Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Još nema traga Austrijancu koji je skočio s trajekta

Autor: Suzana Bandić

25.09.2009. 22:00
Još nema traga Austrijancu koji je skočio s trajekta

Foto: Zvonko KUCELIN



Zadarska pomorska policija i Lučka kapetanija i dalje tragaju za austrijskim državljaninom Helmutom Breitom (67)  koji je nestao u zadarskom kanalu nakon što se u četvrtak nešto prije ponoći bacio u more s trajekta Jazine koji je plovio na redovitoj liniji Preko-Zadar.
Policijski službenici i djelatnici Lučke kapetanije s ophodnim brodovima odmah su nakon dojave Centra za traganje i spašavanje Rijeka pretražili čitavo područje između Zadra i Preka,  a u jutarnjim satima pridružili su im se i ronioci Interventne jedinice policije te helikopter Obalne straže, međutim,  potraga još uvijek nije dala rezultate.
Pretpostavlja se da je Helmut Breit odsjeo u hotelu „Joso” u Sukošanu, podmirio svoj račun i s ruksakom na leđima trajektom otišao u Preko, da bi se zatim u Preku ukrcao na zadnju trajektnu liniju prema Zadru u 23.30 sati. Ušavši u trajekt Austrijanac je prešao zaštitnu ogradu na krmi trajekta i tu stajao 15-tak minuta, a nakon što je  trajekt Jazine doplovio na pola Zadarskog kanala, on se bacio u more. To je primjetio jedan putnik i o tome obavijestio posadu broda. Trajekt je odmah prekinuo putovanje i započeo potragu, a u jednom trenutku, prema riječima očevidaca, viđeno je njegovo tijelo kako podlazi po trajekt.
U potrazi za Austrijancem korištena je sva raspoloživa oprema pa tako i termovizijske kamere, no ni to nije polučilo pronalaskom njegova tijela. S obzirom na vrijeme nestanka i dubinu mora u tom dijelu Zadarskog kanala, nada da je preživio minimalna je, ali i šansa za pronalazak njegova tijela. Naime, prema riječima upućenih,  tijelo utopljenika pada na morsko dno, a tek nakon proteka od tri, četiri dana, ono isplivava na površinu.