelazi sve do sad viđeno. Time hoću reći da se svijet kriminala ubrzano globalizira. Stoga se na odgovor toj prijetnji unutar zajednice ne smije ostati neaktivnim te treba reagirati i ponijeti dio tereta. Pri tom nam mora biti jasno da samo oni koji vide i razumiju probleme iste mogu i otkloniti, rekao je načelnik Dražina napominjući da nitko ne smije misliti da je nepogrešiv, te da će se samo zajedništvom može riješiti takvo stanje. No kako je sam rekao, Dražina ne želeći širiti defetizam, podsjetio je da je Zadar mjesto gdje se može prošetati i poslije ponoći.
– Naravno, i naći ljude u raznim djelovima grada koji su uvijek spremni pomoći. Osim mediteranskog načina življenja, za to je zaslužna i djelom policija. Djelo je to policajaca i policajki koji svojim poslom, predanošću i etikom brinu o građanima i svojim kolegama. To pokazuju i rezultati našeg rada, dodao je Anton Dražina koji ovog puta skartio svoj govor zbog kiše, te nije prezentirao statističke podatke. Umjesto taoga rekao je da će projekti “Policajci na biciklima” i “Policajci na skuterima”, dakle projekti koji su potekli iz PU zadarske, biti upisani u povijest hrvatske policije, kao svojevrsni policijski brandovi PU zadarske.
Na kraju svečanosti uručene su i načelnikove nagrade policajcima i policijskim službenicima PU zadarske. Nagrade su dobili: kontaktni policajac Nikola Šarić, policijski službenik za organizirani kriminalitet Marijo Čirjak, interventni policajac Ante Zubčić, policijska službenica aerodromske policije Branka Pedisić, policijska službenica uredu za izdavanje dozvola za oružje Miranda Pedić. Zahvalnicu MUP-a dobila je policijska službenica Sonja Šimurina i to za akciju Manje oružja – manje tragedija. Policajcima je blagdan čestitao i dožupan Đani Bunja, zaželjevši im pri tom što manje posla.